Stortinget - Møte mandag den 14. desember 1998 kl. 12

Dato: 14.12.1998

Dokumenter: (Innst. S. nr. 69 (1998-99))

Sak nr. 9

Innstilling fra valgkomiteen om forlengelse av funksjonstiden for de stortingsvalgte medlemmer og varamedlemmer av Norges kommunalbanks styre og kontrollkomité

Presidenten: Ingen har bedt om ordet.

(Votering, se side 1235)

Kirsti Kolle Grøndahl gjeninntok her presidentplassen.

Etter at det var ringt til votering i 5 minutter, uttalte

Presidenten: Stortinget er klar for votering.

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstillet:

«Instruks for Ombudsmannsnemnda for sivile tjenestepliktige» fastsatt ved Stortingets vedtak av 20. februar 1957 med senere endringer av 18. juni 1992 og 19. mai 1994 endres til «Instruks for Ombudsmannsnemnda for sivile vernepliktige» og skal lyde:

Instruks for ombudsmannsnemnda for sivile vernepliktige

§ 1

Ombudsmannsnemnda skal bidra til å sikre de almenmenneskelige rettigheter for de sivile vernepliktige.

§ 2

Ombudsmannsnemnda består av 7 medlemmer som velges av Stortinget for 4 år om gangen. Et av medlemmene velges som formann og benevnes Ombudsmannen for sivile vernepliktige. Han forestår den daglige virksomheten. Ombudsmannen er årslønnet. De øvrige medlemmer tilkommer godtgjørelse etter utvalgsregulativet.

§ 3

Nemndas oppgave er å behandle spørsmål som angår:

  • a) husrom, bekledning og redskaper,

  • b) maten, dens tillagning, porsjonenes størrelse etc.,

  • c) alminnelig undervisnings- og velferdsarbeid,

  • d) mannskapenes økonomiske og sosiale rettigheter,

  • e) den daglige tjenesten og forhold for øvrig som angår mannskapene.

§ 4

Saker av generell og prinsipiell art skal forelegges nemnda. I slike saker bør nemnda innkalle en representant for de sivile vernepliktige. Denne representant skal velges av og blant de sivile vernepliktige etter regler som fastsettes av nemnda i samråd med Justis- og politidepartementet. Andre saker som blir tatt opp behandles av Ombudsmannen. Ombudsmannen kan henvende seg til de myndigheter han finner det naturlig å ta saken opp med. Han kan forlange alle opplysninger og har rett til å få utlånt de dokumenter som måtte foreligge.

§ 5

Rett til å ta opp saker med Ombudsmannen og Ombudsmannsnemnda har den enkelte sivile vernepliktige og tillitsmannsutvalgene.

§ 6

Stortinget og Justis- og politidepartementet kan forelegge for nemnda til uttalelse saker av betydning for de vernepliktige.

§ 7

Nemnda sender hvert fjerde år beretning om sin virksomhet til Stortinget, gjenpart av beretningen sendes Justis- og politidepartementet. For øvrig kan nemnda om den finner det nødvendig sende innberetning til Stortinget om enkelte saker.

§ 8

Nemnda holder sine møter så ofte den finner det nødvendig.

Presidenten: Fremskrittspartiet, Høyre og Senterpartiet vil stemme imot disse paragrafene. Er det noen som ønsker oppsplitting av paragrafene? – Det ser det ikke ut til å være. Da tar vi overskriften og paragrafene 1 – 8 under ett.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes med 60 mot 36 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.11.40)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten om sak nr. 8 har Vidar Kleppe fremsatt et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle systemet med kirkeasyl slik at politiet gis adgang til å pågripe personer uavhengig av bakgrunn, lovbrudd og hvilken bygning de oppholder seg i.»

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:1 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Ulf Erik Knudsen om å avvikle systemet med kirkeasyl slik at politiet gis adgang til å pågripe personer uavhengig av bakgrunn, lovbrudd og hvilken bygning de oppholder seg i – avvises.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslaget fra Fremskrittspartiet.

Votering: Ved alternativ votering mellom innstillingen og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 81 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 21.12.35)

Votering i sak nr. 9

Komiteen hadde innstillet:

Funksjonstiden for de stortingsvalgte medlemmer og varamedlemmer av Norges kommunalbanks styre og kontrollkomité forlenges inntil bankens framtidige organisasjonsform er avgjort, dog ikke ut over 31. desember 1999.

Votering: Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.