Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato: 13.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 20

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil få stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

Forskriftene for statlig tilskudd til musikk- og kulturskoler setter en stopp for et samarbeid mellom kommuner og private til å kunne gi et musikkskoletilbud, da et av kriteriene er at skolene skal være eid og drevet av kommunene.

Vil statsråden sørge for at en kommune kan oppfylle sin lovpålagte forpliktelse til å tilby barn og unge et musikk- og kulturskoletilbud også i samarbeid med private?

Statsråd Jon Lilletun: Departementet har i rundskriv fastsett vilkåra for å få utbetalt tilskott til kommunale musikk- og kulturskular for skuleåret 1997-98. I medhald av desse vilkåra må musikk- og kulturskulen vere eigd og driven av kommunen for at kommunen skal kunne motta statstilskott.

For å fylgje opp lovfestinga av musikk- og kulturskuletilbodet i kommunane har departementet nedsett ei arbeidsgruppe som m.a vil ha som oppgåve å kome med forslag som kan medverke til god organisering og innhaldsmessig utvikling av musikk- og kulturskuletilbodet dei næraste åra. Inn under dette vil også spørsmål knytte til musikk- og kulturskulen sitt samarbeid med private og det frivillige kulturtilbodet for barn og unge verte vurderte. Arbeidsgruppa sin rapport vil danne grunnlag for Regjeringa sitt vidare arbeid på dette området.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det gav en liten åpning, i og med at han overlater dette spørsmålet til arbeidsgruppen som er oppnevnt.

Men nå er det slik at denne loven blir iverksatt fra 1. juli 1998, og det er mulig å kunne gi forhåndstilsagn. Man har i rundskrivs form sagt at skolen må være eid og drevet av kommunen. Noen kommuner har gjort en henvendelse til grunnskolekontoret i Sør-Trøndelag og fått til svar at en sånn kombinasjon kan de ikke ha. Her legger man grunnlaget for at man skal kunne følge opp lovforslaget. Og jeg stiller spørsmålet: Det er kommuner allerede i dag som har samarbeid med private. Vil det da tilsi at de ikke får statstilskudd for kommende skoleår?

Statsråd Jon Lilletun: Eg er glad for at representanten Nakkim oppfattar at det i svaret mitt i og for seg låg ei imøtekoming og ei opning frå mi side for vurdering. Eg svarte nok ikkje at eg skulle overlate til denne gruppa å ta avgjerd, men eg sa at denne gruppa skal levere ei innstilling som skal vere grunnlag for mi avgjerd.

Når det gjeld det konkrete spørsmålet som representanten Nakkim tek opp om dei kommunane der det er ordningar i dag, torer eg ikkje gje eit svar frå Stortingets talarstol utan å kjenne sakene og på kva måte den forpliktinga vert oppfylt. Men det eg utan vidare vil seie, er at eg vil tilrå desse kommunane å sende ein skriftleg søknad om å få dispensasjon medan denne arbeidsgruppa arbeider, og til dess vi har teke denne avgjerda. Med ein slik søknad kan vi få gått konkret inn i kvart enkelt tilfelle.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg er glad for at statsråden viser en så pass åpen holdning til dette spørsmålet som han gjorde i svaret nå, og jeg forstår at han kanskje vil ha en bakgrunn fra denne arbeidsgruppen for å vurdere hvordan tilskuddet skal tildeles. Men da man behandlet lovforslaget i komiteen i forrige periode, var statsråden leder av komiteen, og da var det ingen ting som tilsa at man ikke skulle kunne ha private skoler inne i bildet. Det ble i hvert fall ikke sagt at de skulle være eid og drevet av kommunene. Jeg stiller da et spørsmål ved at man kan sende ut en forskrift på denne måten hvor ett av kriteriene er så klart, hvor det står at musikk- og kulturskolen skal være eid og drevet av kommunene. Jeg synes at det kanskje burde vært utelukket som kriterium i denne omgang.

Statsråd Jon Lilletun: Når Stortinget sjølv utarbeider lover utan eit forarbeid, er det ikkje alltid at alle forhold er heilt godt nok utgreidde på førehand. Det eg er veldig glad for, er at vi fekk dette lovforslaget som sikrar musikk- og kulturskulane for framtida.

Det forholdet som representanten tek opp, var ikkje drøfta konkret, og det var ikkje sagt korkje nei eller ja til det som representanten Nakkim tek opp. Denne arbeidsgruppa skal òg vurdere dette forholdet, og dei kommunane der denne forskrifta skaper problem, inviterer eg til å sende inn ein søknad som vi skal vurdere, og som skal gjelde for det eventuelle mellomrommet inntil dei endelege vedtektene vert fastsette. Eg håper at representanten Nakkim ser at vi prøver å finne konstruktive løysingar.