Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet fra representanten Synnøve Konglevoll til arbeids- og administrasjonsministeren, tas opp av representanten Tomas Norvoll.

Tomas Norvoll (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til arbeids- og administrasjonsministeren:

«I Stortingets muntlige spørretime 20. januar 1999 viste statsråd Løwer til at staten har gitt nesten vederlagsfrie tomter til SiO, Studentsamskipnaden i Oslo, og utelukket ikke at departementet kunne gjøre dette flere ganger.

Betyr dette at statsråden vurderer å selge statlige eiendommer til samskipnader også utenfor Oslo, og vil statsråden ta et initiativ overfor vertskommuner slik at også de kan bidra til billige studentboliger gjennom å selge kommunale eiendommer for en symbolsk pris til studentsamskipnadene?»

Statsråd Eldbjørg Løwer: I staten har vi et regelverk for avhending av statens eiendommer. I henhold til dette regelverket skal avhending av statens eiendommer skje til markedspris dersom ikke annet er fastsatt av Stortinget.

Staten v/Statsbygg har festet bort to tomter i Gaustadbekkdalen til Studentsamskipnaden i Oslo til en symbolsk pris. I det ene tilfellet gjaldt det tomt til idrettsbygget Domus Athletica, og i det andre tilfellet gjaldt det tomt for bygging av studentboliger.

Tomten til Domus Athletica ble festet bort til en symbolsk pris fordi Stortinget hadde forutsatt at tomt vederlagsfritt ble stilt til disposisjon.

Regjeringen foreslo i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 1998 at tomt ble bortfestet til Studentsamskipnaden i Oslo til en symbolsk pris for bygging av studentboliger. Stortinget samtykket i dette. Initiativet overfor Regjeringen ble tatt av kirke-, utdannings- og forskningsministeren og meg i fellesskap som ansvarlig for henholdsvis studentpolitikken og de eiendommer Statsbygg forvalter.

Dersom det kommer forespørsler fra samskipnader utenfor Oslo om avhendelse til underpris av statlige tomter som jeg har ansvaret for, vil jeg, på samme måte som overfor Studentsamskipnaden i Oslo, vurdere forespørselen og det videre initiativ i samråd med kirke-, utdannings- og forskningsministeren og finansministeren. Det bemerkes imidlertid at studenttallet i Oslo er høyt og boligmarkedet særlig presset, og at dette muligens setter Oslo i en spesiell stilling.

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede vertskommunenes ansvar for studentvelferd. Vi kjenner til at det er ulik politikk i vertskommunene når det gjelder å gi eller subsidiere tomter til studentboliger og studentbarnehager. Bolig- og tomteproblematikken er et svært sentralt tema i dette utredningsarbeidet. Arbeidsgruppen skal avlegge rapport til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet innen 1. april i år.

Tomas Norvoll (A): Jeg takker statsråden for et godt og informativt svar. Men betyr det svaret hun gav, at statsråden har tenkt å være aktiv og positiv hvis det blir lagt fram søknader fra andre steder enn Oslo, eller nye søknader fra Oslo? Det finnes veldig mange prosjekter rundt omkring som har kommet i vanskeligheter på grunn av at man har hatt problemer med å skaffe rimelige tomter til bygg, enten det er til studentboliger eller andre sosiale studenttiltak. Høgskolene og universitetene har jo en viss tendens til å ligge i de største byene der det er et press på boligmarkedet, og der tomtene er relativt kostbare. Jeg er kjent med at Utdanningsdepartementet jobber med vertskommunenes ansvar. Vi får komme tilbake til den saken når den foreligger. Jeg vil på mer prinsipielt grunnlag bare si at det er litt merkelig at når man skal opprette nye tilbud, har vi ordførerne og kommunestyrene rennende her i flokk og følge for å drive lobbyvirksomhet, men når det skal gjøres en jobb og kommunene skal stille opp for å legge til rette for høgskolene og universitetene, er det mer stilt fra den kanten.

Oppfølgingsspørsmålet mitt er altså om statsråden vil se positivt på henvendelser som kommer fra andre steder, og om hun vil behandle dem på en relativt mild og grei måte.

Statsråd Eldbjørg Løwer: Det var jo fordi vi var milde og greie at vi gav det tilskuddet til å bygge studentboliger i Oslo som vi gjorde. Og arbeidsformen framover vil bli den samme: Når slike spørsmål kommer – og hvis staten kan bidra med noe i forhold til tomt – vil finansministeren, kirke-, utdannings- og forskningsministeren og jeg se på saken.

Jeg kan ellers ikke gi noen løfter, det skjønner helt sikkert representanten. Men vi har et politisk ønske om å bidra, som vi gjorde det i Oslo, slik at studentene kan bo på en rimelig måte, et behov vi ser er vanskelig for dem å få dekket.