Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Effektive kommunale kontrollorgan kontrollerer i dag alle serveringssteder som har bevilling til skjenking av alkohol.

Vil justisministeren gjøre noe for at all ulovlig skjenking kommer inn under tilsvarende kontroll?

Statsråd Aud-Inger Aure: Den kommunale skjenkekontroll innebærer en forvaltningsmessig kontroll i forhold til dem som har bevilling for skjenking av alkohol eller salg av øl. Prioriteringen her er et kommunalt ansvar. Det dreier seg med andre ord primært om oppfølging for å påse at vilkårene for bevillingen overholdes.

Når det gjelder ulovlig skjenking, er det tale om forhold som er straffbare etter bestemmelsene i alkoholloven kap. 10. Enten slik virksomhet avdekkes gjennom den forvaltningsmessige kontroll eller på annen måte, hører det under politiet å følge den opp som straffesak.

Under forutsetning av at det foreligger skjellig grunn til mistanke, dvs. kvalifisert mistanke om straffbart forhold, vil politiet kunne ransake og foreta beslag. I de grovere tilfellene hjemler også lovgivningen pågripelse og varetektsfengsling. Det er med andre ord de alminnelige straffeprosessuelle virkemidler som kan anvendes også i saker om ulovlig skjenking. Med dette som utgangspunkt mener jeg at politiet allerede i dag har de rettslige virkemidler til å bekjempe denne type ulovligheter.

Når det gjelder politiets innsats mot denne type virksomhet, har jeg full tillit til at politiet griper inn hvor det formelle grunnlag foreligger. Forhold avdekkes gjennom politiets egen spanings- og etterretningsvirksomhet. Jeg vil imidlertid understreke at disse ulovlighetene foregår i det skjulte, slik at politiet i stor grad vil være avhengig av samarbeid med andre offentlige virksomheter, og ikke minst publikum, for å oppnå tilfredsstillende resultater.

På bakgrunn av det jeg allerede har sagt, ser jeg ikke behov for å endre lovgivningen, men jeg vil understreke viktigheten av et best mulig samarbeid mellom de ulike aktører.

Jan Johnsen (H): Jeg takker for svaret, men jeg synes det var lite utfyllende. Jeg er fullstendig klar over at politiet har de virkemidler som trengs. Det som er problemet i denne saken, er at politiet ikke bruker de virkemidlene som trengs for å stoppe den ulovlige skjenkingen eller den ulovlige omsetningen av alkohol. Jeg hører svært sjelden om de gangene hvor politiet rykker ut og stopper ulovlig skjenking, dette til tross for at vi vet at det foregår jevnt over hele landet. Så her er det snakk om prioritering.

Jeg kan referere til en undersøkelse som ble foretatt i 1994, der 1.040 personer ble intervjuet. Svaret fra disse var at 49 % i løpet av de siste ti årene hadde vært innom lokaler hvor det var ulovlig skjenking. Man kan altså si at 50 % av det norske folk, beveger seg i lokaler som har ulovlig skjenking, når de er ute og går.

Jeg håper justisministeren (presidenten klubber) tar dette på alvor og setter noe inn på å nå målene om å begrense dette. Og gjør vi det (presidenten klubber igjen), tror jeg også at vi når målet om å redusere alkoholforbruket med 25 % fram til år 2000.

Presidenten: Presidenten minner om taletiden.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg må vise til mitt første svar, der jeg klart slo fast at ulovlig skjenking og salg av alkohol er omfattet av alkoholloven og er ulovlig i seg selv. Det å kontrollere en ulovlig virksomhet kan jo, hvis noen skulle finne på å gjøre det, gi inntrykk av at dette var akseptabelt allikevel. Det ønsker vi ikke å gjøre. Vi holder fast på at forvaltningen skal kontrollere lovlige virksomheter, og ulovlig virksomhet skal stoppes av politiet.

Som jeg også sa i mitt første svar, vil jeg understreke behovet for et samarbeid med publikum og med folk som er oppmerksom på denne type ulovlig skjenking, for det er måten å bekjempe det på. Jeg regner med at det ikke er noen tvil om at denne regjering og denne justisminister vil gjøre det som er mulig både for å stoppe ulovlig virksomhet og for å ha kontroll med det som er lovlig.