Stortinget - Møte onsdag den 13. mai 1998

Dato: 13.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Ivar Kristiansen (H): Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Myregruppen AS har i snart 10 måneder ventet på godkjenning av eierskapsendring i selskapet. Mangel på avklaring svekker bedriften, og medfører permittering og oppsigelser.

Vil statsråden sørge for at Regjeringen snarest gir Myregruppen AS dispensasjon i medhold av deltagerloven § 4, slik at Møller Investor AS og Nordnorsk Vekst AS aksepteres som eiere i Myregruppen AS?

Statsråd Kåre Gjønnes: På vegne av fiskeriministeren skal jeg få gi følgende svar:

Fiskeridepartementet mottok søknad om endring i eiersammensetningen i Myregruppen AS fra Fiskeridirektoratet i mars d.å. Saken er i overensstemmelse med deltagerloven sendt Konsesjonsutvalget til uttalelse.

Fiskeridirektoratet har tilrådd at søknaden ikke innvilges, fordi 80 % av aksjekapitalen i Myregruppen AS vil bli eid av investorer som ikke er fiskerirelaterte selskap.

Denne saken reiser flere problemstillinger som Fiskeridepartementet skal vurdere. Når saken fremdeles ikke er avgjort, skyldes det spørsmålenes prinsipielle karakter, som departementet ønsker en grundigere vurdering av.

Det kreves ikke godkjenning fra Fiskeridepartementet for å eie fiskeindustrianlegg. Søknaden om godkjenning av den nye eiersammensetningen i Myregruppen med Møller Investor AS og Nordnorsk Vekst AS som majoritetseiere, skyldes at Myregruppen eier flere fiskefartøy.

Hovedregelen i deltagerloven er at fiskeflåten skal være fiskereid. Departementet er imidlertid gitt kompetanse til å dispensere fra denne hovedregelen. Det kan dispenseres « i særlige tilfelle når fiskerimessige hensyn tilsier det ». « ... i særlige tilfelle når fiskerimessige hensyn tilsier det », innebærer at fiskerimyndighetene skal vurdere hvilke næringsmessige, samfunnsøkonomiske, distriktsmessige og andre forhold som skal tillegges vekt.

Jeg er ikke kjent med at manglende godkjennelse av eiersammensetningen i Myregruppen AS har skapt slike problemer for selskapet som representanten Kristiansen uttrykker. For nettopp å unngå at manglende godkjenning av ny eiersammensetning skal få negative konsekvenser for selskapet, har Fiskeridepartementet nylig gitt et datterselskap i Myregruppen AS, Berlevåg Fiskeindustri AS, midlertidig ervervstillatelse til småtråleren « Polarhav ».

Videre er departementet i dialog med Myregruppen for å finne en løsning på de spørsmål som den omsøkte eiersammensetningen reiser.

Ivar Kristiansen (H): Jeg synes svaret fra statsråden beviser at vi har et kjempeproblem ved at vi innenfor fiskerinæringen opererer med en deltagerlov som burde en snarlig avløsning. Jeg kan ikke skjønne at vi har en regjering som mener at begrep som « midlertidighet » og « dispensasjon » fortsatt skal være retningsgivende for en næring som så til de grader etterspør kapital. Synes statsråden at det er et godt svar til en industribedrift med rundt 400 ansatte, og som krever en snarlig avklaring, at man ennå ikke, etter at saken har ligget i Fiskeridirektoratet og departementet i ti måneder, er i stand til å komme med et svar. Samtidig har vi det faktum at det ikke er alternative investorer som står klar, som tilfredsstiller deltagerlovens forutsetninger. Hvordan ser statsråden for seg at denne saken skal kunne løses hvis man ikke snarest er i stand til å gi de to søkerne et positivt svar?

Statsråd Kåre Gjønnes: Jeg antar at det er en viss forståelse for at når en beveger seg inn på et annet departements område, er det litt vanskelig å komme med et helt konkret svar på et tilleggsspørsmål av denne art.

Jeg vil anta at fiskeriministeren vil behandle denne typen saker som spørsmålet går på, etter det lovverket som i dag eksisterer. På hvilken måte fiskeriministeren vurderer det lovverket og hvilket arbeid som eventuelt pågår omkring dette, kan jeg dessverre ikke svare representanten på. Jeg vil bare understreke at i vårt samfunn, som er bygd på demokrati, er det mange som ønsker å ha innsyn i og en mening om de saker som behandles, og i denne sammenheng er det Fiskeridirektoratet, Fiskeridepartementet og Konsesjonsutvalget, hvor saken nå er til uttalelse. Dette vil nødvendigvis måtte ta noe tid, og jeg håper at saken finner sin løsning om ikke lenge. Jeg vil bare vise til det jeg sa i svaret, at departementet er i dialog med Myregruppen for å finne de beste løsningene i denne saken.

Ivar Kristiansen (H): Jeg går ut fra at statsråden følger opp dette og gir sin kollega i Regjeringen den melding som han også kom med her i dag i sitt svar, at man er i dialog og ønsker å få til en snarlig løsning. Når man har holdt på å håndtere dette spørsmålet i ti måneder overfor en bedrift som krever et raskt svar og en rask avklaring, må vi få dette på plass. Myregruppen AS har ikke tid å miste i det hele tatt, og man kan se for seg hva som vil bli konsekvensene hvis departementet sier nei. Det vil komme til å ramme Myregruppen, og det vil være et ekstremt negativt signal til hele Kyst-Norge, til en fiskeindustri som skriker etter kapital. Når man også registrerer at man ikke har gjort seg noen tanker om hva som skal være alternativet - det finnes ikke noe alternativ til dem som i dag er på banen og bidrar med kapital - så er det litt av et tankekors, med en regjering som har distriktspolitikk som vignett og seiler med det som vimpel.

Statsråd Kåre Gjønnes: Jeg vil bekrefte overfor representanten at jeg naturligvis skal bringe de momenter som er kommet fram, videre til fagstatsråden. Det ligger også i svaret at saken kom til Fiskeridepartementet i mars, og den er nå til uttalelse og utgreiing for sluttbehandling. Sånn sett vil det nødvendigvis ta noe tid.

Når det gjelder lovverket, som jeg viste til i mitt første tilleggssvar, er jo det vedtatt av Stortinget, og en statsråd må naturligvis forholde seg til det lovverket inntil Stortinget har vedtatt et annet. Om statsråden har noe slikt arbeid på gang, kjenner ikke landbruksministeren til, for å bruke det uttrykket. Men jeg skal bringe disse momenter videre til fagstatsråden.

(* Lov av 16. juni 1972 nr 57 § 4 *).