Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Erik Solheim (SV):

Svein-Erik Lamark hevder i VG 16. mars 1998 at POT var interessert i å rekruttere russiske tjenestemenn. Lamark hevder videre at norsk overvåkingspoliti i samarbeid med andre lands etterretningstjenester skal ha tilbudt høye pengebeløp til russiske tjenestemenn dersom disse ville « hoppe av » for deretter å samarbeide.

Synes justisministeren det er riktig at norsk overvåkingspoliti samarbeider med andre lands etterretningstjenester for å rekruttere tjenestemenn fra andre land?

Statsråd Aud-Inger Aure: Politiets overvåkingstjeneste - POT, som vi sier i dagligtale - er en liten sikkerhetstjeneste som nyter godt av og er avhengig av bistand fra andre tjenester for å avdekke ulovlig etterretningsvirksomhet. POT har bl.a samarbeidet med en rekke utenlandske sikkerhetstjenester i forbindelse med at utenlandsk etterretningspersonell har « hoppet av » til Vesten, og opplysningene fra avhopperne har utvilsomt gitt verdifull informasjon til POTs kontraetterretningsarbeid.

Overvåkingssjefen beslutter iverksettelse av viktige operative tiltak under pågående operasjoner. I denne forbindelse er det ved Overvåkingssentralen etablert et operasjonssikkerhetsutvalg som gir råd til overvåkingssjefen før tiltak iverksettes. I saken som involverer Svein-Erik Lamark, opplyser overvåkingssjefen at spørsmålet om å rekruttere utenlandsk etterretningspersonell ikke har vært drøftet i Operasjonssikkerhetsutvalget, og at det aldri har vært aktuelt å iverksette et rekrutteringsforsøk.

Erik Solheim (SV): Det er vanskelig å tolke statsrådens svar som noe annet enn et ja: Ja, Norge samarbeider med andre land om å verve agenter på vestlig side i en fortsettelse av den kalde krigen. Statsråden vektlegger hvor avhengig vi er av samarbeid med vennligsinnede tjenester - det betyr CIA og andre. Hun vektlegger behovet for kontraetterretning og sier at denne spesielle saken ikke har vært drøftet i et spesielt utvalg, men hun besvarer ikke det generelle spørsmålet.

Jeg vil derfor gjenta det som er spørsmålet: Kan statsråden forsikre Stortinget om at Norge ikke samarbeider med CIA eller andre tjenester om å rekruttere russiske tjenestemenn som vestlige agenter, med de formål man måtte ha?

Statsråd Aud-Inger Aure: Når det gjelder de rutinene som POT har funnet det tjenlig å ha for kontraetterretning og den type vanskelige spørsmål i forbindelse med sitt arbeid, ønsker jeg å understreke det jeg sa, at uten et nært samarbeid med en rekke utenlandske sikkerhetstjenester ville vi ha greid svært lite i slike saker som vi her snakker om. Men spørsmålsstillerens konklusjon, at jeg sier ja til at man her har forsøkt å verve fremmede agenter til kontraspionasje i Norge, må jeg tilbakevise. Jeg har sagt at det har man ikke gjort - ikke i denne saken, og ikke i andre, som jeg kjenner til. Så her er det bare spørsmål om å velge. Velger man å stole på denne dobbeltagenten, eller velger man å stole på det som POT har sagt og opplyst om? Det har i denne saken heller ikke vært aktuelt å iverksette et rekrutteringsforsøk slik det ble beskrevet.