Stortinget - Møte onsdag den 25. mars 1998

Dato: 25.03.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Olav Gunnar Ballo (SV): Jeg vil gjerne rette følgende spørsmål til kulturministeren:

En senkning av opplagstaket fra 6.000 til 4.000 vil fjerne produksjonsstøtten til 30 av landets småaviser. Innsparingen beløper seg til ca 14 mill. kroner. Til sammenligning mottar Dagsavisen Arbeiderbladet alene 30 mill. kroner. Det er distriktsavisene som vil rammes av nevnte endring.

Synes kulturministeren at det er distriktspolitisk akseptabelt å kutte produksjonsstøtten til disse avisene?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Forslaget om endringer i vilkårene for produksjonstilskudd til dagsaviser som representanten Ballo viser til, stammer fra Statskonsults rapport « Om pressestøtten og statens annonseregelverk », som ble framlagt i januar i år.

Jeg vil presisere at forslagene i rapporten fullt og helt står for Statskonsults egen regning, og at Kulturdepartementet så langt ikke har tatt stilling til innholdet i rapporten. Rapporten er for tiden ute på høring med frist for uttalelse til 2. april i år.

Regjeringen vil eventuelt komme tilbake til forslagene i statsbudsjettet for 1999. Jeg kan derfor ikke kommentere enkeltforslag i rapporten nå. Men la meg generelt understreke når det gjelder pressestøtten, at for meg er det veldig viktig å ta vare på en differensiert og mangfoldig presse. Pressestøtten er rettet inn mot lokalavisene, mot nr. 2-avisene og mot de såkalte landsdekkende, meningsbærende avisene. Statskonsults rapport har bekreftet at man treffer ganske godt ut fra det som har vært hensikten med ordningen.

Når jeg nevner det nå, er det fordi Statskonsults rapport selvsagt vil bli gjennomgått grundig av departementet, og at vi eventuelt vil komme tilbake med endringer i pressestøtteordningen, men jeg vil understreke: for å ivareta de hensyn som jeg her har nevnt.

Lodve Solholm hadde her teke over presidentplassen.

Olav Gunnar Ballo (SV): På listen over de avisene som vil rammes finner man navn som Bygdeposten, Fjordingen, Setesdølen, Levanger-Avisa, Lofot-tidende, Vestlandsnytt, Vestnytt osv. Det er stort sett distriktsaviser og småaviser.

Jeg er klar over at det er Statskonsult som har laget denne rapporten, men betyr det svaret som statsråden her gav, at de avisene ikke trenger å være så urolig som de har vært etter å ha blitt kjent med rapporten, fordi man på departementshold vil ha en ganske nyansert betraktning her som muliggjør andre løsninger enn at nevnte aviser rammes?

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Det sentrale i spørsmålet til Ballo var jo om avisene kunne ta det med ro, og jeg vil nok si at jeg opplever at avisene og pressestøtteordningen er under et visst press. Det kommer i tillegg til at portoordningen er lagt om.

Så det jeg kan forsikre representanten om, er at jeg skal gjøre det jeg kan for å sikre de små avisene, de riksdekkende, meningsbærende avisene og mangfoldet som ligger i at nr. 2-avisene får en form for støtte. Men jeg kan ikke gå inn på detaljene i dette, og spørsmålet knyttet til senking av taket fra 6.000 til 4.000 har jeg overhodet ikke gått inn på. Men jeg må si at de avisene representanten nevner, er aviser som betyr veldig mye i lokalsamfunnet, og som ikke minst betyr noe for den lokale identitet - noe som er svært viktig. Og det har vært en tradisjon i Norge at vi har sikret flertall for å ta vare på det.