Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 22

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til justisministeren:

Opplysninger som er kommet fram, både i media og i overvåkingssjefens rapport til justisministeren, tyder på at overvåkingssjef Per Sefland ikke har vært informert om at enkelte underordnede i POT har visst om at Lamark har hatt tett kontakt med VG.

Stemmer dette, og hvis det stemmer, tyder ikke det på at overvåkingssjefen har for liten oversikt over sin egen tjeneste?

Statsråd Aud-Inger Aure: Når det i spørsmålet er referert til overvåkingssjefens rapport til justisministeren, antar jeg at det siktes til den rapport som ble gitt 16. mars i år, og som ble offentliggjort samme dag. I denne står det ikke noe om hvem innenfor POT som visste hva og til hvilken tid. Opplysninger i media gir heller ikke noe klart og entydig bilde av dette.

Det er selvsagt at det til enhver tid må være overvåkingssjefens ansvar å sørge for at berørte ledd innenfor Overvåkingssentralen blir holdt orientert om viktige punkter i utviklingen av en sak som den foreliggende. Overvåkingssjef Per Sefland har da også gitt klart uttrykk for at dette er hans ansvar som leder av POT. I den grad viktig informasjon ikke er nådd fram til ham, er dette primært et internt anliggende, som jeg forutsetter at overvåkingssjefen selv tar hånd om.

Når det gjelder Lamarks kontakt med VG, viser jeg til redegjørelsen fra POT til Justisdepartementet 16. mars. Der opplyses det at Lamark allerede i 1995 nevnte at han kjente VGs redaktør Olav Versto. Dette var en opplysning som i seg selv vakte liten oppsikt, fordi Lamark generelt hadde en vid omgangskrets. Man hadde verken på dette eller senere tidspunkt grunn til å tro at han ville bryte den fortrolighet som var forutsatt under arbeidet med operasjonen.

I tillegg viser jeg til at overvåkingssjefen i redegjørelsen sier at man i ettertid kan se at det forelå en viss mulighet for at Lamark, på bakgrunn av kunnskapen om hans generelle kontakt med VG, og spesielt etter hans uttalelser til POT 6. og 7. mars i år, ville kunne bidra til umiddelbar offentliggjøring av saken. Man vurderte imidlertid situasjonen slik etter den siste konferansen med Lamark 7. mars at denne faren var avverget.

Overvåkingssjefen har overfor Justisdepartementet og i media tatt selvkritikk fordi POT etter kontakten med Lamark 6. og 7. mars burde ha sett at det forelå en mulighet for at Lamark selv ville ta initiativ til en umiddelbar offentliggjøring av saken. Dette burde Justisdepartementet vært informert om, og dette har da også overvåkingssjef Sefland tatt selvkritikk for på vegne av POT.

Inge Myrvoll (SV): Det førsteinntrykket man kanskje fikk av Lamark som en eventyrer, har etter hvert blitt avløst av eventyret om POT, som nærmest har opptrådt som en elefant på vei ut av et glassmagasin, hvor det knaser hele tida. Når justisministeren tidligere sa at man velger hvem man skal stole på, kom jeg til å tenke på en gammel svensk sang, « Vem kan man lita på? » Her har man i flere oppslag i avisen fått bekreftet at POT både ønsket og støttet at Lamark skulle gå ut. Man har fått den varianten hvor Sefland i et intervju i Aftenposten sier at det var en « ærlig, spontan reaksjon » da han sa at han ikke var informert, samtidig som han ikke kunne kommentere interne forhold. Så har ansatte i POT i senere intervjuer sagt at Sefland sjøl var godt orientert, og at man kjente til situasjonen i POT. Jeg må da spørre statsråden: Stoler statsråden helt på den informasjonen hun har fått fra POT nå i ettertid?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg har ved flere anledninger fra denne talerstol understreket at jeg velger å forholde meg til den informasjonen som blir gitt meg om saken via de vanlige offisielle kanaler. Jeg leser aviser med stor interesse og med stor oppmerksomhet, men når jeg har å gjøre med underliggende etater, velger jeg selvfølgelig å forholde meg til den informasjonen de gir. Og når POT i denne saken som jeg sa har tatt selvkritikk fordi vi burde vært informert om at det forelå en fare etter uttalelsen fra Lamark 6. mars, så forholder jeg meg til det. Jeg forholder meg også til at Sefland som overvåkingssjef har tatt det ansvaret som påligger ham som øverste ansvarlige, også i forhold til den selvkritikken han har tatt.