Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 30

Bendiks H Arnesen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

Skibotn Kurssenter i Troms er et viktig tiltak for rehabilitering av hjertepasienter fra vår nordligste landsdel. Ved siste budsjettbehandling vedtok Stortinget å bevilge 1 mill. kr til Skibotn Kurssenter for 1998 under forutsetning av at senteret blir godkjent.

Vil statsråden gå inn for at Skibotn Kurssenter blir godkjent, og når vil en slik godkjenning eventuelt foreligge?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det er fastsatt forskrift for opptreningsinstitusjoner. Forskriften stiller krav til bygningsmessige, personellmessige og organisatoriske forhold. I forskriften er det stilt krav om at disse institusjonene skal ha innredning, utstyr og personell som er nødvendig for å gi et faglig behandlings- og opptreningstilbud til ulike typer pasienter. Det er nevnt pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom, pasienter som har gjennomgått større ortopediske operasjoner, pasienter med sykdommer eller skader i nerve-, muskel- eller skjelettsystemet, pasienter med invalidiserende psykososiale problemer og andre. Tilbudet i opptreningsinstitusjoner i gruppe I er forutsatt å være på et noe høyere faglig nivå enn tilbudet i opptreningsinstitusjoner i gruppe II. I henhold til forskriften er Statens helsetilsyn tillagt godkjenningsmyndighet.

Skibotn Kurssenter har tidligere søkt om godkjenning som opptreningsinstitusjon i gruppe II. Søknaden har vært avslått under henvisning til at departementet i rundskriv av 4. mars 1993 har meddelt at det av hensyn til den stramme økonomiske situasjonen og folketrygdens spesielle ressursproblemer ikke har vært rom for økning i plasstallet ved denne type institusjoner, verken ved godkjenning av nye institusjoner eller ved utvidelse av eksisterende.

På bakgrunn av sosialkomiteens uttalelse i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for 1998 har departementet i brev til Helsetilsynet bedt om at søknaden blir tatt opp på nytt og vurdert i forhold til forskriftens krav.

Jeg er kjent med at Statens helsetilsyn har bedt fylkeslegen i Troms om å vurdere institusjonen i forhold til forskriftens krav. Fylkeslegen i Troms arbeider nå med saken.

Dersom det ikke er nødvendig med utarbeiding av ny dokumentasjon eller nytt planmateriale, skulle en kunne forvente at saken ble ferdigbehandlet i løpet av våren.

Bendiks H Arnesen (A): Jeg takker helseministeren for et positivt svar. Skibotn Kurssenter har fått en veldig god attest både fra Regionsykehuset i Tromsø og fra Universitetet i Tromsø. For to år siden ble det lagd en evalueringsrapport. Professor Knut Rasmussen ved Regionsykehuset i Tromsø skriver at resultatene fra Skibotn-kursene er helt på høyde med det beste som er oppnådd i Norge og ellers i verden. Hittil har dette senteret vært finansiert helt ut av LHL og pasientenes egenandeler. Etter de opplysninger jeg har fått, har heller ikke reiseutgiftene blitt dekket av Rikstrygdeverket. Jeg imøteser en rask behandling, slik at dette senteret får en framtid som gjør det mulig å drive videre.