Stortinget - Møte onsdag den 27. mai 1998

Dato: 27.05.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Gunnar Halvorsen (A): Jeg tillater meg på vegne av Liv Marit Moland å stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Forskningsprosjektet Climex, som blir drevet av NIVA, har til nå kostet ca 25 mill. kroner. Prosjektet skulle vært avsluttet og evaluert innen 3 år. Det trues nå av nedleggelse på grunn av manglende bevilgninger.

Vil statsråden sørge for at prosjektet blir tilført nødvendige midler?

Statsråd Guro Fjellanger: Ansvaret for å forvalte Miljøverndepartementets forskningsbevilgninger generelt, herunder bevilgninger til Climex-prosjektet, er kanalisert til Norges forskningsråd. Årsaken til dette er at Forskningsrådet både har bred kompetanse og et særskilt ansvar for å sikre den faglige kvaliteten ved utvelgelse av støtteverdige forskningsprosjekter.

Forskningsrådet bevilget høsten 1997 1,5 mill. kr i ekstraordinær støtte til Climex-prosjektet for å sikre en forsvarlig avslutning av prosjektet. Prosjektet har tidligere vært vurdert som støtteverdig av både EU-kommisjonen og Forskningsrådet og har mottatt til sammen 5,5 mill. kr i støtte fra Forskningsrådet for perioden 1992-1996.

Climex-prosjektet har blitt underlagt faglige vurderinger både i regi av Norges forskningsråd og internasjonalt i regi av EU. Det er disse vurderinger som ligger til grunn for Forskningsrådets beslutning om en styrt avvikling av prosjektet. Jeg har tillit til de vurderingene som Norges forskningsråd har gjort i denne saken.

Gunnar Halvorsen (A): Jeg takker for svaret. Jeg må si at jeg er svært overrasket over statsråden og miljøpartiet Venstre. Her er det et forskningsprosjekt inne i et stort drivhus på 1,2 mål, hvor temperaturen økes og det øker CO2-en. Dette forsøket viser altså et uventet resultat. Utslippet av nitrogen, som skaper forurensning, ser ut til å øke med høyere temperatur, og naturen slipper altså ut mer CO2 enn den tar opp. Leder av FNs forskningsprogram, Keith Bull, sier til Agderposten at det vil være en tragedie om Miljøverndepartementet stopper Climex. Hva er det faglige grunnlag for dette avslaget?

Statsråd Guro Fjellanger: For å sikre at det er de faglig beste prosjektene som får tildelt midler av knappe rammer, og ikke de politisk mest synlige som prioriteres, har vi valgt å la Forskningsrådet være de som foretar den faglige vurderingen i forhold til miljøforskningen - ikke bare i forhold til dette prosjektet.

Jeg mener at myndighetene ikke bør overstyre de forskningsfaglige vurderingene som er foretatt både av Norges forskningsråd og EU. Det ville være svært uheldig om begrensede forskningsbevilgninger og/eller andre midler kanaliseres ad politisk vei til prosjekter som ikke vinner fram på faglig grunnlag i Forskningsrådet. Dette vil også kunne ha presedensvirkninger som vil undergrave hensikten med et uavhengig forskningsråd. Dette betyr imidlertid ikke at Miljøverndepartementet har innvending mot at prosjektet fortsetter ved hjelp av midler fra andre finansieringskilder enn de som kanaliseres gjennom Forskningsrådet, eller at Forskningsrådet vurderer saken på nytt.

Gunnar Halvorsen (A): Det som overrasker meg her, er at det er Miljøverndepartementet som er bremseklossen i miljøpolitikken. Her er altså et klimaprosjekt som har vist at miljøavgifter går til konkret forskning i Norge, og prosjektet trenger altså nå 3 mill kr i 1998, 3 mill. kr i 1999 og 1 mill. kr i år 2000 til avslutning. Av de tre millionene vil NIVA ta 1,3 mill. kr, og til Agderposten sier kirke-, utdannings- og forskningsministeren at han kan ta halvparten av de 1,7 millionene. Det er altså de manglende 850.000 kr fra Miljøverndepartementet som nå stopper prosjektet i sluttfasen. Og da spør jeg: Er det andre grunner til at departementet stopper Climex? Er det, som noen hevder, ikke faglige eller økonomiske grunner til det, men at det er blitt en prestisjesak for ledelsen i Forskningsrådet og i Miljøverndepartementet?

Statsråd Guro Fjellanger: Det som er viktig for meg, er at det er faglige vurderinger som skal styre hvilke prosjekter som får midler fra en begrenset post. Det er slik i dag at vi har en rekke viktige og gode forskningsprosjekter på miljø som vi dessverre ikke har nok midler til å finansiere. I en slik situasjon er det viktigere enn noen gang at det er faglige vurderinger og ikke politisk prestisje som styrer hvilke prosjekter som får penger. En av de beste måtene å sikre dette på er å kanalisere midlene gjennom Norges forskningsråd, som er det miljøet som har best kompetanse til å vurdere hvilke prosjekter som har størst faglig verdi.