Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Transportdemonstrator-prosjektet var et forskningsprosjekt satt i gang for å effektivisere transportbransjens behov i Norge. Nødetatens muligheter og behov ble utviklet underveis. Det er nå laget vektorbaserte digitale kart som vil være et viktig hjelpemiddel for nødetaten.

Kan statsråden se på muligheten av at nødetaten i Norge, brann, helse og politi, i fremtiden får en kostnadsfri oppdatert tilgang på disse kartene?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Transportdemonstrator er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor Mobil, Vegdirektoratet og Statens kartverk med deltakelse fra brukere og systemleverandører. Prosjektet ble etablert i 1995 og avsluttet ved utgangen av 1997, og inngikk i Norges forskningsråds satsing på Nasjonale Informasjonsnettverk. Formålet med prosjektet var å etablere en elektronisk veginformasjonsdatabase til nytte for bl.a. godstransport, kollektiv transport, transporter innenfor helsetjenesten, utrykningskjøretøyer, service og salg. Prosjektet bestod av to deler; etablering av infrastruktur for kvalitetssikrede vegdata og forsøk med bruk av disse dataene hos 15 ulike brukere, bl.a. Tollpost-Globe, Oslo politi, Oslo Sporveier, Ullevål sykehus osv. Der gikk elektroniske data inn på en slik måte at de ble utnyttet i ulike kombinasjoner med adresser og kart samt satellittbasert posisjonering og mobil kommunikasjon. Evalueringen av erfaringene til brukerene viser at de fleste allerede har eller forventer å realisere betydelige gevinster i systemløsninger for IT i planlegging og styring av sine transporter.

Det er etablert et selskap, TransportTelematikk AS, som eies av Telenor Mobil, og som driver forretningsmessig drift av den elektroniske veginfrastrukturen – en infrastruktur for elektroniske vegdata med tilhørende adresser er etablert for hele østlandsområdet. Kart over hele Sør-Norge vil være ferdig innen dette året, mens kart for resten av Norge er planlagt ferdig innen første halvdel av 1999. Digitale kart og elektronisk veginformasjon for mobile kommunikasjonsløsninger er allerede solgt og i bruk hos en rekke ulike brukere, herunder nødetater.

TransportTelematikk AS har planer om å tilby tjenester basert på den etablerte datainfrastrukturen også for bruk i andre deler av transportmarkedet samt i personbilmarkedet. Det foreligger også planer om å utvide vegdatainfrastrukturen i løpet av de nærmeste årene med løpende data om f.eks. trafikkstrømmer, ulykkeshendelser og andre veg- og føremeldinger.

Jeg ser det som klart viktig at både nødetatene og transportsektoren generelt utnytter de betydelige effektiviseringsgevinstene som kan oppnås gjennom økt bruk av informasjons- og teleteknologi. Digitale kart og de nødvendige systemløsninger det er behov for, tilbys til kommersielle vilkår i markedet. Når det gjelder finansiering av kostnadene til slike investeringer for nødetaten, er det min mening at dette på vanlig måte må synliggjøres over den enkelte etats budsjett og prioriteres mot investeringer til andre formål og oppgaver. Jeg mener imidlertid det kan være grunnlag for å se nærmere på mulighetene for samarbeid innen og på tvers av etatene når det gjelder anskaffelse og drift i forbindelse med slike løsninger, med grunnlag i behovet for lavest mulig kostnader.

Jan Johnsen (H): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg faktisk syns var positivt. Jeg oppfattet avslutningen slik at nødetaten kan forvente at det kan bli en effektivisering på kostnadssiden som gjør det mulig for nødetaten å ta i bruk dette systemet. Det som er problemet i dag, er at det er veldig dyrt å komme inn på dette systemet, men når vi vet hvilke muligheter dette åpner for når det gjelder å berge liv og hindre katastrofer, syns iallfall jeg at det er meget viktig at dette blir tilgjengelig så raskt som mulig, spesielt for nødetaten. Jeg forstår ministeren slik at han er innstilt på å være med og se på dette, slik at vi får en effektivisering også av nødetaten gjennom dette hjelpemiddelet. Jeg går ut fra at ministeren kan svare positivt på det.

Statsråd Odd Einar Dørum: Ja, det kan jeg, for jeg har sagt at med den kunnskapen en har om slike digitale verktøy, er det nødvendig å se på hvordan man kan sørge for å få ned kostnadene når det gjelder anskaffelse og bruk, slik at man – for å forholde meg til noe som jeg antar ligger i representantens spørsmål – ikke opplever at systemer sperrer for slik fornuftig tenkning. Jeg opplever at representanten nettopp ønsker å heie på, initiere og stimulere slike initiativ, og det kan jeg bekrefte at jeg vil følge opp.