Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 34

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Sist uke ble KV «Åhav» brukt som transportskip i Meløy kommune under politioppdrag. Politiets oppdrag var å avskilte en «dumper» samt å undersøke en mistanke om ulovlig kjøring med snøscooter. Store kostnader er forbundet med å bruke et kystvaktskip på denne måten.

Mener statsråden at dette er riktig ressursbruk av Kystvaktens fartøyer?«

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Det er riktig som representanten Svendsen hevder, at KV «Åhav» ble brukt som transportfartøy i forbindelse med et politioppdrag i Meløy.

Det er imidlertid viktig å understreke at dersom man skal vurdere Kystvaktens ressursbruk på en hensiktsmessig måte, må man ta utgangspunkt i de oppgaver Kystvakten utfører. En meget sentral oppgave er suverenitetshevdelse innenfor territorialfarvannet og myndighetsutøvelse i havområdene under norsk jurisdiksjon, eksempelvis i Norges økonomiske sone og i vernesonen ved Svalbard. Dette stiller store krav til tilstedeværelse og evne til effektiv overvåking. Når Kystvaktens fartøyer er på patrulje, er de kontinuerlig beredt til å yte f.eks. katastrofehjelp og redning.

I forbindelse med behandlingen av Finansdepartementets budsjettproposisjon for 1993-94 gav Stortinget sin tilslutning til målsettingen om å få til en best mulig utnyttelse av statens samlede ressurser i kystforvaltningen. Det var på denne bakgrunn at Indre Kystvakt ble opprettet i 1995/96. Med denne opprettelsen, og på bakgrunn av gjeldende regler, utfører Kystvakten bistandsoppgaver for det sivile samfunn i tillegg til hovedoppgavene som jeg nevnte ovenfor. Indre Kystvakt baserer seg på et flerbrukskonsept, noe som innebærer at etater som Politiet, Tollvesenet og Statens forurensningstilsyn kan få bistand av Kystvakten til å utføre sine oppgaver. Dette er i tråd med Stortingets tilslutning. Jeg vil samtidig understreke at oppdragene fra brukeretatene hele tiden er gjenstand for prioritering. Viktige oppdrag går foran de mindre viktige, og Kystvaktens primæroppgaver prioriteres foran bistand til andre etater. På denne måten utnyttes ressursene optimalt.

Det er på denne generelle bakgrunnen at KV «Åhav»s bistand til lensmannen i Meløy må ses. KV «Åhav» utfører sine pålagte hovedoppgaver samtidig som den skal kunne gi bistand til etater som f.eks. Politiet. Det er på det rene at fartøyet var på patrulje i det aktuelle området utenfor Meløy og hadde ledig kapasitet til å bistå politiet. Ettersom fartøyet var på patrulje og kunne kombinere dette med et oppdrag for politiet, vil merkostnadene ved denne operasjonen være ubetydelige. Derfor mener jeg at denne typen oppdrag i utgangspunktet er i samsvar med intensjonen med Indre Kystvakt. Jeg vil også understreke at denne typen transportoppdrag ikke er en særlig høyt prioritert oppgave i Kystvakten.

Indre Kystvakt har vært i virksomhet i forholdsvis kort tid, og tjenesten evalueres fortløpende med tanke på å oppnå en hensiktsmessig og kostnadseffektiv ressursutnyttelse. Jeg synes derfor det er positivt at bruken av Indre Kystvakt er gjenstand for debatt.

Spørsmålet fra representanten Svendsen henger også sammen med et annet tema, nemlig gjennomføringen av et brukerbetalingssystem for enkelte kystvakttjenester. Departementet vil i inneværende år vurdere ulike modeller for et slikt system.

Kenneth Svendsen (Frp): Jeg takker for svaret.

At Kystvaktens skip blir brukt av politiet, kan være fornuftig, men da må det ligge et behov for rask utrykning til grunn. Bruk i avskiltingsøyemed – i dette tilfellet gjaldt det en lastemaskin – syns jeg går langt over streken, spesielt med tanke på at Biltilsynet, som begjærte avskiltingen, hevder at dette var helt unødvendig og kunne vært gjort på en annen måte. I sånne tilfelle bør ferje eller hurtigbåt benyttes.

Dessverre er ikke dette eksemplet enestående. Jeg har mottatt telefoner om at Kystvakten har fraktet lensmannen på snøscooterkontroll til en øy der det kun er én gammel snøscooter – og det var bare rim på bakken. Båtfortøyninger er også blitt dratt opp i kontrolliveren.

Jeg går ut fra at statsråden er enig i at sånne eksempler både kan undergrave respekten for lov og orden og svekke den støtte Kystvakten har i kystbefolkningen. Det er ingen som er tjent med det. Jeg håper statsråden tar disse signalene på alvor, og jeg vil spørre om han vil ta initiativ til å innskjerpe bruken av Indre Kystvakt, sånn at denne delen av Forsvaret fortsatt kan ha bred støtte blant kystbefolkningen.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Som jeg nevnte, er Indre Kystvakt en ny etat, eller en ny del av en etat, som er under løpende vurdering. De forhold som representanten Svendsen påpeker, vil være med i den løpende vurderingen som nå gjøres. Jeg registrerer i tillegg representanten Svendsens reaksjon, og de eksempler han viser til. Det er naturlig at disse også er med i grunnlaget for totalvurderingen.

I likhet med Svendsen er jeg som statsråd enig i at den støtten Kystvakten har hos kystbefolkningen, er det viktig å opprettholde. Det er viktig å satse videre på økt aktivitet hos Kystvakten, og på en tilstrekkelig ressurstilgang dersom vi pålegger den stadig nye oppgaver. Så her er det en sammenheng som vil bli presentert for Stortinget i løpet av meget kort tid.