Stortinget - Møte onsdag den 20. januar 1999 kl. 10

Dato: 20.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Sandberg (Frp): Regjeringen har en avtale med Fremskrittspartiet og Høyre, også kalt kontantstøtteavtalen.

Presidenten: Presidenten vil be om at representanten les opp spørsmålet før ein eventuelt debatterer. Det er spørsmålet som er utgangspunktet.

Per Sandberg (Frp): I den avtalen står det at Regjeringen skal ta intiativ til å innføre trygdemodellen i inntil tre kommuner. Mitt spørsmål til familieministeren er: Er et slikt initiativ tatt? Og eventuelt: Hvilke kommuner er det siktet inn på?

Presidenten: Presidenten vil påpeike at ein skal referere eit spørsmål korrekt slik det er gjengitt i det saksdokumentet som er delt ut på representantane sine bord.

Det innleverte spørsmålet frå representanten Per Sandberg hadde følgjande ordlyd:

«Ved innføringen av kontantstøtten inngikk Fremskrittspartiet og Høyre en avtale med regjeringspartiene. I denne avtalen ble Regjeringen bedt om å ta initiativ til forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner som er positivt innstilt til å bruke denne modellen.

Har Regjeringen funnet disse tre kommunene slik at forsøket kan igangsettes?»

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Representanten Sandberg etterlyser oppfylging av forslaget om å prøva ut den såkalla trygdemodellen for forvalting av kontantstøtta. Som kjent inneber trygdemodellen at alle familiar med born på eitt og to år vil få utbetalt ei kontantstøtte. For å få til dette må ein avvikla det statlege tilskotet til drifta av barnehagane for desse aldersgruppene, og foreldre som ynskjer barnehage til borna sine, må bruka kontantstøtta til å betala for barnehageplassen.

Omsynet til dei private barnehagane var ei viktig årsak til at ein ynskte ei anna forvalting av kontantstøtta enn det representanten Sandberg og Framstegspartiet ynskte. Dei viktigaste kjeldene for inntekt for private barnehagar er statstilskottet og foreldrebetalinga. Trygdemodellen ville føra til at ein stor del av dei private barnehagane ville få alle sine inntekter gjennom foreldrebetalinga. Det var Regjeringa si oppfatning at dette ville gjera driftssituasjonen for dei private barnehagane langt meir utrygg enn det den allereie er i dag.

I St.prp. nr. 1 for 1998-99 har departementet meldt fylgjande til Stortinget om kontantstøtta og forsøket med trygdemodellen:

«Når forvaltningen av kontantstøtten er kommet inn i etablerte former, og det er oppnådd større grad av likeverdighet i rammevilkår for private og kommunale barnehager, vil Barne- og familiedepartementet vurdere å gjennomføre forsøk med trygdemodellen i enkelte kommuner.»

Dette er heilt i samsvar med avtalen som vart inngått mellom regjeringspartia og Høgre og Framstegspartiet i mai i fjor om kontantstøttereforma.

Regjeringa skal i tråd med budsjettavtalen som vart inngått med Høgre og Framstegspartiet i fjor haust, fremma ei stortingsmelding om framtidige rammevilkår for barnehagesektoren. I budsjettavtalen vart det m.a. slått fast at barnehagemeldinga skal fremma forslag som sikrar større grad av økonomisk likebehandling mellom kommunale og private barnehagar.

Det er mitt standpunkt at vi må utgreia driftssituasjonen og dei framtidige rammevilkåra for barnehagesektoren, og for dei private barnehagane særskilt, før vi kan gjera forsøk med trygdemodellen for forvalting av kontantstøtta. Det er vanskeleg å seia sikkert i dag når slike forsøk kan settast i gang.

Per Sandberg (Frp): Her tar familieministeren opp en hel masse argumenter som også ble brukt under forhandlingene om kontantstøtten, og som er vel kjent.

Jeg forstår statsråden slik at alle disse argumentene nå skal brukes for at ikke vilkårene i punkt 1 j i avtalen skal innfris, og at Regjeringen ikke har noen tanker og ideer om å ta initiativ til å innføre trygdemodellen. Det er jo klart at vi skal avvente situasjonen til kontantstøtten har satt seg, så vi får evalueringen av den. Men det er ikke noe argument for ikke allerede nå å forberede eventuelle prøvemodeller i tre kommuner. Jeg vil også få lov til å si at det allerede finnes kommuner som har like vilkår for private og offentlige barnehager, og det er akkurat her jeg etterlyser et svar fra statsråden, om ikke det går an å se på de kommunene som allerede har like vilkår.

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: I svaret mitt fekk representanten Sandberg ein del av dei same argumenta som han har høyrt før, og som har vore hovudargumenta våre mot trygdemodellen. Men som Sandberg sikkert er klar over, står det ein del i denne avtalen som desse to partia saman med regjeringspartia inngjekk i samband med innføringa av kontantstøtta. Der står det m.a.:

«Forsøkene skal gjennomføres når det er oppnådd større grad av likeverdighet av rammevilkår for private og kommunale barnehager, i tråd med vilkårene under punkt c).»

Det er ganske viktig for meg å streka under at det ikkje er større grad av likeverd når det gjeld rammevilkår i dag. Og når desse forsøka eventuelt skal settast i verk, kjem vi i forkant – sjølvsagt – til å ha undersøkt og funne ut kva for kommunar vi skal gjera forsøka i. Eg kan derfor roa representanten med at når vi har fått desse rammevilkåra på lik linje, vil vi òg ha klar kommunar der vi kan setta i gang forsøk.

Per Sandberg (Frp): Jeg kan ikke si at jeg blir noe beroliget av den argumentasjonen som statsråden her nå bruker.

I avtalens punkt 1 j står det faktisk at det skal tas

«initiativ til forsøk med trygdemodellen i inntil tre kommuner som er positivt innstilt til å bruke denne modellen».

Videre står det også, som statsråden riktig sier, at dette skal gjøres «når det er oppnådd større grad av likeverdighet». Men det finnes altså kommuner som har like vilkår for private og offentlige barnehager, som har et positivt syn på trygdemodellen, og som ønsker å være forsøkskommuner. Vil statsråden oppsøke disse kommunene og eventuelt forberede dem på at når barnehagemeldingen er behandlet, skal de få være forsøkskommuner?

Statsråd Valgerd Svarstad Haugland: Det er jo synd at representanten ikkje vart roa av svaret mitt – det får eg klara å leva med. Men for meg er det ganske viktig å sjå dette i ein større samanheng, og eg synest det er viktig at vi får denne gjennomgangen med alle kommunane i forhold til private barnehagar, før vi plukkar ut forsøkskommunar som skal gjennomføra ei ordning etter trygdemodellen. Det ligg også i botnen av avtalen som vart inngått mellom dei to partia og regjeringspartia. Eg føler at vi med det tempoet vi har lagt i planane for å setta i verk ordninga etter trygdemodellen, er godt innafor og på trygg grunn i forhold til den avtalen som m.a. representanten Sandberg sin partileiar har skrive under på.