Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 29

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg vil få stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Går samferdselsministeren inn for at Eiksund-sambandet skal realiseres?

Statsråd Odd Einar Dørum: Rv 653 Eiksund-sambandet i Ulstein, Ørsta og Volda kommuner er omtalt i St.meld.nr.37 (1996-1997) , Norsk veg- og vegtrafikkplan 1998-2007. Innenfor investeringsrammen til det øvrige riksvegnettet i Møre og Romsdal fylke er det lagt til grunn oppstart av prosjektet i løpet av første fireårsperiode. Dette er videre fulgt opp i handlingsprogrammet for det øvrige riksvegnettet i fylket.

Styringssystemet på vegsiden er i dag slik at staten i stor grad styrer prioriteringene på stamvegnettet, mens fylkeskommunen i stor grad styrer prioriteringene på det øvrige riksvegnettet i sitt fylke innenfor den økonomiske rammen som staten stiller til disposisjon i de årlige budsjettene. Et slikt system avhenger av at fylket gjør reelle prioriteringer, og ikke forutsetter at enkelte tiltak skal finansieres med ekstraordinære midler utenfor fylkets ramme.

Eiksund-sambandet er et prosjekt som skal delvis bompengefinansieres. Det ble igangsatt innkreving av forhåndsbompenger på nåværende ferjestrekning mellom Rjånes og Eiksund fra 1. august 1997, jf. St.prp.nr.75 (1996-1997) . Ved framleggingen av proposisjonen la departementet vekt på fylkeskommunens prioritering av prosjektet. Hensynet til distriktet og det lokale næringslivet, som bl.a vil få økt arbeidsmarkedsregion og bedret framkommelighet, er også argumenter for en realisering av prosjektet.

Departementet pekte i proposisjonen på at prosjektet har lav samfunnsøkonomisk nytte, og at kostnadsoverslaget var usikkert. Detaljplanleggingen av prosjektet er ikke avsluttet ennå, slik at kostnadsnivået fortsatt er usikkert.

I St.prp.nr.75 (1996-1997) er det tatt forbehold om at et endelig forslag om å realisere prosjektet må være basert på avklaring i vedtatte reguleringsplaner og en nærmere vurdering av prosjektet på basis av dette. Jeg vil derfor komme tilbake til Stortinget med endelig vedtak om utbygging når den videre planleggingen har redusert usikkerheten rundt kostnadsoverslaget og det er grunnlag for en nærmere vurdering av prosjektet.

Karita Bekkemellem Orheim (A): Jeg hadde ønsket et klarere svar fra statsråden i denne saken. Jeg hadde ventet at han kunne signalisere et mye klarere ja til oppstart av prosjektet.

Det er skapt betydelig uro i Møre og Romsdal etter at Samferdselsdepartementet har slått fast at penger fra Eiksund-sambandet må brukes til å dekke forskuttering av veisambandet til Tjeldbergodden på Nordmøre. Jeg vil få stille følgende tilleggsspørsmål til statsråden: Vil statsråden at staten skal gi tilskudd til fylkeskommunen til en mer omfattende utbygging, slik fylkeskommunen i sin tid fikk som svar? Og vil statsråden trekke dette fra riksvegrammen som er avsatt til Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag, utenom disse fylkenes ordinære riksvegrammer, og komme tilbake til Stortinget med en ekstraordinær bevilgning?

Statsråd Odd Einar Dørum: Styringssystemet som er vedtatt for vegnettet, medfører følgende:

  • Det er de årlige budsjettvedtakene som forteller hvor mye penger man har til rådighet.
  • Når det gjelder øvrige riksvegnett, er det fylkene som innenfor rammene prioriterer.

Når det gjelder vegen til Tjeldbergodden, som det er gitt forhåndsløfte om før min tid, var det fylkesveg fram til 1. januar i år, da det ble riksveg. Samferdselsdepartementet har ikke gitt noe pålegg om at man skal dekke inn dette på bekostning av Eiksund-sambandet. Det oppfatter jeg som en vurdering som Vegdirektoratet har gjort planteoretisk med bakgrunn i planrammen. Jeg må bare slå fast som statsråd at budsjettrammene vedtas her, og prioriteringene foretas av fylket. Fordi vegen til Tjeldbergodden, som var et fylkesvegprosjekt, nå er blitt et riksvegprosjekt, vil jeg vurdere om dette skal få særskilte konsekvenser for rammene for øvrige riksveger i Møre og Romsdal i denne planperioden.