Stortinget - Møte onsdag den 3. juni 1998

Dato: 03.06.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Ola Røtvei (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

I St.prp.nr.1 (1997-1998) for Samferdselsdepartementet sies det at departementet tar sikte på å legge fram for Stortinget en bompengeproposisjon for ny Rv35 gjennom Lunner kommune etter planavklaring. Det foreligger planavklaring.

Når vil samferdselsministeren legge fram bompengeproposisjonen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Samferdselsdepartementet arbeider med en bompengeproposisjon om ny Rv35 Lunner-Gardermoen. Det foreligger nå endelig planavklaring for alle delparseller, med ett mindre unntak. Det har vært nødvendig å gå gjennom kostnadsoverslaget på nytt. Departementets gjennomgang av det foreliggende materialet og Regjeringens behandling av det er foreløpig ikke avsluttet.

Jeg kan imidlertid forsikre om at Samferdselsdepartementet vil legge fram en bompengeproposisjon om saken så snart som mulig, og at dette trolig vil skje i løpet av sommeren 1998.

Ola Røtvei (A): Jeg takker statsråden for svaret.

En av forutsetningene for bygging av ny hovedflyplass for Oslo-området var at den også skulle gi regionale virkninger for omkringliggende kommuner. I denne sammenheng har dette prosjektet stor betydning for bl.a Gran kommune, og det er nettopp nå næringsetableringene skjer i tilknytning til åpningen av hovedflyplassen.

Rv35 er i tillegg atkomstveien til Gardermoen fra vest, og situasjonen er den at denne veien kan avlaste bl.a Oslo og Groruddalen for trafikken til og fra vest.

Tilleggsspørsmålet mitt lyder som følger: Ligger det en betydelig kostnadsøkning på dette prosjektet i det svaret som statsråden nå gav?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det ligger etter min vurdering ikke en slik kostnadsøkning at vi ikke kan fremme saken, men med de kravene Stortinget - senest under behandlingen av saken om Nordhordlandsbrua - har presisert overfor departementet, påligger det oss et ansvar å gjennomgå alle prosjekter. Det må vi også gjøre i en situasjon hvor vi har et sterkt press på enhetsprisen i anleggsbransjen. Det er det som presser saken, og intet annet. Men jeg regner med, som jeg har sagt i mitt hovedsvar, at vi skal få fram saken så snart det er faglig og saksbehandlingsmessig forsvarlig. Jeg regner da med å legge den fram i løpet av denne sommeren.