Stortinget - Møte onsdag den 4. mars 1998

Dato: 04.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 40

Per Ove Width (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Statsråden har tidligere meddelt at han vil legge frem for Stortinget sak om skytefelt Østlandet. Saken er av stor betydning og er et helt sentralt område for forsvaret.

Når vil statsråden legge frem for Stortinget saken om regionfelt Østlandet?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Jeg tillater meg innledningsvis å minne om at jeg i spørretimen 29. oktober 1997 svarte på et tilsvarende spørsmål fra representanten Bjørn Hernæs. Jeg sa da at en proposisjon om etablering av et Regionfelt Østlandet vil bli forelagt Stortinget så snart Regjeringen finner at saken er moden for en avgjørelse, og etter at neste langtidsmelding om Forsvarets virksomhet er fremmet for Stortinget.

St.meld.nr.22 (1997-1998) - som populært kalles langtidsmeldingen, men som formelt heter Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1999-2002 - ble fremmet for Stortinget i forrige uke. Det sies der at Forsvarsdepartementet er innforstått med at Forsvaret har behov for regionfelt også i østlandsområdet. Overordnede vurderinger av Forsvarets behov for og lokalisering av et slikt felt sett i forhold til andre samfunnshensyn vil bli forelagt Stortinget som egen sak.

Jeg tar sikte på å legge fram en proposisjon om et eventuelt Regionfelt Østlandet etter at Stortinget har behandlet langtidsmeldingen for Forsvaret.

Per Ove Width (Frp): Som statsråden riktig nok refererte til, sa han 29. oktober fra denne stol bl.a at

generell omtale og bakgrunn for den konklusjon som kommer i en egen proposisjon på et senere tidspunkt, vil finne sin naturlige plass i langtidsmeldingen

Og nå - som statsråden sier - er langtidsmeldingen kommet. Han refererte fra den og sa bl.a:

Overordnede vurderinger av Forsvarets behov for og lokalisering av et slikt felt sett i forhold til andre samfunnshensyn vil bli forelagt Stortinget som egen sak.

Altså: Først sier han at saken vil finne sin naturlige plass i langtidsmeldingen, og så sier han i langtidsmeldingen at den vil bli forelagt Stortinget som egen sak. Da må jeg spørre statsråden om denne saken nå er så problematisk innad i Regjeringen at det er derfor den nye langtidsmeldingen ikke inneholder noen nærmere tidsangivelse.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Nei, det er ikke vanskeligheter som blokkerer for en konklusjon og for en proposisjon. Det har sin bakgrunn i den fremdriftsplan som ble skissert i høst, hvor man omtalte behov fra Forsvarets side i langtidsmeldingsammenheng, og allerede da varslet at dette var en så omfattende sak at det prinsipielle standpunkt ville det være naturlig å ta i tilknytning til en egen stortingsproposisjon.

Det som ligger på bordet til Stortinget nå, som heter St.meld.nr.22, er altså en melding. Den vil bli etterfulgt og fulgt opp med en proposisjon med et konkret forslag til vedtak når Stortinget har konkludert i tilknytning til stortingsmeldingens behandling.