Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 43

John Dale (Sp): Eg tillèt meg å stilla fylgjande spørsmål til helseministeren:

Ein rapport frå Statens Strålevern påviser at 6-7 % av norske bustader blir utsett for uakseptable radonkonsentrasjonar. Dette aktualiserer behovet for å setja i verk snarlege tiltak.

Når vil Regjeringa leggja fram ein handlingsplan med tanke på å førebyggja sjukdomar som kan ha si årsak i dårleg inneklima?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Handlingsplan for forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer 1998-2000 vil bli sendt på høring i løpet av våren 1998. Den er et resultat av et samarbeid mellom Barne- og familiedepartementet, Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Miljøverndepartementet, Olje- og energidepartementet, Samferdselsdepartementet og Sosial- og helsedepartementet.

Handlingsplanen er et ledd i oppfølgingen av Stortingets behandling av St.meld.nr.37 (1992-1993) Utfordringer i helsefremmende og forebyggende arbeid, jf. Innst.S.nr.118 (1993-1994), romertallsvedtak I, der det lyder:

« Stortinget ber Regjeringen inkludere forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer blant hovedsatsingsområdene i det forebyggende og helsefremmende arbeid med følgende mål:
Innen år 2002 skal samordnet planlegging og tiltak mot helseskadelige innemiljø sammen med helsefremmende kunnskap og atferd og tidlig intervensjon overfor de som rammes, føre til stopp i økningen av forekomst av astma og allergi hos barn under 7 år og til mindre sykelighet og bedre funksjon i alle aldersgrupper. »

Handlingsplanen er ment å skulle fungere som et styringsverktøy for arbeidet med å forebygge astma, allergi og inneklimasykdommer, ved å synliggjøre eksisterende tiltak, samordne innsatsen mellom ulike sektorer lokalt og sentralt og foreslå nye tiltak på feltet for å kunne arbeide for å nå det jeg må si er et meget ambisiøst mål for året 2002.

I handlingsplanen legges det opp til en klargjøring av departementenes ansvar og virkemidler i arbeidet rettet mot privatpersoner, skoler og barnehager, arbeidslivet og oppgaver innenfor helse- og sosialtjenestene. Planen legger ikke opp til endringer i organiseringen av eksisterende tjenester. Problemet med radon i inneluft i private boliger blir behandlet i handlingsplanen i sammenheng med tiltak i forhold til private hjem og personer.

Det har vært avsatt midler over Sosial- og helsedepartementets budsjett til innsatsområdet forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer siden 1996, og i handlingsplanperioden har innsatsområdet et budsjett på 6-7 mill. kr. Dette dekker utgifter til en bevilgning til Norges forskningsråd som går til forskningsprogrammene « Inneklima og helse » og « Helse og miljøforurensning ». Midlene til forebygging av astma, allergi og inneklimasykdommer går videre til utviklingsprosjekter og konkrete tiltak for å styrke denne delen av forebyggingsarbeidet. Midlene går til frivillige organisasjoner, kommuner, underliggende etater og samarbeidsprosjekter mellom helseforvaltning og skolemyndigheter.

John Dale (Sp): Eg takkar statsråden for svaret, som eg oppfatta som positivt, sjølv om det var meir generelt enn eg hadde venta.

I fleire stadar av landet, m.a i Ullensvang kommune i Hordaland, der radonproblemet er påtrengjande enkelte stadar, håpar folk at det snart kjem ei handsrekking frå sentrale styresmakter.

Med tanke på det statsråden sa til slutt i sitt svar til meg, vil eg spørja: Er det grunn til å rekna med, i påvente av handlingsplanen, at midlar også vil kunna bli kanaliserte til tiltak som førebyggjer radon i inneluft, på linje med andre tiltak som vert sette i verk for å skapa eit betre inneklima?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Hvis jeg forstår representanten Dale rett at spørsmålet gjelder hvorvidt en vil sette inn nye tiltak mot radon i inneklimasammenheng før handlingsplanen vedtas og lanseres, må jeg nok si at det ikke foreligger konkrete planer om det. Derimot ser jeg det som veldig naturlig å vurdere det i forbindelse med behandlingen av handlingsplanen.

Presidenten: Tiden for formiddagens møte er snart ute. Presidenten vil derfor foreslå at møtet forlenges til dagens kart er ferdigbehandlet - og anser det som vedtatt.