Stortinget - Møte mandag den 14. desember 1998 kl. 12

Dato: 14.12.1998

Sak nr. 7

Innstilling fra justiskomiteen om skriv av 5. august 1998 fra Ombudsmannen for sivile tjenestepliktige til Stortingets presidentskap angående endring av begrepene sivile tjenestepliktige/sivil tjenesteplikt til sivile vernepliktige/sivil verneplikt. Eventuell endring av instruks for Ombudsmannsnemnda for sivile tjenestepliktige
(Innst. S. nr. 64 (1998-99))

Talere

Ane Sofie Tømmerås (A) (ordfører for saken): Dette dreier seg altså om et brev fra Ombudsmannen for sivile tjenestepliktige til Stortingets presidentskap. Ombudsmannen viser i dette brevet til at Justisdepartementet i sommer har endret begrepet sivil tjenesteplikt til sivil verneplikt. Derfor foreslår Ombudsmannen at det samme blir gjort i Stortingets instruks for vår Ombudsmann for sivile tjenestepliktige og ombudsmannsnemnda for sivile tjenestepliktige, slik at vi dermed får en lik praksis i begrepsbruken.

Flertallet i justiskomiteen mener at dette er helt uproblematisk og en oppfølging av Innst. S. nr. 177 for 1995-96, som var innstillingen til meldingen om sivil tjenesteplikt. Men mindretallet er ikke enig i det synet, de mener at dette er et mer prinsipielt spørsmål og går derfor imot disse endringene i instruksen.

Da dette kan bli en lang debatt, og det samme temaet, den samme problemstillingen, kommer opp seinere i kveld i Odelstinget når vi skal behandle Innst. O. nr. 23 for 1998-99, håper jeg som saksordfører at vi kan ta den fulle og hele debatten der, for da får vi debatten satt inn i en større sammenheng, hvor vi også ser på flere sider ved sivil tjenesteplikt.

Jørn L. Stang (Frp): Det brevet som det refereres til både fra presidentens og saksordførerens side, faller ikke i god jord hos Fremskrittspartiet, fordi vi vektlegger at det er betydelig forskjell på å avtjene militær verneplikt og sivil tjenesteplikt. Militærnekting og pasifisme bør fortsatt være mindre velansett i Norge, og begrepene bør være mer nyansert enn hva departementet og flertallet i justiskomiteen legger opp til. Derfor mener vi at det er høyst påkrevd at begrepene militær verneplikt og sivil tjenesteplikt også skal brukes i fremtiden.

I likhet med Høyre og Senterpartiet, som utgjør mindretallet, går vi mot omleggingen av begrepsbruken fra «tjenestepliktig» til «vernepliktig» og stemmer derfor mot forslaget til endringer i instruksens § 1, § 2 andre punktum og §§ 4-6, samt instruksens overskrift, som er myntet på begrepet verneplikt.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1234)