Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato: 03.06.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Inge Myrvoll (SV): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren:

Den kvotefordelingsmodell som fiskerinæringa kom fram til i 1994, har ligget til grunn for den fordeling som fiskeriministre har foretatt fram til nå. Måten modellen har vært anvendt på, har ikke vært en fordel for kystflåta. Fiskeriministeren vil i nær framtid foreta en fordeling av økt makrellkvote.

Vil fiskeriministeren føle seg bundet av fordelingsmodellen fra 1994, eller vil han på fritt grunnlag ta sin avgjørelse?

Statsråd Peter Angelsen: Jeg vil innledningsvis understreke at departementet legger vekt på langsiktighet og stabilitet i reguleringspolitikken.

Fordeling av kvoter mellom grupper er et viktig virkemiddel for å balansere de ulike faktorene som virker inn på lønnsomheten. I tillegg innebærer fordelingspolitikken fordeling av en fellesressurs og er således et svært sentralt virkemiddel for å realisere næringens fiskeripolitiske mål. I fordelingspolitikken må det derfor være et visst rom for løpende politiske vurderinger når de årlige kvotene skal fastsettes, både ut fra vurderinger av lønnsomhet og ut fra samfunnsmessige hensyn.

I forbindelse med innføring av deltakerbegrensning i makrellnotfisket for fartøy mellom 13 og 21,35 meter i 1997, oppstod det uklarheter i forhold til hvem som kunne delta etter de nye kriteriene. Dette er bakgrunnen for at departementet nå i vår har sendt et revidert forslag om adgangsbegrensning for denne gruppen på høring. Departementet vil i løpet av kort tid ta stilling til dette. Når det er fattet beslutning om hvilke fartøy innenfor denne gruppen som kan delta i fisket etter makrell med not, vil det være et bedre grunnlag for reguleringsmyndighetene og departementet å fordele kvotene på mellom de tre fartøygruppene som deltar i fisket etter makrell med not. Det vil i denne prosessen, i tråd med saltvannsfiskeloven, bli lagt vekt på de ulike gruppenes lønnsomhet og på samfunnsmessige hensyn, i tillegg til de anbefalinger som kommer fra næringen selv.

Når det gjelder Fiskarlagets fordelingsvedtak fra 1994, er det departementets oppfatning at forutsetningene som lå til grunn for vedtaket, er vesentlig endret på dette området. Problemene med gjennomføringen av fisket for gruppen fartøy mellom 13 og 21,35 meter i 1997 er et eksempel på det.

Jeg vil også vise til at departementet etter loven skal fordele de totale kvotene hvert år på de deltakende fartøyer på grunnlag av deltakelse i fisket.

Jeg er for øvrig gjort kjent med at landsstyret i Norges Fiskarlag nå har fattet vedtak om endring av fordelingsnøkkelen for makrell mellom notgruppene i forhold til landsmøtevedtaket fra 1994.

Det tas sikte på at reguleringene av makrellfisket skal behandles i Reguleringsrådet i møte den 12. juni. Departementet vil deretter fastsette reguleringene.

Inge Myrvoll (SV): Jeg vil takke for svaret, som jeg velvillig tolker i positiv retning. Men først vil jeg rose fiskeriministeren for hans grep når det gjaldt sildekvotefordeling her tidligere, som førte til at en del FrP-ere fra Vestlandet sprang opp og ned av talerstolen og brukte harde ord mot fiskeriministeren.

Tolker jeg statsråden rett, sier han at fordeling er et politisk ansvar og at samfunnsmessige hensyn må tas. Det har noe med strukturen i næringa å gjøre, det har noe med bosetting å gjøre, og det har med ressursforvaltning å gjøre. Man skal lytte til næringa, man skal ha dialog med næringa, men man vet også at vedtaket fra 1994 var et kompromiss inngått under nokså tøffe forhold hvor havfiskeflåten truet med å forlate Fiskarlaget. Og som fiskeriministeren riktig påpeker, har også grunnlaget for vedtaket endret seg vesentlig.

Har jeg rett dersom jeg tolker fiskeriministeren dit hen at han tar ansvar for fordelinga på et sjølstendig grunnlag? Så får vi da eventuelt komme tilbake med ris eller ros for den fordelinga han foretar når han kommer så langt.

Statsråd Peter Angelsen: Nå er det slik at fiskeriministeren etter loven er pålagt å gjennomføre reguleringene og selvfølgelig ta ansvaret for de vedtak som blir fattet i den sammenheng. Loven legger for så vidt også en del føringer for hvorledes reguleringene skal gjennomføres og når det gjelder å ta hensyn til de deltakende fartøyene i fiskeriene. Den sier også at en skal innhente råd gjennom et råd hvor næringen er representert, nemlig Reguleringsrådet. Så hele den prosedyren vil bli fulgt når man skal gjennomgå situasjonen for makrellfisket i kommende år.

Det som en kan si er gunstig for fiskeriministeren og for næringen, er at vi i dette året har en viss økning i makrellkvoten. Det ligger således bedre til rette for å foreta en fordeling som er i tråd med den etablerte deltakelse i fisket. Og som jeg nevnte i mitt første svar, vil vi nå ha en gjennomgang av avgrensningen i deltakelsen for kystnotgruppen.

Inge Myrvoll (SV): Jeg er helt enig i at fiskeriministeren skal innhente råd. Det jeg er opptatt av, er at de rådene ikke oppfattes som et direktiv - at vi får en minister som på en måte binder seg så opp til rådene fra næringa at han ikke foretar en sjølstendig vurdering. For dersom man skulle bygge på dette vedtaket, ville disse økte kvotene ikke gi noe økt uttak for kystflåten, for i det ligger det, hvis jeg ikke husker feil, en begrensning på 20.000 tonn, nær sagt uansett. Men jeg oppfatter ministeren som veldig positiv, at han vil foreta en fordeling ut fra sitt skjønn, og så får vi komme tilbake til vurderinga av det skjønnet når det er gjort. Men jeg tolker ham slik at han har ansvaret, og så tar han imot råd og har dialog - det er greit.

Statsråd Peter Angelsen: Jeg fikk vel ikke tid til å nevne i mitt forrige svar at dette med avgrensning i deltakelsen i fiskeriene ofte har vært et hovedproblem når det gjelder å få til en fordeling som har føltes rettferdig for alle grupper, der reguleringen har vært delt inn i flere grupper. I år tar vi sikte på å få en fullstendig avgrensning i deltakelsen av de fartøyene som skal drive med not, og det vil gjøre det enklere for reguleringsmyndighetene å få til et opplegg som skaper rettferdighet mellom dem som skal delta. Og som jeg nevnte, har landsstyret i Norges Fiskarlag, med bakgrunn i at vi har økte kvoter i år, fattet et vedtak som innebærer en omfordeling mellom ringnotgruppen og kystnotgruppen.