Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 31

Sverre Myrli (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til den ærede samferdselsminister:

Ifølge oppslag i pressen den siste tida, vil behandlingen av den såkalte Oslo-pakke II først kunne skje i Stortinget neste år.

Hvilken tidsplan jobber samferdselsministeren etter, og hva vil han gjøre for at Stortinget kan behandle denne særdeles viktige saken i år, i tråd med det som det så langt har vært lagt opp til?

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er enig med representanten Myrli i at Oslo-pakke II er en viktig sak, og jeg setter mye inn på at vi skal få gode kollektivløsninger i Oslo og Akershus.

Dessverre har arbeidet med Oslo-pakke II blitt forsinket. Opprinnelig var det meningen at utredningen fra den administrative gruppen som laget forslag til plan, skulle foreligge før sommeren 1997. Utredningen ble imidlertid lagt fram i november 1997, og det var klart på det tidspunkt da representanten Myrli fortsatt var rådgiver i Samferdselsdepartementet. Deretter ble utredningen sendt på høring med frist 30. januar 1998.

Akershus fylkeskommune har nylig avgitt uttalelse etter fristen. Andre, bl.a Oslo kommune, har ennå ikke avgitt uttalelse. Det er nå urealistisk å legge saken fram for Stortinget til behandling i år.

Departementet har nylig utarbeidet retningslinjer for det videre arbeidet med Oslo-pakke II. Her bes Vegdirektoratet i nært samarbeid med Jernbaneverket om å utarbeide grunnlag for en stortingsproposisjon innen utgangen av 1998. Mitt mål er derfor å fremme saken i løpet av vårsesjonen 1999. Når jeg velger formen med en stortingsproposisjon, er det for å komme mer direkte med saken når den først er blitt forsinket på grunn av den forutgående historie, og ikke gå veien om en stortingsmelding først.

Sverre Myrli (A): Jeg takker statsråden for svaret, men jeg kan ikke si annet enn at jeg er litt skuffet over at kollektiventusiasten Dørum har en så forsiktig tilnærming til problemstillinga.

Det er ikke noe nytt at framleggelse av det administrative forslaget til Oslo-pakke II ble forsinket og først ble lagt fram før jul, men jeg minner om at både Vegvesenet og Jernbaneverket har vært med i prosessen så langt. Det er fire-fem måneder siden departementet fikk saken oversendt til seg. Jeg hadde ønsket at vi hadde klart å få behandlet den i løpet av dette året, og jeg hadde trudd at statsråden kunne ha kastet på noe mer kull og ikke hadde lagt så mye vekt på at høringsinstansene har brukt litt lengre tid enn beregnet. Når det gjelder andre viktige reformer for Regjeringa, som f.eks kontantstøtta, var det ikke så viktig hva høringsrunden brakte inn.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Myrli har en frimodighet som preger en nyslått opposisjonsrepresentant.

Det er slik at jeg har arvet en sak hvis glitrende forberedelse ikke var utpreget, men jeg har deretter gjort det beste for å få den fram. Jeg skulle ønsket at saken ikke var administrativt forsinket i fjor med mange måneder. Jeg har deretter lagt vekt på at Oslo og Akershus fylkeskommune skulle få tid til å si hva de mente, og det har de gjort. Det vil jeg rose dem for, for uten det bidraget ville vi ikke kommet videre. Når vi er der vi er nå, har jeg lagt vekt på å få dette fram så raskt som mulig til Stortinget og med forsvarlige kostnadsrammer. Jeg vil gjerne understreke at med de strenge pålegg Stortinget har gitt om forsvarlige kostnadsrammer - man ønsker ikke flere budsjettsprekker fordi det er gjort dårlig forarbeid - er det et særlig trykk som påhviler meg, ikke minst som følge av de gode og strenge retningslinjer vi arvet fra Jagland-regjeringen, og som lå i stortingsproposisjonen og budsjettet for 1998.