Stortinget - Møte onsdag den 27. januar 1999 kl. 10

Dato: 27.01.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 41

John I. Alvheim (Frp): Jeg skal på nytt få lov å stille den ærede helseminister et spørsmål:

«I brev datert 13. januar 1999 til helseministeren fra Foreningen for bekjempelse av Cerebral Parese i Norge sies leieforholdet på Berg gård opp med fraflytting 31. mars 1999. Begrunnelsen for oppsigelsen er misligholdelse av bygningsmassen, samt at Rikshospitalet ikke har tatt initiativ til en ny leieavtale med foreningen.

Har ikke Rikshospitalet lenger behov for Berg gård, og hvis ikke, hvilke driftsproblemer vil Rikshospitalet få når bygningsmassen på Berg gård ikke kan benyttes etter 31. mars 1999?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Inngåelse av avtale mellom Cerebral Parese-foreningen og staten v/ Sosial- og helsedepartementet om bruk av Berg Gård har vært på dagsordenen fra 1996. Staten ved Sosial- og helsedepartementet og Rikshospitalet tok kontakt med sikte på forhandlinger i juli 1997. Nytt initiativ ble tatt i mars 1998. Første forhandlingsmøte ble avholdt den 27. august 1998.

Staten har investert ca. 10 mill. kr i eiendommen på Berg Gård. I tillegg har de årlige vedlikeholdsutgiftene vært på ca. 1,5 mill. kr.

Rikshospitalet uttaler at de pr. i dag har behov for lokalene på Berg Gård. Det nye rikshospitalet, barneavdelingen, på Gaustad har i dag ikke kapasitet til å ta imot den aktivitet som er på Berg Gård. Fremtidig organisering av tilbudet til pasientgruppen ved Berg Gård er til vurdering i departementet.

En utflytting fra Berg Gård pr. 31. mars 1999 vil få konsekvenser for den pasientgruppen som i dag er på stedet. Jeg har derfor tatt initiativ til at det blir sammenkalt til et møte med Cerebral Parese-foreningen i neste uke.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret, og jeg vil berømme helseministerens etter hvert gode praksis med raske reaksjoner. Det setter jeg pris på. Det er ikke alltid at reaksjonene imøtekommer mine ønsker, men likevel er det positivt at en helseminister reagerer så pass raskt som han har gjort i dette tilfellet.

CP-foreningen har i sin tid gått foran og vist vei når det gjelder tilbud til den gruppe pasienter som de representerer. Det er etter mitt skjønn helt uakseptabelt at ikke staten tar sitt ansvar seriøst og anstrenger seg mer for å komme frem til en ordning med CP-foreningen når det gjelder leieforholdene på Berg Gård. Jeg registrerer med glede at dette vil bli gjort etter initiativ fra helseministeren allerede neste uke, og så håper jeg at man kommer frem til en løsning, slik at både foreningen og Rikshospitalet kan bli fornøyd.