Stortinget - Møte onsdag den 13. januar 1999 kl. 10

Dato: 13.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne stille justisministeren følgende spørsmål:

«En undersøkelse som Oslo-politiet har gjort når det gjelder beslaglagte våpen, viser at tenåringer bærer etterligninger av våpen og ikke ekte skytevåpen. Slike etterligninger er i salg i vanlige butikker og kan lett forveksles med ekte våpen av dem som utsettes for trusler.

Hvilke initiativer vil statsråden ta for å hindre utbredelsen av slike leketøy og etterligninger?»

Statsråd Aud-Inger Aure: Etter våpenloven § 1 er det bare funksjonsdyktige skytevåpen som omfattes av lovens kontrollbestemmelser. Dette innebærer at skytevåpen som er gjort varig ubrukbare, dvs. ikke lenger kan benyttes til å avfyre skudd, eller rene etterligninger av skytevåpen, faller utenfor lovens kontrollområde.

La meg likevel få understreke at det å benytte etterligninger av våpen til å utøve trusler, eventuelt for å begå ran, vil selvfølgelig bli rammet av de respektive bestemmelser i straffeloven. Bruk av en våpenetterligning til å utøve trusler kan etter omstendighetene bli å anse som en skjerpende omstendighet.

Det har ikke tidligere vært vurdert å innføre nærmere reguleringer av omsetning eller besittelse av kopier av skytevåpen, eventuelt der skytevåpen er gjort varig ubrukbare. Dette var heller ikke oppe i forbindelse med endring av våpenloven våren 1998. I likhet med spørsmålsstilleren ser jeg et behov for å se nærmere på dette, og Justisdepartementet vil i samarbeid med Barne- og familiedepartementet se på om denne type leketøy bør reguleres i våpenforskrifter eller eventuelt på annen måte.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg takker statsråden for et meget positivt svar og en imøtekommelse av den problemstillingen jeg er opptatt av å ta opp her.

Det som politiets undersøkelser viser, er at man kan terrorisere andre ungdommer like effektivt, eventuelt begå et ran, med etterligninger av våpen, uskadeliggjorte våpen eller f.eks. luftvåpen. Jeg har selv vært og sett på noen av disse luftpistolene, og ikke hadde jeg vært i nærheten av å skjønne at det var en luftpistol og ikke et ekte våpen som jeg hadde blitt truet med. I den grad det er en våpenopprustning i enkelte ungdomsmiljøer, er disse våpnene like effektive å true andre med som ekte våpen vil være. Derfor lurer jeg på om det ikke burde være sånn at også luftvåpen skal registreres, at eieren skal registreres på vanlig måte som når det gjelder våpen. Når det gjelder leketøy, kan man gjøre dem fosforgrønne eller noe annet som gjør at alle skjønner at det er plastikk til lek og ikke ekte våpen man utsettes for.

Statsråd Aud-Inger Aure: Som jeg sa i mitt første svar, er det slik at man rammes av straffeloven uansett om man truer med et leketøy eller noe annet som ikke er brukbart, men som likevel fremstår som et våpen. Poenget her er jo hvilken effekt det har på den som blir truet, og i forbindelse med det er det til og med en skjerpende omstendighet.

Hvordan vi skal løse dette problemet, ønsker jeg å komme tilbake til. Vi vil vurdere det, og vi vil , som jeg sa, ta det opp i samarbeid med Barne- og familiedepartementet. Det kan være flere veier å gå, og kanskje en av veiene er å tydeliggjøre at dette er leketøy. Det kan også være et spørsmål hva vi bør gjøre med andre våpentyper som i dag ikke er registrert, for det er klart at den uheldige utviklingen som vi nå ser, må det settes en stopper for.

Kristin Halvorsen (SV): Nå blir det mer idéutveksling mellom justisministeren og meg, for jeg oppfatter at vi er enige om hovedmålet: at terskelen for å kunne tilegne seg våpen som kan brukes like effektivt i trusler som skarpladde våpen, skal bli mye høyere. Pr. i dag er det altså like lett å anskaffe seg en luftpistol, som ser nøyaktig ut som en vanlig pistol, som det er å kjøpe øl for en 18-åring, og i stor grad er det også det som gjøres. Jeg ville tro at siden antallet salgssteder for våpen er såpass begrenset, vil en enkel måte å heve terskelen på når det gjelder tilgjengeligheten til luftvåpen, være at man tar luftvåpen med i det våpenregisteret som jeg vet at Justisdepartementet nå er i ferd med å utarbeide. Dette som en idé når det gjelder den biten av Justisdepartementets videre arbeid.

Statsråd Aud-Inger Aure: Jeg har bare lyst til å gi uttrykk for at jeg syns det er aldeles utmerket om deler av tilleggsspørsmålsrunden i spørretimen kan brukes til konstruktive innspill, der vi i felles interesse kan finne fram til en bedre løsning på problemer som åpenbart krever en annen løsning. Så jeg vil ta med meg idéene videre og bearbeide dem.