Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har følgende spørsmål til statsministeren:

«I sin nyttårstale til det norske folk opplyste statsministeren at Regjeringen vil ta et initiativ til en bred mobilisering mot vold og nevnte at et samarbeid mellom hjem, skole, kommuner og frivillige organisasjoner kan bidra til et tryggere samfunn.

Når vil dette initiativ bli presentert, og vil gjennomføringen ledes av et eget sekretariat med et adekvat budsjett?»

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Allerede i det politiske grunnlaget for sentrumsregjeringen – Voksenåserklæringen – er kampen mot vold og kriminalitet gitt høy prioritet. Dette ble også understreket i regjeringserklæringen, der det bl.a. heter:

«Et samfunn med oversikt og tilhørighet, rettferdig fordeling og gode oppvekstvilkår for barn og unge forebygger kriminalitet. Regjeringen vil øke innsatsen mot hverdagskriminalitet og organisert kriminalitet.»

For å bekjempe volden på offentlig sted, særlig knyttet til utelivet i bysentra, ble det 2. juli i fjor nedsatt et hurtigarbeidende regjeringsutvalg for å kartlegge virkemidler og foreslå tiltak mot den økende bruk av rå vold som man hadde ferske eksempler på i Oslo.

Planen, som kalles «Trygghet i sentrum», ble lagt fram 22 september. Den tar i første rekke sikte på å bekjempe vold på offentlig sted i Oslo og andre større bysentre, men flere av forslagene har vesentlig betydning for det voldsforebyggende arbeid generelt. Noen av tiltakene innebærer en målrettet innsats fra politiets side for å være synlig til stede både for å forebygge og for å kunne gripe inn på et tidlig tidspunkt ved eventuelle voldsepisoder. Det foreslås også at samarbeidet med kommunale etater styrkes for å få til et tverretatlig samarbeid. I det tverretatlige arbeidet inngår kommunale etater, politi og frivillige instanser.

Oppfølgingen av «Trygghet i sentrum» skjer etter en egen plan som nå er utarbeidet, sammen med øvrige departementer. Ansvar for oppfølging er lagt til Justisdepartementet. La meg nevne noen av tiltakene som vil bli fulgt opp.

For det første: Alle kommuner og skoler er pålagt å utarbeide lokale handlingsplaner mot mobbing og vold. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og Foreldreutvalget for grunnskolen har distribuert veiledningsmateriell for arbeid mot mobbing i skolen for lærere, elever og foreldre. Det er utviklet materiell for barnetrinn, ungdomstrinn og videregående opplæring.

For det annet: Ordningen med skolemegling utvides, slik at både grunnskoler og videregående opplæring kan få tilbud om denne ordningen.

For det tredje: Regjeringen går inn for at både grunnskoler og videregående skoler skal ha egne politikontakter.

For det fjerde: Barne- og familiedepartementet har en egen tilskuddsordning rettet mot ungdomsarbeid i større byer. Gjennom denne er det de senere år gitt støtte til en rekke prosjekter og organisasjoner som arbeider for å forebygge og bekjempe vold, rus og kriminalitet.

For det femte: Kommunal- og regionaldepartementet har en rekke tiltak av mer forebyggende art innenfor områdene rasisme, diskriminering, levekår og storby.

Som det framgår av det jeg her har nevnt og av Regjeringens handlingsplan «Trygghet i sentrum», er det foreslått en rekke tiltak som vil bli fulgt opp videre av Regjeringen og de enkelte departementer. Selv skal jeg om kort tid ha et møte med innvandrerungdom og innvandrerforeldre for å drøfte bl.a. kriminalitetsutviklingen.

Det er også nødvendig med en styrking av politiet. Justisdepartementets fordeling av 1999-budsjettet har i denne omgang resultert i 75 nye stillinger til Oslo, bl.a. for å få et mer synlig politi.

Etter Regjeringens syn er det nå viktig med handling. Ressurser bør settes inn både for å forebygge og for å sikre at forbrytelser blir etterforsket, oppklart, pådømt og straffet. Dette må være viktigere enn å bygge opp et eget sekretariat – med mer byråkrati, slik representanten Hagen foreslår.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg takker for et forventet og også forventet skuffende svar. Jeg sier det, for jeg tror det norske folk forventet et initiativ til en eller annen organisert kampanje, som kunne følges opp måned for måned, som hadde en del ressurser, som hadde noen som kontrollerte at de planene man hadde, ble fulgt opp, og at man kunne evaluere og måle resultatene om ett til to år.

Det statsministeren egentlig mente da han sa at han vil ta et initiativ til en bred mobilisering mot vold, var ganske enkelt å foreta en sammenstilling av stort sett eksisterende arbeid som gjøres i de fleste departementer, som gjøres i politiet og som gjøres i skolen, altså ikke noe nytt initiativ eller noe driv eller iverksettelse av noe som helst, men en sammenstilling av ord – det stikk motsatte av det statsministeren nå sa, at det er nødvendig med handling. Det viser seg jo også i praksis at når han snakker om å øke og styrke innsatsen for politiet, så gjøres i realiteten det motsatte.

Vil ikke statsministeren være enig i at det norske folk har grunn til å være skuffet når det ikke kommer noe initiativ, men igjen bare en masse ord?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Nei, dette er ikke en sammenstilling av ord, dette var konkrete tiltak. Det skuffer meg at hver gang representanten Hagen får seg forelagt konkrete tiltak, sier han at det bare er ord, og så vil han ha andre og nye tiltak. Jeg synes det er mye viktigere nå at vi konkret diskuterer de tiltakene vi har satt i gang og som er initiert, istedenfor bare å si at vi må få andre tiltak. Hvorfor ikke diskutere dem som vi vitterlig legger fram, som vil bli fulgt opp og som vi vil måle resultatet av, istedenfor å si at det er noe annet vi trenger og at vi trenger et sekretariat? – Av alle skulle det komme fra Fremskrittspartiet, som startet som et parti som skulle bekjempe byråkratiet.

Nei, det er ikke riktig, selv om Hagen gjentar det, at denne regjeringen bare prater. Denne regjeringen har gang på gang presentert tiltak som er i gang, og tiltak som vil bli satt i gang. Da synes jeg det er mye mer fruktbart at man diskuterer dem, istedenfor å overhøre dem og si at det bare er ord.

I tillegg til det som jeg nå redegjorde for, kan jeg føye til at justisministeren på spørsmål her i Stortinget, også har sagt at hun vil legge fram en samlet plan for innsatsen – tilsvarende handlingsplanen mot vold – og bekjempe barne- og ungdomskriminaliteten spesielt.