Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Ane Sofie Tømmerås (A): Jeg vil prøve å ta oss fra overvåkingsverdenen over til kriminalomsorg, gjennom følgende spørsmål til justisministeren:

Det har gjennom vinteren kommet flere rapporteringer om uholdbare og uakseptable forhold ved Trøgstad Kretsfengsel. Fengselet huser flere innsatte som skulle hatt soning i en lukket fengselsanstalt. Dette er brudd på forutsetningene da fengselet ble opprettet. En rekke stillinger står ubesatt, som fører til en daglig underbemanning. Dette gjør det umulig å drive skikkelig fengselsomsorg, og det er grunn til å stille spørsmål om nærmiljøets sikkerhet.

Hva gjør justisministeren med forholdene?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg vil dele opp spørsmålet på grunn av dets lengde, og jeg ber om aksept med hensyn til at jeg kanskje vil bruke noe lengre tid enn vanlig på svaret. -

Representanten viser til at det gjennom vinteren har kommet flere rapporter om uholdbare og uakseptable forhold ved Trøgstad Kretsfengsel. Verken departementet eller ledelsen for Østre fengselsdistrikt har mottatt noen muntlige eller skriftlige rapporter om uakseptable forhold fra ledelsen ved fengselet. Årsmeldingen fra tilsynsrådet for fengselet for perioden 1997 inneholder heller ikke slike vurderinger. Tvert imot finner Tilsynsrådets medlemmer at forholdene synes forbedret. Ledelsen for distriktet mottok imidlertid høsten 1997 flere skriftlige henvendelser fra fagforeningen ved fengselet hvor det ble klaget over forholdene ved anstalten. I tillegg var det flere medieoppslag om anstalten.

Som følge av henvendelsen fra fagforeningen, innkalte Justisdepartementet til et møte om saken i desember 1997. Møtet resulterte i at ledelsen for Østre fengselsdistrikt vil se på mulighetene for følgende tiltak:

  • å bedre bemanningen ved å dekke opp vakter ved fravær
  • å gjøre det lettere å få overført innsatte med rusproblemer til lukkede anstalter
  • å utstyre tjenestemenn med alarm for å bedre sikkerheten

Justisdepartementet har bedt om å bli holdt orientert om hvilke oppfølgingstiltak som eventuelt blir iverksatt.

Videre viser representanten Tømmerås til at fengselet huser flere innsatte som skulle hatt soning i en lukket anstalt. Jeg vil understreke at inntaket av fanger styres etter retningslinjer utarbeidet særskilt for Trøgstad Kretsfengsel. Ved utvelgelsen legges det vekt på lovbruddskategori og dommens lengde. Lokal kunnskap om den enkelte fange vurderes også der det er mulig.

Jeg vil også nevne at de fleste av dem som møter til soning ved Trøgstad Kretsfengsel, til daglig er å finne ute i samfunnet mens de venter på innkalling til soning.

Representanten Tømmerås viser til at stillinger står ubesatt, og at dette fører til underbemanning. Dette er imidlertid ukjent for ledelsen ved Østre fengselsdistrikt. Riktignok har en konsulentstilling stått ledig en kort tid, men den er nå besatt.

Det er til slutt stilt spørsmål vedrørende nærmiljøets sikkerhet. Jeg vil understreke at Fengselsvesenet tar sikkerheten og forholdet til nærmiljøet meget alvorlig. Men verken departementet eller ledelsen lokalt har mottatt henvendelser som kan tyde på at det eksisterer noen bekymring i nærmiljøet - snarere tvert imot. Som et eksempel, uttrykte rektoren ved en barneskole i nærmiljøet til lokal-TV at fengselet var en god nabo. Det har vært svært få episoder av negativ art i nærmiljøet den tiden fengselet har eksistert, og kun én unnvikelse i andre halvår i 1997.

Ane Sofie Tømmerås (A): Det forundrer meg at statsråden ikke tar det mer alvorlig når vi opplever at samtlige ansatte i Trøgstad Kretsfengsel slår alarm både skriftlig og muntlig gjennom sin fagforening. Den vet best hvor skoen trykker, som har den på, så jeg vil oppfordre statsråden i framtiden å ta alvorlig henvendelser som kommer nettopp fra fagforening som alle ansatte er tilsluttet.

Det er et faktum at det i Trøgstad Kretsfengsel sitter innsatte som ikke skulle ha vært der, og det er altså brudd på inntaksreglene for Trøgstad Kretsfengsel, som statsråden viste til. Det er brudd på disse reglene. Det er innsatte der som har en dom som har en lengde som gjør at de ikke skulle ha vært der, og som er av en art som gjør at de ikke skulle ha vært der. Det sitter også folk der som ikke skulle ha vært der fordi de har gjort seg skyldig i gjentatte brudd på narkotika- og alkohollovgivningen. (Presidenten klubber.) Det er nettopp det som er alvorlig i forhold til nærmiljøet fordi vi her ser at narkotika kastes fram og tilbake over murene og blir liggende, slik at små barn som har sin skolevei der, går forbi det.

Presidenten: Presidenten vil minne om at det er viktig å holde tidsbruken nede!

Statsråd Aud-Inger Aure: Trøgstad Kretsfengsel er definert som en halvåpen anstalt og skal derfor være innredet med begrensede sikkerhetsforanstaltninger. Og det har vært gjennomført en reduksjon av antall innsatte, ned til 90, og man fikk to nye stillingshjemler i 1997.

Påstanden om at jeg ikke tar på alvor det som er kommet fra fagforeningen - selv om ikke Tilsynsrådet eller fengselsledelsen har sagt noe om dette - vil jeg tilbakevise, og viser til svaret mitt, der jeg nettopp viste til at da vi fikk henvendelse fra fagforeningen, innkalte jeg til et møte i departementet om saken. Jeg refererte de tiltakene man ble enig om å sette i verk, og det er gjort. Justisdepartementet har bedt om å bli holdt orientert om de oppfølgingstiltakene som blir iverksatt.

Og jeg vil understreke den store vekt jeg legger på sikkerhet for de ansatte i fengslene.