Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Steinar Bastesen til fiskeriministeren, vil bli svara på av nærings- og handelsministeren på vegner av fiskeriministeren.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til fiskeriministeren, som jeg forstår vil bli besvart av næringsministeren:

«Den nybygde linebåten "Geir" er blitt utviklet med en nyskapende dragebrønn i sentrum av båten i stedet for åpen drageluke i siden, noe som har forårsaket forlis av fiskebåter. Det nye systemet fungerer perfekt også i storm. Utviklingskostnadene har vært på ca. 9 mill. kroner. Rederiet har tidligere søkt om kontraheringstilskudd og fått avslag.

Da dette vil bedre sikkerheten og hindre forlis i line- og garnfisket, kan statsråden tenke seg å revurdere avslaget på kontraheringstilskudd?»

Statsråd Lars Sponheim: Jeg skal på vegne av fiskeriministeren få gi følgende svar:

Innledningsvis er det viktig for fiskeriministeren å understreke at Fiskeridepartementet ikke går inn i behandlingen av enkeltsaker som tilligger SND. Prosjektet det her refereres til, fikk støtte fra SND gjennom virkemidler over Nærings- og handelsdepartementets budsjett. Det ble innvilget tilskudd til produkt- og prosessutvikling, utviklingstilskudd og risikolån, som gjorde det mulig å realisere nybyggingen av linefartøyet «Geir». Bakgrunnen for dette er at SND vurderte prosjektet som et utviklingsprosjekt, hvor bl.a. sikkerhetsaspektet er lagt til grunn, og fant derfor mulighet til å delfinansiere prosjektet med ovenfor nevnte virkemidler. Fiskeridepartementet utarbeider årlig overordnede fiskeripolitiske retningslinjer for bruk av virkemidler innenfor fiskeri- og havbruksnæringen. Her fremgår det bl.a. at SND ikke skal gi tilskudd til ombygging eller nybygging av fartøy som driver eller planlegger å drive ombordproduksjon, eller til investeringer for større grad av ombordproduksjon. Dette er bakgrunnen for at linefartøyet «Geir» ikke fikk kontraheringstilskudd.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret, og for så vidt var jeg klar over begrunnelsen for hvorfor det ikke ble gitt kontraheringstilskudd.

Det er et paradoks når det gjelder kontraheringstilskudd, altså verftstilskudd, at man i fiskeflåten omtrent må ligge på kne for SND med lua i hånden for å få det samme verftstilskuddet som man hadde fått om man hadde bygd en lystyacht til 100 mill. kr. Her er det utviklet et system som vil forhindre forlis i framtiden, og da ville det vært rimelig om det ble utbetalt samme kontraheringstilskudd, altså verftsstøtte, til utviklingen av dette fartøyet. Det hadde utgjort ca. 6 mill. kr av kostnadene, som tross alt har vært på 9 mill. kr. Er det ikke på tide at saksbehandlerne blir instruert om å bruke fornuft i behandlingen av slike saker?

Presidenten: Det får då statsråd Sponheim svare på.

Statsråd Lars Sponheim: Er det noe jeg har den største tillit til, er det at alle våre dyktige saksbehandlere i sentralforvaltning og annen forvaltning bruker fornuft. Men de bruker også de rammer de får fra departementene når det gjelder retningslinjer de skal holde seg til, og det er tydeligvis, ut fra svaret, det de har gjort her.

Jeg tror også det er viktig å understreke det som ble sagt i svaret, at det til det spennende utviklingsprosjektet som ligger i denne fiskebåten, er bevilget tilskudd til både produkt- og prosessutvikling, utviklingstilskudd og risikolån gjennom Nærings- og handelsdepartementets bevilgninger til SND. Her har det altså vært bidrag fra SND-systemet for å kunne få til utviklingsdelen av dette. Men det ligger utenfor de retningslinjer SND har å forholde seg til, å kunne gi ordinært kontraheringstilskudd.