Stortinget - Møte onsdag den 1. april 1998

Dato: 01.04.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Asmund Kristoffersen (A): Jeg vil da tillate meg å stille følgende spørsmål til finansministeren:

En av flaskehalsene i norsk helsevesen er mangelen på sykepleiere, blant annet sykepleiere med videreutdanning i anestesi-, operasjons- og intensivsykepleie. Fylkesskattesjefen i Møre og Romsdal har karakterisert denne videreutdanninga som grunnutdanning med den følge at stipendet som disse studentene får, blir regnet som skattepliktig inntekt i sin helhet uten fradragsmuligheter for utgiftene med studiet.

Er dette riktig praktisering av skattereglene?

Statsråd Gudmund Restad: Finansdepartementet har vært i kontakt med fylkesskattekontoret i Møre og Romsdal. Slik jeg forstår det, er saken kommet opp i forbindelse med kontroll av grunnlagsdata ved Fylkessjukehuset i Kristiansund. Saken gjelder beskatning av et stipend på 50.000 kr pr. semester fra sykehuset til sykepleiere som utdanner seg innenfor intensiv sykepleie, sykepleie til akutt og kritisk syke osv. Utdanningen - i form av både teori og praksis - kan vare opptil halvannet år. Sykepleierne får permisjon uten lønn under fraværene fra sine faste arbeidsplasser.

Stipend av denne typen vil i praksis langt på vei erstatte lønnsbortfall under utdanningen, og bli brukt til dekning av vanlige levekostnader. Dette gir klart grunnlag for skatteplikt, uansett om utdanningen karakteriseres som grunnutdanning eller videreutdanning. Lønn er skattepliktig under alle former for utdanning, og det samme gjelder stipend som erstatter lønn.

Noe av stipendet kan imidlertid medgå til særlige merutgifter som skyldes utdanningen. Dette reiser et fradragsspørsmål. Tradisjonelt har utgifter til grunnutdanning ikke vært ansett som fradragsberettiget, i motsetning til utgifter til videreutdanning. Dette skillet er vanskelig og uklart. En er på vei bort fra det, til fordel for andre kriterier som er mer klare og rimelige.

I forbindelse med denne ønskelige regelutvikling vil departementet be Skattedirektoratet om en vurdering av bl.a den aktuelle sykepleierutdanningen. Utdanningens varighet vil være ett av temaene. Jeg kan ikke nå si noe om utfallet av denne vurderingen, men er innstilt på å finne fram til smidige og praktikable løsninger.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg registrerer det rom for tolkning og uklarhet som finansministeren signaliserte. Jeg har lyst til å si, noe som også ligger i spørsmålet, at en av flaskehalsene i vårt helsevesen nettopp er mangelen på disse spesialsykepleierne, og at dette ofte er et like stort problem som legemangelen. Ut fra den situasjonen mener jeg det er veldig uheldig hvis vi nå skal inn på en ny praksis, for det er vel slik å forstå - i hvert fall ut fra eksemplet fra Møre og Romsdal og så langt jeg er kjent med det - at dette er en ordning som ble satt i verk i 1998 med tilbakevirkende kraft for 1997.

Jeg er for så vidt glad for det finansministeren her signaliserte om vurdering, og jeg spør enkelt og greit: Når regner finansministeren med at en slik vurdering kan være gjort, i og med at dette kanskje er tenkt å gi tilbakevirkende kraft? Det vil være meget uheldig hvis det skjer.

Statsråd Gudmund Restad: Som jeg sa i mitt første svar: Et stipend som skal erstatte lønnsbortfall, er i utgangspunktet skattepliktig. Men det som er interessant her, er hvorvidt man har fradragsrett eller ei for utgifter ved utdanningen. Definisjonen av hva som er grunnutdanning og hva som er videreutdanning, har man hatt mange eksempler på også i andre sammenhenger. I dette tilfellet er det en relativt langvarig utdanning, ca halvannet år til sammen, men det vil bl.a være avgjørende om det er et og et halvt år sammenhengende, eller om det er delt opp i mange små bolker. Hvis det er det siste, kan det ha mer preg av en videreutdanning. Hvis det er en sammenhengende lang utdanning, er det nok mer en grunnutdanning.

Dette har skapt så store problemer at departementet nå i en tid har hatt til utredning og vurdering andre kriterier som er mer definerbare, og som gjør det lettere å fastslå om man faller innenfor eller utenfor retten til fradrag ved videreutdannelse. Som jeg sa i mitt første svar: Min holdning er at vi skal prøve å finne praktikable og gode løsninger.

Presidenten: Vi vil nå ta opp spørsmål 38.