Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Tore Nordtun (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Hvor langt er en kommet i oppfølgingen av vedtaket om bygging av gassdrevet ferge for fergesambandet Arsvågen – Mortavika?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Regelverket for bygging og drift av gassdrevne ferger er ferdig utviklet. Også de tekniske utfordringene ved gassdrevne ferjer er løst. Tidligere denne måneden ble det inngått kontrakt med norsk verksted om bygging av gassdrevet ferge til Møre og Romsdal Fylkesbåtar as. Forsøket er basert på flytende gass, LNG, levert på tankbil fra Tjeldbergodden.

Ferga, som vil ha 100 bilplasser og sertifikat for inntil 300 passasjerer, forutsettes brukt i samband på Moldefjorden. Investeringskostnadene vil bli ca. 30 pst. høyere enn for en tilsvarende dieseldrevet ferge. Etter det jeg kjenner til, blir dette verdens største passasjerskip bygd for gassdrift. Det blir dessuten verdens første passasjerskip bygd etter et eget regelverk for bygging og drift av slike skip. Jeg anser dette nybygget som et pionerprosjekt.

Som opplyst i departementets budsjettforslag for i år synes det ikke praktisk mulig å bygge en ferge for sambandet Mortavika – Arsvågen basert på forsøksdrift på komprimert gass, CNG. Leveranser av flytende gass fra Tjeldbergodden er en lite aktuell løsning, bl.a. på grunn av høye transportkostnader. Produksjon av flytende gass fra et kondenseringsanlegg i nærheten av sambandet til energipris sammenlignbar med prisen for diesel er ikke avklart. En gassferge vil bare avta en mindre del av anleggets produksjon. Det gjenstår derfor avklaring av både markedsmulighetene og finansieringen av et slikt anlegg.

Tore Nordtun (A): Jeg takker statsråden for svaret og den orienteringen han gav om den nå kontraherte gassdrevne fergen.

Jeg konstaterer at det slik statsråden skisserte, er en rekke problemer med å få satt i gang med den andre gassfergen, mellom Arsvågen og Mortavika. Det gjelder både markeds- og forsyningsproblematikken, altså terminal.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden er: Kan statsråden nå skissere en fremdrift, og vil statsråden komme tilbake til Stortinget med en orientering om de videre planene for å få dette sambandet på skinner når det gjelder gassferge?

Statsråd Odd Einar Dørum: Det er korrekt at jeg i deler av svaret viste til et annet samband, men det var for å vise at det er en utvikling på dette området, og at det er en sammenheng mellom de to fergene som tidligere er blitt behandlet.

Når det gjelder denne saken, er den grundig omtalt i budsjettproposisjonen for i år, og i merknad fra en rekke partier i samferdselskomiteen blir det bedt om at jeg i egnet form kommer tilbake til Stortinget. Det vil jeg, men jeg har ikke noen endelige svar når det gjelder verken tidsperspektivet for dette eller de spørsmål jeg tok opp i hovedsvaret til representanten Nordtun nå. Jeg er opptatt av å se hva jeg kan gjøre. Det er det jeg kan si på det nåværende tidspunkt.