Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Lotteriloven av 1995 medførte en kraftig innskjerpelse av kravene til avholdelse av lotterier, selve grunnstenen i ideelle organisasjoners arbeid. Det kreves i dag normalt polititillatelse for eksempelvis å legge ut en loddbok i den lokale landhandel. Det er som hovedregel forbudt for barn under 15 år å selge lodd. I tillegg gjelder en rekke strenge regler. Norske Kvinners Sanitetsforening opplyser at loven truer virksomheten i mange lokalforeninger.

Hva vil statsråden gjøre for å rette på forholdene?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Lotteriloven åpner for at humanitær eller samfunnsnyttig virksomhet gis adgang til lotterimarkedet. Justisdepartementet har derfor ført en liberal praksis i tråd med Stortingets intensjoner når det gjelder deltakelse i dette markedet. Ved avgjørelse av om tillatelse skal gis, kan politiet ta hensyn til en samfunnsmessig forsvarlig fordeling av inntektsmulighetene fra lotterivirksomheten. Videre er det et mål å sikre at midlene til de frivillige organisasjoner og foreninger skal øke.

For å oppnå disse målene er det nødvendig å ha et regelverk og en offentlig styring som sikrer at inntekten kommer formålet til gode. Her spiller politiet en viktig rolle som tillatelsesmyndighet og kontrollinstans.

Lotteriloven gir samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner og foreninger en rekke muligheter til å avholde lotterier gjennom bl.a. landslotterier, smålotterier, oppstilling av automater, bingo mv. Som hovedregel kreves det forutgående tillatelse fra politiet.

Vanlig basarvirksomhet krever imidlertid ikke tillatelse.

I NOU 1997:14 foreslås det opprettet et lotteritilsyn med tilsyns- og kontrollansvar for all spill- og lotterivirksomhet i Norge. Som en oppfølging av arbeidsgruppens tilråding arbeider Justisdepartementet nå med en odelstingsproposisjon. Blant annet som en følge av dette vil någjeldende forskrifter bli revidert. I den forbindelse vil det bli vurdert nærmere regler for gjennomføring av lokale smålotterier. Her er ett av målene å klargjøre nærmere behovet for kontroll med lotteriinntektene mot hensynet til å sikre gode rammevilkår for organisasjonene ved gjennomføring av lokale smålotterier. I det arbeidet som nå pågår, er mitt utgangspunkt å utforme et regelverk som er mer smidig når det gjelder mindre lotterier.

Sonja Irene Sjøli (H): Jeg takker statsråden for svaret. Det er bra at de gjeldende forskrifter nå blir revidert, og at statsråden har i tankene å sikre gode rammevilkår for organisasjonene. Men er statsråden i disse juletider klar over at loven bl.a. forutsetter at dersom man vil lodde ut en halv gris og ikke kan sende inn selve grisen på søknadstidspunktet, må det stilles særskilt bankgaranti for grisens verdi? Man vet ikke om man skal le eller gråte.

Loven er en trussel mot ideelt arbeid i sin alminnelighet. Justisdepartementet har hatt meget lang tid på seg til å lage forskrifter som kunne ha begrenset lovens rekkevidde på en fornuftig måte. Vil statsråden sørge for å få fortgang i dette arbeidet? Det er uholdbart slik regelverket nå fungerer. Det er, som jeg sa, en trussel mot det arbeidet som foregår i de frivillige organisasjonene.

Statsråd Aud-Inger Aure: Justisdepartementet er i gang med dette arbeidet. Og når jeg forsikrer om at min intensjon med denne gjennomgangen nettopp er å sikre lokale lag og organisasjoner gode rammevilkår for å drive sin virksomhet innenfor lovens ramme, må jeg igjen henvise til at det er loven av 1995 som danner rammene for hva Justisdepartementet kan gjøre. Justisdepartementet har til enhver tid et ønske om å levere produktene så raskt som mulig, men der har vi også rammebegrensinger innad, og de er jeg nok – jeg kan i enkelte tilfeller si dessverre – nødt til å ta hensyn til. Men dette kommer så fort som vi har mulighet til å få lagt det fram fra vår side.