Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Bjørn Hernæs (H): Justisministeren får mye å gjøre i dag. Jeg vil likevel få lov til å stille følgende spørsmål:

Grønland politistasjon har i brev av 16. februar 1998 gitt melding til Ullevål sykehus om at ordningen med permanent politivakthold på nattetid i helgene ved Legevakten i Oslo vil opphøre fra 30. mars 1998. Årsaken til dette er ressursmangel. Oslo kommune har sagt seg villig til å dekke politiets kostnader på 1 mill. kroner pr. år for å sikre tilfredsstillende sikkerhet for pasienter og ansatte.

Vil justisministeren ta noe initiativ i denne saken?

Statsråd Aud-Inger Aure: Ordensforstyrrelsene ved Legevakten i Oslo har til tider vært et problem. Til nå er det politiet som i de mest belastede periodene har hatt stasjonært vakthold på Legevakten.

Opprettholdelse av den stasjonære vaktordningen ville imidlertid for politiets del binde opp to polititjenestemenn på Legevakten i de periodene som er mest belastet når det gjelder ordensforstyrrelser og gatevold i Oslo sentrum. Det er en målsetting å øke tilstedeværelsen av synlig politi i gatene nettopp i disse periodene. For i størst mulig grad å oppfylle denne målsettingen har politimesteren i Oslo funnet det hensiktsmessig ikke å opprettholde ordningen med fast vakthold ved Legevakten i helgene.

Dette betyr ikke at politiet fraskriver seg ansvar i denne forbindelse. To av politipatruljene i Oslo sentrum vil fra nå av få inspeksjon og oppdrag ved Legevakten som prioriterte oppgaver.

Ut fra dette ser jeg ikke behov for å ta noe videre initiativ i denne saken.

Gunnar Breimo hadde her overtatt presidentplassen

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil gjerne takke for svaret, men tilfredsstillende var det ikke.

Politiet skriver selv i sitt brev til Ullevål sykehus at de erkjenner behovene for vakt, og de begrunner det at de ikke lenger kan ha vaktholdet, utelukkende med mangel på midler. Det har jeg atskillig forståelse for, for vi har jo en evig kamp i forbindelse med ethvert budsjett, og særlig for å få et eget budsjettkapittel for Oslo. Den saken skal vi komme tilbake til til høsten. I mellomtiden tilbyr altså Oslo kommune seg å stille midler til rådighet, fordi de erkjenner at dette er et av de vanskeligste områdene som overhodet er i hovedstaden. Politimesteren føler nok at hun ikke vil gå utover sin budsjettramme uten å få en føring for det fra justisministeren - og det er det initiativet jeg etterlyser. Mitt spørsmål blir: Vil justisministeren kunne gi politimesteren i Oslo den føring at hun kan ta imot dette tilbudet om hjelp fra Oslo kommune?

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg ønsker innledningsvis på tilleggsspørsmålet å svare at politivirksomhet er et offentlig ansvar i dette landet. Og når det gjelder den enkelte politimesters disponering av de ressurser og det budsjett man har fått seg tildelt, er det ting som politimesteren er overlatt ansvaret for.

Det er klart at jeg vil følge det som skjer i denne saken, men når politimesteren i Oslo, med det overordnede ansvaret, sier at hun regner med at vakten rundt Ullevål sykehus vil ha som en prioritert oppgave å følge med der, og at det er tilfredsstillende etter politimesterens vurdering, så forholder jeg meg til det.