Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 35

Jan Johnsen (H): Jeg har følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«I Aftenposten 22. januar 1999 blir det opplyst at norske flygere i NATO-styrken som nå er reist til Italia, bare kan operere i dagslys, da de mangler kompetanse og teknisk nattlyskapasitet til at flygerne kan se i mørke.

Synes statsråden dette er tilfredsstillende?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: De flyene som er sendt til Italia, har ikke gjennomgått oppdateringsprogrammet Mid-Life Update. Derfor mangler flyene den systemoppgradering som trengs for å utnytte flyets våpen om natten under de sikkerhetsregler og kriterier som normalt gjelder i en fredsoperasjon.

Norske F-16 er innmeldt til NATO i forhold til den yteevne de har i dag, både når det gjelder materiell og trening. Luftforsvaret har i alle år trent på nattoperasjoner, men hovedmålsettingen har vært å kunne opprettholde en minimums kapasitet, først og fremst for å kunne utøve suverenitetshevdelse i fred, og for å kunne forsvare seg mot en lett identifiserbar motstander. Med andre ord: Vi kan fly operativt i mørke, men har i dag ikke systemer som i stor nok grad kan identifisere mål om natten på en tilfredsstillende måte i en fredsoperasjon.

Når F-16 Mid-Life Update-oppgraderingen er teknisk gjennomført i 2001, vil utdanningen av flygere fortsette for å få full operativ nytte av det nye systemet. Så selv om flyet er oppgradert, vil det kreve en betydelig opplæring av flygere før vi kan si at vi er operative med den nye kapasiteten Mid-Life Update gir våre fly.

Hans J. Røsjorde hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Jan Johnsen (H): Jeg takker ministeren for svaret.

Jeg syntes det var urovekkende å lese det jeg gjorde i Aftenposten. Jeg trodde man hadde et forsvar som var klar til å gå i krig på et hvilket som helst tidspunkt.

Ifølge Aftenposten den 24. januar sier norske generaler rett ut at Norge snart står på sidelinjen i NATO. Det er et «faktum at mannskapene i Sjøforsvaret, Hæren og Luftforsvaret ikke får all den treningen de egentlig skulle hatt».

«Situasjonen i dagens norske forsvar har visse likhetstrekk med tilstanden i 1939», sier avtroppende forsvarssjef Arne Solli i Aftenposten samme dag.

Ser statsråden de samme faresignalene som forsvarssjefen?

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsministeren ser ikke problemene på samme måten som de nå ble beskrevet, fordi forsvarssjefen sa noe mer i sitt intervju. Man må ikke bare lese ingressen og glemme hvilken sammenheng ingressen står i.

Jeg vil også minne om at det norske forsvaret er klar til å gå i krig. Det er ingen tvil om det. Vi er operative. Det jeg har prøvd å understreke, og som er feil gjengitt fra dem som har uttalt seg i avisene, er at vi er trent på nattoperasjoner, vi er trent på nattflyging, og vi er operative i forhold til de oppgaver vi skal gjøre i Italia og i Kosovo, i forhold til det vi har meldt inn, i forhold til de eskortetjenester og følgeoppdrag vi skal ha. Vi er fullverdig medlem av NATO. NATO har blitt informert om situasjonen fra år til år, og har akseptert den. Det er altså ikke noe som er ukjent, verken for NATO, for Forsvarsdepartementet eller for norske politikere – hvis man hadde gått inn i årsmeldingene for de senere år.