Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

Ved omorganiseringen av forsvaret i Nord-Norge vedtok man å opprette Bardufoss fellesverksted. Hæren og Luftforsvaret går således sammen om et felles verkstedbygg. Verkstedet vil bli sentralt for drift og vedlikehold av forsvaret i Troms. Byggestart er utsatt flere ganger, og har fortsatt ikke kommet i gang.

Vil man snart begynne byggingen av fellesverkstedet, eller er det grunn til å tro at de gjentatte utsettelsene av byggestart har sammenheng med at man ikke ønsker noe slikt verksted?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvaret har gjennom flere år arbeidet med å få til samordning av flere verkstedfunksjoner i Bardufoss- og Heggelia-området. Opprettelsen av dette verkstedet ble vedtatt ved behandlingen av St.prp.nr.34 (1994-1995), Om Hærens verksted- og lagerorganisasjon mm, jf Innst.S.nr.193 (1994-1995). Byggeprosjektet ble lagt fram og godkjent ved behandlingen av St.prp.nr.1 (1996-1997) , jf B.innst.S.nr.7 (1996-1997). Forsvarets bygningstjeneste fortsatte planleggingen av prosjektet i hele 1997, og etter den planen som var lagt, skulle dette arbeidet være ferdig ved påsketider 1998. Dette arbeidet er nå praktisk talt ferdig.

Jeg er vel kjent med at det har vært gitt signaler om at dette prosjektet må skyves noe ut i tid som følge av presset på investeringsmidlene til bygge- og anleggsprosjekter, forårsaket av bl.a at enkelte andre prosjekter har fått økte kostnader.

Prosjektet, Bardufoss fellesverksted, ble i sin tid initiert med bakgrunn i behovet for bygningsmessig oppgradering av eksisterende verksteder og driftsmessige innsparinger. Det som foreligger av begrunnelser, finner jeg såpass tungtveiende at det ikke vil være riktig å utsette igangsettingstidspunktet for prosjektet. For at verkstedet skal bli organisert og få mulighet til å funksjonere etter hensikten er det viktig at det bygningsmessige grunnlag kommer på plass.

Jeg vil derfor sørge for at den normale prosedyre for gjennomføring av byggeprosjektet blir ført videre, med sikte på oppstart i inneværende år.

Med hensyn til antydningen fra representanten Nymo om at det ikke lenger skulle være behov for et slikt bygg, vil jeg presisere at dette ikke er tilfellet. Tvert imot - verkstedet vil dekke et klart behov i dette kjerneområdet for Forsvaret.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for et svært positivt svar.

Med min bakgrunn fra Forsvaret og mitt ståsted i Indre Troms kjenner jeg godt til den usikkerhet, for ikke å si frykt en følte både innenfor forsvarsmiljøene og i det sivile samfunn, som er forsvarsavhengig, ved at en gjennom Bondevik-regjeringen fikk en ny forsvarsminister, ikke minst ut fra de store omorganiseringer som er blitt Forsvaret til del de siste årene.

For å gjøre en lang historie kort: Statsråd Fjærvoll har gjort denne frykten til skamme og imponert både forsvarsmiljøene og de sivile miljøer med sin innsikt og forståelse i forsvarspolitiske spørsmål. At han også er handlekraftig, er denne saken et eksempel på.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: La meg innrømme at jeg er svært usikker på hvordan jeg skal reagere og svare på den siste runden med kommentarer. Men la meg bare si det slik: Statsråden er tilfreds med at representanten Tor Nymo er tilfreds.