Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato: 03.06.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg har et spørsmål til finansministeren:

En kvinne i Fredrikstad får, til tross for at hun kan dokumentere bopel i Sverige i mer enn fem år, samt eierskap til en svenskregistrert bil i mer enn ett år i den sammenhengende boperioden og ved flytting til Norge, ikke lov til å innføre den toll- og avgiftsfritt.

Vil finansministeren sørge for at denne saken kan løses til beste for vedkommende?

Statsråd Gudmund Restad: Søknaden fra kvinnen i Fredrikstad har vært til behandling ved Fredrikstad distriktstollsted, som har fattet vedtak i saken. Vedtaket kan påklages videre til Toll- og avgiftsdirektoratet etter reglene i forvaltningsloven. I forbindelse med klagebehandlingen vil Toll- og avgiftsdirektoratet også vurdere om det bør innvilges dispensasjon. En eventuell nektelse av dispensasjon kan påklages til Finansdepartementet.

Jeg finner det ikke riktig å kommentere den konkrete saken så lenge den er til behandling i tollvesenet, og jeg har full tillit til at saken blir håndtert på korrekt måte.

Når det gjelder dagens regelverk, kan jeg imidlertid opplyse at utgangspunktet er at det skal betales toll og engangsavgift på alle biler som innføres til Norge. Det er på bestemte vilkår gjort unntak for dette for ett kjøretøy pr. person som innføres ved eierens flytting til Norge. Vilkårene er selvstendige og må alle være oppfylt. Blant annet er det et vilkår at eieren har vært bosatt i utlandet sammenhengende i minst fem år umiddelbart før innreisen, at eieren, hvis han eller hun tidligere har vært bosatt i Norge, har vært meldt utflyttet fra landet i samme tidsrom, og at eieren har hatt kjøretøyet registrert i sitt navn i minst ett år før innreisen.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg har forståelse for at departementet på så kort tid ikke har klart å sette seg inngående inn i alle sider av denne saken, men det er en stor skuffelse at de lokale tollmyndighetene ikke har gitt denne kvinnen medhold. Jeg har selv gått igjennom de viktige papirene, og det er ingen tvil om at hun har bodd sammenhengende i Sverige mer enn fem år. Det er heller ingen tvil om at hun har eid bilen, og at den har stått i hennes navn i mer enn ett år før flytting er meldt til Norge. Hovedbetingelsene er altså helt tydelig innfridd.

Jeg har vært i kontakt med regelavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet og sagt at denne saken vil bli fulgt opp fra min side. Folk kan jo miste respekten for lov og rett når de må holde på i det uendelige med å skaffe attester for å kunne få de rettighetene de har etter unntaksregelen.

Jeg vil spørre statsråden om han vil gjennomgå regelverket med sikte på å forhindre at avgjørelser i slike saker blir åpenbart urimelige.

Statsråd Gudmund Restad: Siden jeg riktignok, som Hedstrøm påpeker, ikke har hatt anledning til å innhente alle opplysninger om saken, er det ikke mulig for meg å si om det er en urimelig avgjørelse som foreløpig er fattet. Den kan da også påklages, som jeg nevnte.

Men når det først er blitt en avgjørelse som oppfattes som urimelig, vil jeg anta at det finnes en eller annen grunn til tvil om alle vilkårene er oppfylt. Så vidt jeg har forstått, skal det i dette konkrete tilfellet kunne være en viss tvil om innreisetidspunktet, fordi det angivelig skal ha vært en viss pendling fram og tilbake mellom Norge og Sverige omkring innreisetidspunktet. Men dette er bare noen helt løse opplysninger jeg har, så jeg vil ikke på noen måte konkludere i saken før vi eventuelt får den forelagt oss som en klagesak.

Øystein Hedstrøm (FrP): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Ut fra den oppmerksomheten denne saken har fått - og jeg kommer til å følge den opp i alle instanser, eventuelt til rettsapparatet - håper jeg at man tar til fornuft i de instansene som nå skal behandle saken videre.

Når det gjelder tvil om innreise til Norge, finnes det ingen tvil. Det finnes attestasjon fra offentlige svenske myndigheter på når hun flyttet ut fra Sverige til Norge. At vedkommende kvinne i en kort periode arbeidet ved sentralsykehuset i Fredrikstad, kan ikke tillegges vekt. Hun hadde fortsatt bosted i Grebbestad, og hun har fått lokale myndigheter - til og med den lokale ordføreren - til å gå god for bosted, og samtidig bodde samboer og barn der. Det er også slik at det tillegges vekt når man skal vurdere bosted for vedkommende.

Jeg regner med at denne saken vil bli fulgt opp med et godt resultat for vedkommende. Hvis ikke, kan man like godt fjerne denne unntaksregelen!

Statsråd Gudmund Restad: Jeg har vel egentlig ikke noe mer å tilføye, for jeg kjenner langt mindre til detaljene i saken enn spørreren åpenbart gjør. Men min vurdering var at siden det nå kunne bli et avslag, tydet det på at i hvert fall tollmyndighetene som behandlet saken i første omgang, ikke anså den som så glitrende klar som spørreren gjør.

Jeg er enig i at man må få en riktig avgjørelse ut fra det regelverket vi har.