Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne stille justisministeren følgende spørsmål:

På bakgrunn av VGs offentliggjøring av detaljer i saken fant utenriksminister Vollebæk det nødvendig å framføre en beklagelse overfor den russiske ambassadør. Beklagelsen gikk på at ambassadøren hadde blitt fotografert på vei inn til Utenriksdepartementet.

Synes statsråden det er forsvarlig at en har så dårlig kontroll med de dobbeltagentene POT benytter seg av, at en er nødt til å beklage seg overfor fremmede makter?

Statsråd Aud-Inger Aure: Spørsmålet synes å forutsette at Lamark var kilde til VG også når det gjaldt tidspunktet, eller iallfall dagen for innkalling av ambassadøren. Jeg har ikke grunnlag for å motsi spørsmålsstilleren på dette punkt. Lamark var orientert av POT onsdag 11. mars om at saken ville bli offentlig kjent dagen etter. Dette ble gjort av hensyn til Lamark selv, slik at han skulle være forberedt når saken kom fram i media. Jeg finner at dette var både riktig og forsvarlig.

Det er i denne forbindelse grunn til å minne om at på tidspunktet for offentliggjøring av saken torsdag 12. mars var både statsministeren, utenriksministeren og jeg opptatt av nettopp å beskytte de involverte nordmenn mot offentlig oppmerksomhet. Vi visste ikke da at en av dem, Lamark, hadde konkrete planer om selv å gå til pressen. Overvåkingssjefen har i sin redegjørelse til Justisdepartementet forsikret om at POT ikke kjente til at Lamark hadde inngått noen avtale om å offentliggjøre sin historie før VG gjorde Overvåkingssentralen oppmerksom på dette om kvelden den 12. mars. I ettertid er det imidlertid kommet fram at POT den siste uka før offentliggjøringen fikk klare signaler fra Lamark som burde fått varselklokker til å ringe om at det forelå en mulighet for at Lamark selv ville ta initiativ til en umiddelbar offentliggjøring av saken. Verken Justisdepartementet eller de berørte regjeringsmedlemmer ble orientert. Overvåkingssjefen har tatt selvkritikk på dette.

På den annen side ville det verken vært mulig eller naturlig for POT å føre en effektiv 24-timers kontroll med Lamark. Når han først hadde bestemt seg for å gi sin historie til VG, ville det derfor vært svært vanskelig for POT å forhindre dette.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg har full forståelse for at justisministeren umiddelbart etter at denne saken ble offentliggjort, beklager at verken hun eller andre medlemmer av Regjeringen eller overvåkingspolitiets leder ante noe om at denne saken kunne bli offentliggjort på en slik måte som den ble. Jeg skal ikke gå nærmere inn på det utrolige at ikke varselklokkene har ringt i POT når det gjelder dette, men bare peke på følgende: Det har blitt kjent i ettertid at svenskene har utvist to utenlandske diplomater - antagelig østeuropeere, som det står i aviser. Det har de gjort i det stille, fordi den svenske regjeringen ut fra svensk egeninteresse har ment at de var mer tjent med en slik framgangsmåte. Nå har statsministeren tidligere her i dag sagt at Regjeringen på egen kjøl mente det var riktig å offentliggjøre den saken. Men ved en senere anledning kan man komme til at det er lurt og mest tjenlig for Norges interesser å gjøre en slik utvisning i det stille. Problemet er at når man har et overvåkingspoliti som lekker som en sil, har ikke en regjering en slik handlingsmulighet. Syns ikke justisministeren at det er et meget stort problem?

Statsråd Aud-Inger Aure: Av naturlige årsaker kjenner jeg verken omfang eller alvorlighetsgrad når det gjelder den svenske saken som det ble vist til, og at man der valgte å utvise i det stille, er noe jeg selvfølgelig ikke kan vurdere. Men den saken vi her snakker om, kjenner jeg. Og når norske myndigheter, ved de representanter for Regjeringen som har ansvaret, gikk til de handlinger som man mente denne sakens alvorlighetsgrad tilsa, kan jeg forsikre om at det var på grunnlag av en svært grundig vurdering. Hva som eventuelt kommer til å skje hvis vi får tilsvarende saker, saker av samme karakter, vil bli vurdert ut fra disse eventuelle sakenes spesielle situasjon.

Aud Blattmann hadde her overtatt presidentplassen.