Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Børge Brende (H):

I høst ble arveavgiften økt blant annet gjennom at fribeløpet på 100.000 kr ikke ble inflasjonsjustert på femtende året på rad. Finansministeren har uttalt at han ser en rekke svakheter med dagens arveavgift, spesielt ved generasjonsskifter i bedrifter. Dette skal departementet nedsette et utvalg for å se nærmere på.

Kan finansministeren forsikre om at arveavgiften, med alle dens svakheter, i alle fall ikke vil bli økt inntil utvalgsinnstillingen foreligger?

Statsråd Gudmund Restad: Grensene og satsene for arveavgiften har ligget fast siden 1983. Regjeringen har ingen planer om å øke arveavgiften nå.

Regjeringen har som målsetting å redusere summen av arveavgift og dokumentavgift ved generasjonsskifte i familieeide bedrifter.

Når det gjelder arveavgiften ved generasjonsskifte, bør denne problemstillingen vurderes som en del av en helhetlig gjennomgang av arveavgiftsreglene. Det er et sterkt behov for å få en generell gjennomgang av gjeldende arveavgiftslov.

Regjeringen tar som kjent sikte på i løpet av 1998 å nedsette et offentlig utvalg som skal vurdere arveavgiftslovgivningen.

Børge Brende (H): Jeg takker for svaret. Det er selvsagt positivt at Regjeringen ikke har noen planer om å øke arveavgiften fremover, slik man de facto gjorde i høst ved ikke å inflasjonsjustere fribeløpet. Det som hadde vært mer gledelig, var om finansministeren i stortingssalen hadde fulgt opp sine sterke utsagn utenfor stortingssalen, da han drev høyttenkning i retning av at arveavgiften var for høy og burde ned. Finansministeren nevnte situasjonen når det gjelder arveavgift ved generasjonsskifte i små og mellomstore bedrifter, og sa at det skal nedsettes et utvalg. Dette spørsmålet tilsvarer spørsmålet som var oppe i forbindelse med opsjonsbeskatning. Næringsministeren har jo sagt at det skal bli enklere beskatningsregler ved bruk av opsjoner, og en annen av hans kampsaker har vært bedre forhold for små og mellomstore bedrifter ved generasjonsskifte. Vil ikke dette ta urimelig lang tid hvis det først skal nedsettes et utvalg? Foreligger det ikke i Voksenåsen-erklæringen en konklusjon knyttet til at arveavgiftene bør ned snarest?

Statsråd Gudmund Restad: Det er riktig at verken beløpsgrenser eller satser ble justert i høst - for øvrig er det bare beløpsgrensen det er aktuelt å inflasjonsjustere - men det har heller ikke skjedd de foregående 15 årene. Vi har bl.a hatt perioder med Høyre-regjeringer hvor det ikke har vært foreslått inflasjonsjustering av disse beløpene. Når det nå er aktuelt å nedsette et utvalg, syns jeg ikke man skal begynne å småreparere på avgiftssystemet, men avvente utvalgsutredningen og så komme tilbake til en skikkelig endring av reglene, som da går i den retning som jeg skisserte i mitt første svar - en total lettelse bl.a ved generasjonsskifte.