Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Muntlig spørretime

Talere

Presidenten: Stortinget mottok måndag melding frå Statsministerens kontor om at følgjande regjeringsmedlemer vil møte til munnleg spørjetime:

  • statsminister Kjell Magne Bondevik

  • statsråd Jon Lilletun

  • statsråd Guro Fjellanger

Dei annonserte regjeringsmedlemene er til stades, og vi er klare til å starte den munnlege spørjetimen.

Dei representantane som i tillegg til dei førehandspåmelde ønskjer å stille hovudspørsmål, blir bedne om å reise seg. – Takk.

Då starter vi med første hovudspørsmål, frå representanten Torbjørn Jagland.

Torbjørn Jagland (A): Jeg har et spørsmål til statsministeren.

Bekjempelse av narkotika må være en hovedoppgave fordi den også rammer uskyldige i form av vold og kriminalitet. Våren 1997 informerte arbeiderpartiregjeringen Stortinget om at den ville forhandle om fullt medlemskap i EUs senter for narkotikaovervåkning. Hele Stortinget sluttet opp om dette.

Bergens Tidende har denne uken avslørt at Regjeringen har lagt denne saken vekk. Statsråd Meltveit Kleppa i Sosialdepartementet sier til Bergens Tidende at hun har gitt embetsverket beskjed om at denne saken ikke skal prioriteres, og at hun er skeptisk til medlemskap.

Jeg vil spørre statsministeren om hvorfor dette har skjedd, og om hvorfor Stortinget ikke ble informert om dette i forbindelse med Europa-redegjørelsen.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Det er ikke riktig at Regjeringen har lagt saken vekk. Bekjempelsen av narkotikaproblemet er viktig både nasjonalt og internasjonalt, og Regjeringen er innstilt på å delta i internasjonalt samarbeid om dette både i FNs regi, og i forhold til EUs senter, som representanten Jagland viste til.

Norge har deltatt som observatør etter at Regjeringen tok initiativ til dette i 1994. Samtaler mellom Norge og EU har pågått om en eventuell tilknytningsform. I narkotikameldingen våren 1997 ble Stortinget informert om dette. Det har ikke vært noe nytt å melde etter dette fordi en ikke har kommet fram til en avklaring med EU bl. a. fordi EU ikke har avklart sitt syn på Norges tilknytning til dette senteret. Norge ønsker primært en tilknytning til senteret med hjemmel i og innenfor rammen av EØS-avtalen, som er den naturlige og for Norge den mest gunstige tilknytningsformen. Hvis EU ikke vil akseptere dette – det venter vi på svar på – vil Norge vurdere om det er mulig å få en annen tilknytningsform til dette senteret.

Det er ingen grunn til å mistenke denne regjering for ikke å ville delta aktivt i internasjonalt samarbeid også i forhold til EU når det gjelder bekjempelsen av narkotikaondet.

Thorbjørn Jagland (A): Da vil jeg referere til hva statsråd Meltveit Kleppa selv sier:

«Jeg gav nok beskjed til embetsverket om at denne saken ikke skulle prioriteres høyt.»

Jeg tror vi må undersøke om det er EU som har skylden for at det ikke har vært framdrift i denne saken, slik statsministeren nå prøver å gi inntrykk av. Det er jo det motsatte inntrykket som er skapt gjennom artiklene i Bergens Tidende. Og dessuten står det en uttalelse der, som riktignok er anonym, men jeg må spørre om det er dette som er ute og går, det en regjeringskilde sier til Bergens Tidende:

«Det gjelder å la det se ut som om vi er aktive i forhold til EU, selv om vi ikke er det.»

Jeg lurer på om man her har forsøkt bare å utsette og utsette og ikke få saken opp på dagsordenen. Men det er også viktig å få klarlagt hvorfor Stortinget ikke ble informert om dette forholdet – at man var skeptisk, at man hadde gitt beskjed om at dette ikke hadde prioritet – i forbindelse med Europa-redegjørelsen i Stortinget.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Det spørsmålet svarte jeg faktisk på i mitt forrige innlegg, nemlig at det ikke var noe nytt å melde etter at dette var redegjort for i narkotikameldingen i 1997. Regjeringen har ikke lagt saken bort, Regjeringen har ikke nedprioritert den, og det forbauser meg at representanten Jagland bygger på anonyme kilder når han stiller et spørsmål til statsministeren. Vi later ikke som i Europa-politikken, vi fører en aktiv Europa-politikk på basis av folkeavstemningen i 1994, som, som kjent, innebærer mellomstatlig folkerettslig samarbeid. Det har utenriksministeren redegjort for i en omfattende redegjørelse for Stortinget. Den fikk bred tilslutning her i debatten.

Når det gjelder dette omtalte intervjuet, skal jeg ikke skylde på journalister. Jeg vet tilfeldigvis likevel at statsråden da hun fikk opplest dette intervjuet, ønsket endringer i teksten, noe det var for sent å få til. Det har journalisten, etter hva jeg vet, beklaget, men det skal jeg ikke gå nærmere inn på. Jeg har redegjort for Regjeringens syn. Vi ønsker et samarbeid med dette EU-senteret.

Presidenten: Det blir oppfølgingsspørsmål – Haakon Blankenborg.

Haakon Blankenborg (A): Det er jo ikkje slik at det er anonyme kjelder det dreiar seg om, det dreiar seg om statsråd Meltveit Kleppa, som Jagland var inne på. Kanskje er Meltveit Kleppa sitert upresist, men vi har ikkje fått høyre kva Meltveit Kleppa faktisk meiner, og dermed står det slik som det er sitert i Bergens Tidende:

«Jeg gav nok beskjed til embetsverket om at denne saken ikke skulle prioriteres høyt.»

Og vi ser at statssekretæren i Sosial- og helsedepartementet i dag i same avis prøver å gi inntrykk av at det har vore gjort mykje frå Regjeringa for å delta i det europeiske samarbeidet. Det er ikkje noko forsøk på å rette opp det eventuelle feilsitatet frå statsråden, så det står der. Og dermed må vi vel kunne spørje om det er slik at Regjeringa har ambisjon om full deltaking for Norge i det europeiske arbeidet mot narkotika, og om Regjeringa vil kome tilbake til Stortinget med ein grundig gjennomgang av dette, slik at vi veit kva Regjeringa faktisk meiner.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Representanten Jagland refererte faktisk en anonym kilde i Bergens Tidende, og jeg kommenterte det. Jeg synes ikke det er en måte å føre debatten på.

Når det gjelder statsråd Meltveit Kleppas holdning, er den den som jeg har gitt uttrykk for. Det er Regjeringens standpunkt. Vi ønsker et aktivt samarbeid med dette senteret. EU har ennå ikke sendt oss – etter hva jeg kjenner til – et formelt svar om hvilken tilknytningsform vi kan få. Det har ikke vært noen endring i den norske regjerings holdning til dette etter regjeringsskiftet. Vi ønsker primært en tilknytning innenfor rammen av EØS-avtalen. Hvis EU svarer at det ikke går, noe vi har indikasjoner på at svaret kan bli, vil vi vurdere spørsmålet om å få en annen tilknytningsform, fordi vi ønsker å ha en tilknytning til dette senterets arbeid. Dette senteret samler og distribuerer statistisk materiale om narkotika. Vi skal ikke undervurdere betydningen av det. Vi skal heller ikke overvurdere betydningen av det. Vi deltar også i annet internasjonalt samarbeid til bekjempelse av narkotikaproblemet, bl.a. gjennom FN.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Jan Petersen (H): Mitt spørsmål er faktisk på det samme området, for jeg ble like alarmert som Thorbjørn Jagland av det som stod i Bergens Tidende. Jeg synes det er meget alvorlig, og derfor vil jeg rette fortsatt et spørsmål til statsministeren.

Jeg fikk ikke helt tak i hvilke ambisjoner statsministeren har for dette. Det er nemlig mulig at det kan oppnås et fullt medlemskap i dette samarbeidet. Og da er spørsmålet: Er fullt medlemskap ambisjonen, eller er det ikke det? Og når det gjelder dette med at ingenting har skjedd, skal man også merke seg at det nettopp fra senterets side er reist spørsmål om hvor i alle dager det er blitt av den norske responsen. Og derfor er spørsmålet: Er det så sikkert at man har vært så aktiv som statsministeren nå forsøker å gi inntrykk av?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg har ikke forsøkt å gi inntrykk av noe, jeg har gitt faktiske opplysninger. Holdningen til dette er ikke endret i og med regjeringsskiftet. Regjeringen har søkt å få en avklaring av EUs holdning til vår tilknytningsform. Det har vært vår oppfatning at den burde finne sted innenfor rammen av EØS-avtalen. Så vidt jeg vet, har det heller ikke på det punktet vært noen endring i forhold til den foregående regjering. Hvis svaret fra EU er at det ikke går, må vi søke en annen tilknytningsform, bl.a. det alternativet som Jan Petersen refererer.

For øvrig vil jeg opplyse om at Norge deltar aktivt i EUs program for forebygging av narkotikaproblem, et delprogram innenfor EUs satsing for folkehelsen.

Å forsøke å gi et inntrykk av at Regjeringen ikke vil prioritere kampen mot narkotikaondet også innenfor disse sammenhenger, er en totalt feilaktig framstilling.

Jan Petersen (H): Jeg får nærme meg spørsmålet fra en annen side siden statsministeren ikke var i nærheten av begrepet «full deltagelse». Mener statsministeren nå at vi skal delta så maksimalt som det overhodet er mulig å få til i dette senteret, eller mener han at det er en redusert deltagelse som er målsettingen?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg var i nærheten av begrepet «full deltagelse» når jeg sa at hvis vi ikke får deltakelse innenfor rammen av EØS-avtalen – som jeg trodde det var bred politisk tilslutning til at vi skulle søke – må vi vurdere andre alternativer, bl.a. det representanten Jan Petersen nevnte, og det er full deltakelse, hvis det er mulig. Jeg tror at grunnene for at vi ønsker dette innenfor EØS-avtalens ramme, er nokså åpenbare. Det har bl.a. med økonomiske mekanismer å gjøre. Det trenger jeg ikke si mer om her fra talerstolen nå. Jeg antar at det ikke er noen uenighet om at vi skal søke den tilknytningsformen. Går ikke det – og vi har, etter hva jeg vet, ikke fått svar fra EU på det ennå – må vi søke en annen tilknytningsform.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har et spørsmål til statsministeren.

Så vidt jeg har brakt i erfaring, har vi siden 1915 hatt et system hvor det er kommunestyrer som oppnevner folk til å sitte i juryer og som meddommere. Og det er naturlig, og det har, i hvert fall i hele etterkrigstiden, vært fast praksis at når kommunestyrer oppnevner slike, oppnevner man fra sine egne medlemslister i partiene, sine egne tillitsvalgte – en fast praksis som for så vidt har vært det helt normale. Denne er nå satt på dagsordenen sammen med eventuelt nye regler for hvem som skal være inhabile til å delta som meddommere og jurymedlemmer.

Vil statsministeren ta et initiativ til å sørge for at det sittende domstolsutvalg, under ledelse av Carsten Smith, får utvidet sitt mandat, slik at de kan se på systemet for oppnevning av dommere og jurymedlemmer, herunder om det også er behov for habilitetsregler som er mer tilpasset dagens situasjon enn situasjonen i 1915?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg registrerer at det er blitt en interessant offentlig debatt om dette spørsmålet, og jeg er enig med representanten Hagen i at det er grunn til å se på regelverket og oppnevningsprosedyrene her på nytt. Jeg ser absolutt at en relevant sammenheng å ta det opp i kan være det nedsatte Carsten Smith-utvalget, som ser på domstolenes situasjon. Så det forslaget vil jeg ta med meg tilbake og drøfte med justisministeren, og jeg synes det er en god idé.

For øvrig vil jeg legge til at jeg ser klart betenkelige sider ved den ordningen man har. Det som jeg nok finner aller mest grunn til å sette under debatt, er at representanter i landets nasjonalforsamling, som er vår lovgivende forsamling, skal kunne sitte som jurymedlemmer eller meddommere. Det kan skape et inntrykk av en sammenblanding av to statsinstitusjoner som etter mitt skjønn ikke bør finne sted. Så siden representanten Hagen kanskje av naturlige grunner ikke nevnte det, vil jeg peke på at det synes jeg er det aller mest betenkelige ved dagens praksis.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg har ingen problemer med å være enig med statsministeren i det, men jeg har altså ikke den samme mistanke om at stortingsrepresentantene ikke greier klart å skille sine roller. Én ting er det å møte som individ, en annen ting er det å møte som representant for et politisk parti, og jeg tror faktisk de fleste i denne sal skjønner godt forskjellen på det. Hittil har altså dette vært systemet, uten at det noen gang tidligere har vært reist kritikk fra noe hold når det gjelder dette. Man har mistenkeliggjort en lang rekke mennesker som har utført en borgerplikt på en best mulig måte, sett med deres øyne, og den kritikken som er fremkommet, kommer i tilfelle på et relativt sent tidspunkt. Det er systemet det bør ses på.

Jeg vil spørre statsministeren om han vil medvirke til at man innenfor et slikt mandat også vil se på om §§ 127, 128 og 326 i straffeloven kan anses å være tilstrekkelige når det gjelder å hindre at noen søker en helt klart uakseptabel påvirkning av dommere og prøver å senke terskelen for å avsi skyldig kjennelse?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Når det gjelder alle disse paragrafene som ble nevnt fra straffeloven, har jeg ikke dem foran meg eller present i hodet til å kunne kommentere dem i detalj. Men jeg er enig med representanten Hagen i at en må unngå en praksis hvor f.eks. politiske partier – eller deres kvinnebevegelse – søker å påvirke dommerne i en bestemt retning. Jeg regner med at det er det omdiskuterte tipsheftet fra Arbeiderpartiets kvinnebevegelse representanten Hagen her hadde i tankene. Jeg har registrert at høyesterettsjustitiarius har uttalt seg meget skarpt til han å være om den praksis som Arbeiderpartiets kvinnebevegelse her begav seg inn på, og der tror jeg høyesterettsjustitiarius absolutt har et poeng.

Når det gjelder mistanken mot stortingsrepresentanter som måtte være meddommere eller jurymedlemmer, har jeg ingen grunn til å mistenke noen bestemt. Men jeg tror at selve prinsippet er uheldig, fordi Stortinget tross alt er vår lovgivende myndighet, og da tror jeg ikke representanter derfra bør sitte i den dømmende myndighet. Det kan skape en unødig mistanke.

Presidenten: Sylvia Brustad – til oppfølgingsspørsmål.

Sylvia Brustad (A): Jeg vil for det første sterkt avvise at Arbeiderpartiets kvinnebevegelse har søkt å påvirke dommerne i enkelte saker.

Jeg vil håpe at statsministeren i motsetning til en del andre som har uttalt seg om denne saken, faktisk har lest vårt tipshefte, som ble laget i 1996. Dokument 2 på TV2 denne uka var et intervju fra i fjor som var sauset sammen med en annen viktig debatt, nemlig om politikeres deltakelse i juryen generelt. Jeg synes tipsheftet er opphausset. Det består av tips for å skolere folk, praktiske tips om hvordan en rettssak foregår, og så er det noen tall og fakta i forhold til voldtektssaker, som vi er opptatt av. Dette er noe annet enn at vi skal inn og dømme, slik som enkelte har framstilt det.

Vi har fått mange henvendelser fra kvinner rundt omkring i landet som vil ha mer kunnskap om og mer skolering i det å være legdommer. Det har vi tatt på alvor. Når kvinnene har spurt rettsvesenet om å få mer informasjon, har de fått til svar at det er deres eget ansvar å bidra til.

Jeg vil spørre statsministeren om ikke han mener det er viktig at de som sitter i juryen, er skolert for det.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Det er jo umulig å svare nei på et sånt spørsmål. Selvsagt er det en fordel at de som sitter der, er best mulig skolert for den oppgaven de har påtatt seg. Spørsmålet er hvordan det skjer, om det kan skje på en måte som kan påvirke deres utøvelse av det vervet de tar på seg.

Jeg håper i hvert fall at representanten Brustad synes det er grunn til ettertanke at landets høyesterettsjustitiarius, som vanligvis er meget lavmælt og nyansert, gikk ut med en så vidt skarp uttalelse som han gjorde. Det er også registrert at en del forsvarsadvokater har gjort det samme. Utover det skal jeg ikke blande meg inn i denne debatten, for dette er én sak, en annen sak er den som går på oppnevnelse av kommunestyrerepresentanter og lokalpolitikere i juryer og som meddommere, og en tredje sak er spørsmålet om stortingsrepresentanter, medlemmer av landets lovgivende myndighet, bør sitte i en dømmende myndighet. Det siste synes jeg for min del er det mest prinsipielt betenkelige. Dette trenger vi en debatt om, og det kan godt hende at den rammen for debatten som representanten Hagen antydet, vil være tjenlig.

Presidenten: Inge Lønning – til oppfølgingsspørsmål.

Inge Lønning (H): Det har fremkommet i medieoppslagene om oppnevning av legdommere at det ikke bare er en del representanter for den lovgivende myndighet som figurerer på de listene, men også en statsråd. Så for sikkerhets skyld vil jeg gjerne be statsministeren om å bekrefte at hans prinsipielle syn på forholdet mellom den lovgivende og den dømmende myndighet også omfatter forholdet mellom den dømmende myndighet og den ut-øvende myndighet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Ja, det er selvsagt et like klart prinsipp å skjelne mellom de to myndighetene – den dømmende og den utøvende. Jeg er ikke kjent med den opplysningen representanten Lønning gir nå, men hvis så er riktig, er det prinsipielt like galt. Jeg antar som en selvfølge at vedkommende aldri ville finne på å møte som meddommer eller jurymedlem i den tid vedkommende er statsråd – men uansett skal slikt ikke finne sted av prinsipielle grunner.

Presidenten: Astrid Marie Nistad – til oppfølgingsspørsmål.

Astrid Marie Nistad (A): Mitt spørsmål til statsministeren i samband med dette går på bakgrunnen for heftet. På kva måte kjenner han til dette heftet om skolering som er gått ut frå kvinnerørsla? Det eg veit, er at dette heftet er utarbeidd av juristar. Det er utarbeidd med bakgrunn i at det skal kunne skolere. Ut frå det svaret som han gav representanten Brustad, lurer eg litt på om han har lese heftet eller om han bygger på anonyme kjelder når han kunne svare så suverent sett i forhold til at dette ikkje er eit skoleringshefte.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg bygger ikke på anonyme kilder, men jeg bygger på medienes omtale av dette, som også har gjengitt ting fra heftet. Men jeg går ikke nærmere inn i en detaljdebatt om heftet. Jeg har registrert at landets høyesterettsjustitiarius har uttalt seg skarpt om det. Det regner jeg med gir grunn til ettertanke. Utover det har jeg ikke tenkt å sette meg til noen dommer over dette heftet, det har jeg ikke bakgrunn for og heller ingen interesse av. En skolering av jurymedlemmer og meddommere er utmerket. Jeg vil bare generelt si, uten å ta stilling til heftet, at det må skje på en måte som ikke påvirker deres utøvelse av vervet.

Presidenten: Vi går til neste hovudspørsmål.

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille spørsmål til statsministeren.

Fra flere hold er verdier satt på dagsordenen, og det er nødvendig. Men kanskje den aller viktigste jobben er å sørge for en endring med hensyn til hvordan samfunnet vårt behandler minoriteter og ulikheter – der har vi som samfunn ingen god historie.

Nå viser en sjokkerende undersøkelse at én av fire unge homofile har forsøkt å ta sitt eget liv. Årsakene kan nok være mange, men vi som samfunn kan ikke rømme unna det faktum at de selv oppgir at de har følt seg uønsket og har utviklet et negativt selvbilde.

Mitt spørsmål til statsministeren er: Hvordan vil Regjeringen rydde opp, slik at vi som samfunn kan fremstå som både aksepterende, menneskelig og ikke minst anstendig?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg er enig med representanten Grete Knudsen i at denne rapporten som er gitt til Barne- og familiedepartementet, er alarmerende. I tillegg til den skremmende opplysningen om selvmordsforsøk viser også rapporten at mange homofile og lesbiske sliter med psykiske problem, det er avdekket store rusproblem, og mange er utsatt for vold og trusler.

Regjeringen tar denne rapporten alvorlig. Vi ønsker på ulike måter å medvirke til at disse problemene kan bli redusert. Barne- og familieministeren har derfor innkalt Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring til et møte i departementet for å drøfte med foreningen en oppfølging av rapporten og hva man kan gjøre på ulike hold for å redusere dette problemet. Jeg tror f.eks. at skoleverket i så måte er viktig, for der når vi alle unge mennesker.

Grete Knudsen (A): Jeg takker statsministeren for svaret.

Det er positivt at det vil bli avholdt et møte, men det aller viktigste, tror jeg, samfunnet nå kan bidra med, er å si at man aktivt skal gjøre noe både vis-à-vis den enkelte og også gjennom kampanjer enten det gjelder skoler, helse eller barne- og ungdomsorganisasjoner, at en aktivt fra samfunnets side sier at her har vi faktisk gjort en feil, vi sier unnskyld. Det er ikke for sent å endre oppfatningen, som samfunnet også har skyld i.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg er enig i at det skal gjøres noe aktivt innenfor alle de sammenhenger representanten Knudsen her nevnte. Men for at dette arbeidet skal bli best mulig, tror jeg det er klokt å ha et møte med foreningen som organiserer mange i den gruppen det gjelder. Derfor har statsråden ønsket å ha en direkte dialog med dem før vi går videre med hvordan dette arbeidet skal gjøres på en mest mulig effektiv måte.

Presidenten: Det blir oppfølgingsspørsmål – frå Grethe G. Fossum.

Grethe G. Fossum (A): Historien forteller at Kristelig Folkeparti har ført en sterk kamp mot homofiles rettigheter – de burde kanskje i ettertid ha dårlig samvittighet for det – fra 1973 hvor man gikk imot økonomisk støtte til informasjon om homofili, til dagens problemstilling hvor Kristelig Folkeparti går imot at homofile og lesbiske i partnerskap får adgang til vigslede stillinger.

Å være usikker på sin egen seksualitet er vanskelig for en ungdom. Enda vanskeligere blir det når det ledende regjeringsparti i sine holdninger så klart tar avstand fra at homofile og lesbiske skal ha de samme rettigheter som alle andre mennesker i Norge.

Informasjon er viktig for unge mennesker. Vil statsministeren på bakgrunn av det alvorlige problemet som her er dukket opp, gå inn for mer informasjon gjennom de homofiles og lesbiskes organisasjoner? (Presidenten klubbar.) Og er han ikke redd for at Kristelig Folkepartis motstand mot homofile og lesbiske legger sten til byrden for de unge homofile?

Presidenten: Presidenten vil be om at ein held taletida.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg hadde jo håpet at denne debatten ikke endte opp med at en skulle gi bestemte politiske partier skylden for de problemer som er avdekket i denne rapporten – det synes jeg blir for enkelt. Det må heller ikke bli slik at dersom en ikke er enig i det standpunkt i ulike politiske spørsmål som f.eks. de homofiles organisasjoner inntar, skal en dermed stemples som fordomsfull og som den som påfører dem problemer. Det må være lov til å være uenig om kirkepolitiske spørsmål og de kirkelige organers holdning til hvem som kan inneha vigslede stillinger. Det må være lov til å være uenig i partnerskapsloven, uten at en dermed skal stemples som en som påfører de homofile store problemer.

Jeg forbeholder meg retten til å ha mine politiske standpunkt i slike spørsmål, men jeg vil aktivt være med og motarbeide diskriminerende holdninger. Jeg tror f.eks. det som ofte blir sagt på folkemunne, flåsete bemerkninger i dagliglivet, også er med på å legge sten til byrden.

Presidenten: Det blir oppfølgingsspørsmål – frå Ågot Valle.

Ågot Valle (SV): Jeg vil gjerne følge opp med et spørsmål til statsråd Jon Lilletun.

Det som nå er kommet fram om de problemene som de homofile og lesbiske har, handler om sosial utstøting på mange arenaer, både i Kirka, på skolen og i helsevesenet. Statsråd Jon Lilletun har offentlig gått ut og beklaget at Siri Sunde har fått tilbake jobben sin i Kirka. Mener ikke statsråden at dette er å sende signaler om at de homofile og lesbiske ikke har det samme menneskeverdet som oss andre? Mener han ikke at dette er med på å legge stein til byrden for de homofile og lesbiske?

Statsråd Jon Lilletun: Det er viktig kva som er sagt i denne saka. Det eg har gjort, er å seie to ting: Det eine er at når eit kyrkjemøte samrøystes har gått inn for ein måte å handtere slike saker på, som er eit indre kyrkjeleg tilhøve, synest eg det er viktig at alle dei som har vore med på det, held seg til det til eventuelt nytt vedtak er fatta. – Det har eg gitt uttrykk for.

I tillegg har eg sagt at eg tek saka til orientering, og at eg ventar på Kyrkja si behandling. Det å halde seg ryddig til prosessar i Kyrkja og respektere Kyrkja som trussamfunn og dei indre tilhøva der, er frå mi side slett ikkje uttrykk for nedvurdering av nokon som helst.

Presidenten: Vi går vidare til neste hovudspørsmål.

Kristin Halvorsen (SV): Jeg vil gjerne stille et spørsmål til statsministeren. Han har jo nå fått seg et minutts pause og kan gå løs med nye krefter!

Det sitter mange lærere rundt omkring i landet i disse dager og teller på knappene om de skal søke seg bort fra skolen eller om de skal gå på et år til. Det sitter mange lærerstudenter og lurer på om de skal prøve å finne seg en annen jobb og ikke satse på skolen.

Dårlig kommuneøkonomi har ført til at det særlig er barns og unges hverdag som rammes av innstramminger. Og fordi vi vet at skolen er en viktig del av ethvert kommunebudsjett, er det på skolesektoren mange innstramminger har kommet.

Nå lurer vi i SV på om Regjeringen jobber med en beredskapsplan i forhold til de innstrammingene som har skjedd på skolesektoren, og i forhold til det som er barns og unges virkelighet rundt omkring i kommunene, og om den i så fall kan legges fram i revidert nasjonalbudsjett slik at man kan sende et signal til barn og unge om at de er viktige og at vi har tenkt å satse på dem, og at de voksne – særlig lærerne som jobber i forhold til dem – får signal om at de gjør en viktig jobb.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Det er jo ikke så lenge siden Stortinget vedtok budsjettet for 1999. Og sagt i en parentes, tillat meg det, begynner vi nå virkelig å se virkningene av Regjeringens økonomiske politikk. Jeg har i dag fått melding om en ny rentenedsettelse på 0,5 pst. Den vil også virke gunstig for kommunene og deres økonomi. Vi håper at det kan fortsette på denne måten, fordi vi også har fått i stand et inntektspolitisk samarbeid som kan gi grunnlaget for et svært moderat oppgjør som kan trekke i samme retning.

Så tilbake til budsjettet og lærerne og situasjonen når det gjelder skolen. Vi har ikke for øyeblikket konkrete planer om tilleggsbevilgninger eller endringer av det vedtatte utdanningsbudsjettet for inneværende år. Det er klart at vi vurderer alltid alle viktige komponenter i et budsjett når vi reviderer det om våren. Vi vil også senere i vår få tall med hensyn til utviklingen både når det gjelder skolefritidsordningen og andre deler innenfor skoleverket. Det kan selvsagt gi grunnlag for tiltak, men vi har for øyeblikket verken grunnlag for eller planer om det.

Kristin Halvorsen (SV): Statsministeren er stolt over de gode effektene av statsbudsjettet. Og det er jo gledelig hvis renten kan gå ned – ikke bare 0,5 pst., men mer enn det. Problemet er at det er dokumentert andre virkninger av det forliket som sentrum, Høyre og Fremskrittspartiet inngikk i høst, nemlig at det er de yngste som betaler prisen for innstrammingene rundt omkring i Kommune-Norge, at det er skolen som tar en stor del av støyten for dette. Og på dette området har vi liten tid.

Hvis det er sånn at mange lærere ikke har nødvendig pedagogisk utdanning, at mange flere enn før ikke har de kvalifikasjonene de skal ha, at mange gode lærere nå lurer på om det er noen vits i å slite fletta av seg i en skole som ikke resten av samfunnet satser på, da burde barn og unge og skolen behandles på en helt annen måte av statsministeren, nemlig at man sa: Oj, det har kommet noen kjempekutt i forhold til barn og unge, det må vi gjøre noe med! På mange andre områder i samfunnet hadde dette betydd ramaskrik.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: For det første må jeg gjøre oppmerksom på at det er en del misvisende tallmateriale ute og går i debatten. For eksempel når det gjelder skolefritidsordningen, har det vært vanlig hvert år at en har en reduksjon i antallet som deltar fra høstsemesteret og inn i vårsemesteret, slik at tallene på nyåret gjerne er noe lavere enn i høstsemesteret. Men det vil vi få klarere rapporter om senere.

Når det gjelder lærerrekruttering, vil det komme en handlingsplan for lærerutdanning, som Regjeringen ser som et viktig redskap for å rekruttere til læreryrket. Jeg er helt enig med representanten Kristin Halvorsen i at det å ha utdannede lærere er viktig for kvaliteten i skolen, og det setter Regjeringen høyt. Med bred penn å fastslå at det er de yngste som betaler for budsjettforliket, er statsministeren ikke enig med Kristin Halvorsen i. Jeg mener tvert om at vi har fått i stand budsjetter som har vært gode for barn og unge.

Presidenten: Rolf Reikvam – til oppfølgingsspørsmål.

Rolf Reikvam (SV): Mitt oppfølgingsspørsmål går til kirke-, utdannings- og forskningsministeren – statsministeren trenger kanskje en pause.

Andelen lærere uten godkjent utdanning har økt de siste årene, det er noe vi vet. Vi vet også at nyutdannede ikke begynner i skolen. Ifølge Vårt Land i dag velger hver femte nyutdannet ikke å gå inn i skolen. De universitetsutdannede velger ikke å ta pedagogisk utdanning, spesielt gjelder dette realister.

Lønnsstatistikken for lærergruppene viser at de er blitt lønnstapere utover på 1990-tallet. Statistikken fra Det tekniske beregningsutvalg viser at også i 1998 ble lærergruppene lønnstapere. I løpet av perioden 1990-98 har lærerene hatt en lønnsutvikling som er 10 pst. lavere enn det andre store grupper har hatt. Mitt spørsmål til statsråden er: Ser statsråden en sammenheng mellom det å rekruttere til læreryrket og den dårlige lønnsutviklingen for lærergruppene?

Statsråd Jon Lilletun: Eg har registrert at representanten Reikvam har stilt ein interpellasjon til meg om det same spørsmålet. Eg har òg registrert at leiaren i Høgre og ein del andre politikarar har reist denne debatten om skikkelege lærarlønningar.

Eg er heilt samd i at det er viktig at lærarar vert verdsette, og det er klart at lønn er ein del av den verdsetjinga. Eg meiner at lønnsoppgjeret for 1998 òg tok høgde for at lærarane var ei av dei gruppene som kom best ut. Representanten Reikvam veit òg at det ikkje er mitt departement som er ansvarleg for forhandlingane om lønn i staten, og det ville vere heilt gale av meg her å seie kva vi kjem til å gjere i lønnsoppgjeret som no kjem.

Eg vil berre kome med den avrundande kommentaren at eg synest det har vore sagt mykje verre ting frå dei representantane som har vore med i denne debatten, enn det dei har sagt om lærarlønningar.

Presidenten: Inge Lønning – til oppfølgingsspørsmål.

Inge Lønning (H): Jeg har to korte spørsmål, men det første tror jeg ikke utdanningsministeren har tyngde nok til å svare på, så jeg må be statsministeren om å ta det.

Jeg la merke til at statsministeren i sitt svar i sted viste til at Regjeringens budsjettopplegg har gitt meget gode resultater, nemlig nedsatt rente. Mener statsministeren at det samme ville ha vært tilfellet dersom Regjeringen hadde fått gjennomslag for sitt eget budsjettforslag i fjor?

Og det annet spørsmål er: Er statsministeren enig i at blant alle de faktorer som avgjør kvaliteten i skolen, er lærerne desidert den mest avgjørende og den eneste uunnværlige? Og kan statsministeren forsikre at Regjeringens handlingsplan for rekruttering til læreryrket virkelig vil ta konsekvensen av dette?

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Nå har statsråd Lilletun stor tyngde på opptil flere måter, så han kunne nok svart på både det ene og det andre spørsmålet. Men statsministeren skal ta det.

Når det gjelder renten, var opposisjonen inklusive Høyre, alltid veldig raskt på pletten med å gi Regjeringen hovedæren, for ikke å si hovedskylden, hver gang den gikk opp med 0,5 eller 0,25 pst. Så tillat meg den litt spøkefulle bemerkningen at det selvsagt forventes at opposisjonen alltid er like raskt på plass også med å adressere dette når renten går ned. Hvorvidt den hadde gått like mye og like raskt ned hvis Regjeringens opprinnelige budsjett hadde blitt vedtatt, er umulig å si. Det er en hypotetisk diskusjon, men jeg for min del tror det. Det var etter vårt skjønn en balansert innstramning mellom privat og offentlig sektor som hadde virket gunstig på nedkjølingen av økonomien.

Jeg kan stort sett svare ja på det siste spørsmålet. Handlingsplanen skal ta høyde for at lærerne er de viktigste i skolen.

Presidenten: Vi går då til neste hovudspørsmål.

Jan Tore Sanner (H): Mitt spørsmål går til miljøvernministeren.

Statens forurensningstilsyn har gitt en utslippstillatelse til Naturkraft som i realiteten innebærer at det ikke vil bli bygd gasskraftverk i Norge på svært mange år. I ytterste konsekvens betyr utslippstillatelsen at all industriutvikling i Norge som medfører klimagassutslipp, stopper opp. Dette påpekes bl.a. i et brev fra Statoil til miljøvernministeren. Det har skjedd mye positivt og lovende på teknologifronten, men pr. i dag finnes det ikke kommersiell teknologi for CO2-fjerning. Resultatet av SFTs holdning vil fort kunne bli at Norge må importere stadig mer kullkraft fra Danmark, og at ny industriutvikling i Norge stopper opp.

Ser statsråden en fare for at SFTs holdning kan få negative miljøkonsekvenser og hindre ny industriutvikling i Norge?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få lov til å si, som representanten Sanner helt sikkert er kjent med, at det nå ligger en klage på statsrådens bord som hun skal ta stilling til, hvilket betyr at jeg selvsagt ikke kan gå inn i den klagebehandlingen. Jeg har lyst til å si at det foreligger klage fra to hold. På den ene siden klage fra miljøbevegelsen, som har anket vedtaket fordi de mener at vedtaket i for stor grad åpner for at man kan delta i kvotehandel og dermed kjøpe seg fri for å foreta rensing på hjemmebane. På den andre siden klage fra Naturkraft og andre som mener at vilkårene fra SFT er for strenge.

Vilkårene fra SFT innebærer som kjent at Naturkraft blir pålagt å redusere CO2-utslippene med 90 pst. og NOx-utslippene med 50 pst. Jeg har lyst til å understreke at SFTs behandling av denne utslippssøknaden har foregått ut fra faglige vurderinger og på fullstendig fritt grunnlag.

Det som nå skjer, er selvsagt at klagene fra flere hold vil bli grundig vurdert, og jeg tar sikte på å komme fram til en avgjørelse i saken før sommeren. Utover det synes jeg det er vanskelig å kommentere konsekvensene av SFTs pålegg både fra den ene og den andre siden så lenge klagebehandlingen pågår.

Jan Tore Sanner (H): Jeg takker for svaret. Jeg setter pris på at statsråden nå setter en tidsfrist for sitt eget arbeid. Jeg vil påpeke at en regjering som mener at det skal settes klare tidsfrister i offentlig forvaltning, også burde kunne sette fristen noe tidligere, slik at vi kunne få en avklaring.

Det er enighet om at klimagassutslipp skal foregå innenfor rammen av Kyotoprotokollen, og da burde det være fullt mulig for statsråden å gi utslippstillatelse under forutsetning av at man kjøper kvoter når den tid kommer. La meg også understreke at det i Stortinget er et flertall for at det skal kunne bygges gasskraftverk i Norge, og det er også et flertall som har sagt at når Kyoto-mekanismene er på plass, skal ikke SFT lenger gi utslippstillatelse for klimagasser.

Mitt spørsmål til statsråden er om hun vil vurdere en ordning hvor det kan gis utslippstillatelse under forutsetning av at man kjøper kvoter når den tid kommer.

Statsråd Guro Fjellanger: Jeg vil ikke på noen måte forskuttere klagebehandlingen. Men jeg har lyst til å understreke, noe som jeg vet at representanten Sanner også kjenner til, at Kyotoprotokollen i tillegg til å åpne for de fleksible mekanismene slår fast at dette skal komme som et supplement til de tiltakene som skjer nasjonalt. Det betyr at vi både må gjøre ting på hjemmebane og samtidig delta i et internasjonalt system.

Jeg har også lyst til å understreke at det var Olje- og energidepartementet under den forrige regjeringen som bestemte at SFT her skulle ta stilling til utslippene fra de to gasskraftverkene. Det er det som nå har skjedd.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Ursula Evje (Frp): Jeg har et spørsmål til statsråd Lilletun. Det dreier seg verken om homofili eller lærerlønninger denne gangen – tvert imot noe så trivielt som skolens ytre miljø. Jeg tenker da på veier i tilknytning til skoler og barns skolevei.

Dette har vært diskutert mange ganger, men det ble aktualisert i forrige uke, da det i en av landets aviser, under overskriften Radarfri sone, ble påpekt at selv med en fartsgrense på 30 km i timen, ønsker ikke politiet å foreta fartskontroller. Kjører en bilist 42 km i timen, vurderer de å inndra førerkortet, og er farten 50 km i timen, mister sjåføren lappen.

Jeg vil da spørre statsråden om han kan tenke seg å ta noen form for «action» i forhold til statsråd Dørum for å få samordnet dette.

Statsråd Jon Lilletun: Eg må erkjenne at eg ikkje kjenner saka, eg har ikkje sett det avisoppslaget. Men mitt departement og Samferdsledepartementet har hatt eit nært samarbeid ved skulestart for å sikre at politiet får ekstra mannskap som skal syte for trygge skulevegar for dei minste. Dessverre viser det seg at det at foreldra ynskjer å ta godt vare på borna sine ved å køyre dei til skulen, skapar så mykje trafikk at det i seg sjølv vert eit problem.

Men den argumentasjonen som representanten Ursula Evje no refererte til, verkar òg underleg på meg, så eg skal love representanten Ursula Evje at eg skal setje meg inn i denne saka og ta den opp med statsråd Odd Einar Dørum som rette vedkomande, som ansvarleg. Det kan eg hermed love.

Ursula Evje (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg vil vise til at det ikke bare er politiet som har disse noe spesielle holdningene. Kommunene selv – ganske mange kommuner på landsbasis – syns ikke de kan anlegge fartsdumper i 30 km-sonene nettopp fordi det vanskeliggjør busstrafikk, det vanskeliggjør vintervedlikehold av veier etc. Men ganske mange barn kan unngjelde dyrt for disse unnlatelsessyndene. Jeg håper virkelig at statsråden gjør noe med dette.

Statsråd Jon Lilletun: Det er viktig at vi gjer det som gjerast kan. Det at vi andre får ein del ulemper både med dumpar og vanskelegare brøyting, er noko vi må leve med. Eg deler difor representanten Evje sitt syn. Samstundes må eg minne om at vi har sjølvstyre lokalt, så korkje statsråd Jon Lilletun eller statsråd Odd Einar Dørum kan påleggje dei noko. Men i eit god samvirke mellom dei sentrale styresmaktene og Vegvesenet og kommunane bør vi kunne gjere meir enn vi gjer.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Bent Hegna (A): Jeg har et spørsmål til miljøvernministeren.

Strømforbruket i Norge øker kraftig år etter år, og vi bygger ikke ut ny produksjon. I flere år på rad har vi nå i Norge vært avhengig av å importere strøm. I fjor importerte vi så mye som kanskje tilsvarende to gasskraftverk. Det vi importerer, er strøm produsert i kullkraftverk.

Tidligere var Norge kanskje det land i verden med den reneste energien – vannkraft. Nå er vi i den situasjonen at vi hele tiden må importere kraft produsert ved det minst miljøvennlige alternativet, nemlig kullkraft. Vi importerer altså strøm hele tiden, og det vi importerer, er kullkraft.

Mitt spørsmål til miljøvernministeren er: Hva betyr det for miljøutslippene, og særlig for utslipp av klimagasser, at vi importerer så mye kullkraft til Norge?

Statsråd Guro Fjellanger: Selvsagt er det uheldig for klimagassutslippene å bruke kullkraft enten det skjer i Norge eller andre steder. Som representanten Bent Hegna pekte på, har vi store utfordringer innenfor energisektoren. Vi ser at strømforbruket øker, og at det spesielt øker i husholdningene. Jeg tror det er viktig at vi når det gjelder energibruken framover, diskuterer to ting: Hvordan vi kan få mest mulig miljøvennlig dekning av energibehovet og, vel så viktig, hvordan vi kan få forbruket ned.

Vi bruker svært mye energi i Norge, og vi er på verdenstoppen når det gjelder elektrisitetsforbruk. Ikke minst ved å prøve og få gjort noe med forbruket har Regjeringen i ulike sammenhenger fremmet forslag om å øke elavgiften.

Ellers vil jeg vise til at Regjeringen går inn for en kraftig økning når det gjelder satsing på alternativ og fornybar energi. Jeg vil også vise til at Regjeringen før påske vil legge fram energimeldingen.

Bent Hegna (A): Først vil jeg si at det er feil det som statsråden hevder, at vi bruker svært mye energi i Norge. Norge bruker omtrent like mye energi som det landene rundt oss bruker. Vi bruker mer elektrisitet, men det samlede energiforbruket er omtrent det samme.

Statsråden var inne på enøk, som det har vært satset på gjennom flere år. Resultatet er at vi bruker mer strøm år etter år. I fjor brukte vi 5 pst. mer enn vi brukte året før. Utviklingen av ny teknologi og teknologi for utnyttelse av alternativer er dyrt, og det er uansett små mengder kraft som kan produseres ved hjelp av alternativer som vind, sol osv.

Jeg vil da spørre: Hvor lang tid vil det ta, med den utviklingen innen enøk vi ser, og med utviklingen av alternativene, før vi er uavhengig med hensyn til å importere kullkraft?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få lov til å avvise at det er små mengder kraft vi her snakker om. Vi vet at det er et stort potensial både innenfor energiøkonomisering og innenfor bl.a. vindkraft. Dette er konkrete ting som Regjeringen vil komme tilbake til i energimeldingen. Der vil vi også berøre det spørsmålet som Bent Hegna tar opp, nemlig hvordan Norge i framtiden skal dekke sitt energiforbruk.

Presidenten: Det blir oppfølgingsspørsmål – Kristin Halvorsen.

Kristin Halvorsen (SV): Regjeringen, miljøvernministeren og SV er i et dilemma når det gjelder spørsmålet om gasskraftverk og energi framover, fordi det er et massivt flertall i Stortinget for å bygge gasskraftverk, og det kan materialisere seg på et tidspunkt. Derfor har vi et intenst ønske om at Regjeringen for det første vil komme mye mer offensivt ut når det gjelder energiøkonomisering – som ikke er noe pusleri som dreier seg om at noen hver av oss skal bytte ut et par panelovner – det er et kjempepotensial for å frigjøre energi fra husholdningene, kanskje til industri.

For det andre dreier det seg om de nye fornybare energikildene. Vindkraft kan kanskje dekke 10 pst. av Norges energibehov i løpet av kort tid, hvis det satses skikkelig på det.

Kan vi vente oss at Regjeringen kommer med noe som det virkelig er smell i, noe som gjør at hele denne debatten endres slik at stortingsflertallet fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre blir stumme i sine krav om gasskraftverk og blir kjørt på defensiven i forhold til energiøkonomisering?

Statsråd Guro Fjellanger: Som jeg sa i mitt forrige svar, kommer det en energimelding før påske, og hva Regjeringen kommer tilbake til av økonomiske satsinger, vil selvsagt bli presentert i budsjettsammenheng – slik det skal.

Men jeg er helt enig med representanten Halvorsen i at det er et stort potensial både innenfor energiøkonomisering og fornybar alternativ energi. Selv om representanten Halvorsen her velger å påstå at det som har skjedd hittil under Regjeringen, er puslete, må jeg få lov til å si at en økning på 40 pst. ikke er så aller verst i først omgang. Men Regjeringen ser seg ikke ferdig med sin oppgave.

Jeg har også lyst til å si at det Regjeringen bl.a. har gjort, er innenfor egen virksomhet å kreve at offentlige bygg over en viss størrelse i framtiden skal ha fleksible energisystemer. Det er nettopp ved selv å kunne gå foran med et godt eksempel, man kan vise hva slags muligheter vi har.

Presidenten: Det blir oppfølgingsspørsmål – Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg (A): Jeg er litt usikker på om statsråden forstår alvoret. Den økende norske kraftimporten fra våre naboland fører til dramatisk økning i utslippene av klimagasser. Danmark hadde som målsetting å redusere sine utslipp med 20 pst., istedenfor har de, som et resultat av eksport av kullkraft til Norge og til Sverige, vokst med 20 pst. Det som er dramatisk, er at det er mye kullkraft, den er billig og derfor utkonkurrerer den andre alternative mer miljøvennlige energikilder.

Arbeiderpartiet har lansert et opplegg for å begrense importen av dansk kullkraft gjennom kvoter. Det har de nordiske sosialdemokratene sluttet seg til. Spørsmålet er om Regjeringen har gjort noe som helst for å følge opp forslaget på nordisk plan, fordi det haster med å få fram tiltak som kan begrense importen av svært billig kullkraft fra Danmark, som konkurrerer ut all annen mer miljøvennlig kraft.

Statsråd Guro Fjellanger: Vi har vært i kontakt med Danmark for å få kunnskap om situasjonen der, ikke minst for å få kunnskap om det prissystemet som miljøvernminister Svend Auken nå har lansert i Danmark. I den forbindelse har vi også vært inne på spørsmålet om et nordisk kvotesystem.

Jeg er helt enig med representanten Stoltenberg i at dersom vi skal få bukt med miljøproblemene, både i Norden, i Europa og globalt, må vi komme fram til et prissystem på energi som avspeiler miljøkostnadene. Det betyr at vi må komme fram til et system hvor kullkraft kommer prismessig dårligere ut enn ren og fornybar energi.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Steinar Bastesen (TF): Jeg har et spørsmål til statsministeren. Det går på at ungdommer ned til 16 år kan registrere seg som fiskere, de kan kjøpe båt, de kan drive fiske, selge fisk og kreve inn moms. Men når det kommer dit hen at de skal registrere seg i Enhetsregisteret og Foretaksregisteret, treffer de på tre problemer:

  • 1. Næringsdepartementet regulerer regelverket i registrene.

  • 2. Justisdepartementet regulerer vergeloven.

  • 3. Finansdepartementet krever inn avgifter og skatter.

Her er det tre departementer som ikke kan samarbeide.

Problemet som guttene står overfor, er at de ikke får registrere seg, verken i Enhetsregisteret eller i Foretaksregisteret, fordi vergemålsloven setter grenser. De må være 18 år for å få lov til å registrere seg der. Her må det gjøres en endring, slik at det gis unntak for 16-åringer som har rett til å registrere seg som fiskere og drive yrkesaktivt fiske, få unntak i vergemålsloven (presidenten klubbar), slik at de kan få lov til å utøve sitt yrke (presidenten klubbar). Vil statsministeren gjøre noe med det?

Presidenten: Presidenten ber representanten om å respektere taletida. Statsministeren får velje om han vil svare på eit så detaljert spørsmål.

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg får vel gjøre det mer generelt. Men hvis det er tre departementer som ikke kan samarbeide, som representanten Bastesen sa, er det noe for statsministeren å gripe fatt i, for departementer skal samarbeide.

Jeg har ikke nok kunnskap om akkurat den stengslen som representanten Bastesen her pekte på, som gjør at fiskere som ellers kan drive fiske når de er over 16 år, ikke kan foreta den nødvendige registrering på grunn av vergemålsbestemmelser. Det lover jeg å ta opp med rette vedkommende.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsministeren for svaret.

Det er en meget prinsipiell og viktig sak det dreier seg om. Alle gutter som er mellom 16 og 18 år, kan levere fisk, de får betaling for fisken på vanlig måte, de er nødt til å kreve inn moms, og de er nødt til å ta imot 11,11 pst. moms. De kan selvfølgelig ikke underslå pengene, for da kommer de i fengsel. Det er ubetinget fengsel for å underslå moms. Det er klart at man må sette pengene på en eller annen konto. Men hvor skal de gjøre av pengene?

Presidenten: Presidenten er noko i tvil om statsministeren veit kvar ein skal sette pengane, men …

Statsminister Kjell Magne Bondevik: Jeg vet stort sett hvor man bør sette dem, og jeg er ikke ute etter å kaste folk i fengsel. Jeg skal love å ta dette opp. Det er en åpenbar motsetning representanten Bastesen påpeker. Hvis de tillates å drive fiske, levere fisken og få betalt for den, bør de også være registrert der fiskere skal være registrert. Jeg skal ta dette med tilbake til de tre departementene og håper at de vil samarbeide.

Presidenten: Då går vi til neste hovudspørsmål.

Synnøve Konglevoll (A): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsminister Jon Lilletun:

Fra Stortinget har det flere ganger vært fokusert på det fysiske forfallet og dårlige vedlikeholdet i mange grunnskoler og videregående skoler. Det har i lengre tid pågått en utredning i departementet om en arbeidsmiljølov for elever, og statsråden har tidligere varsla at han vil legge fram for Stortinget en sak om dette omtrent samtidig med stortingsmeldinga om nasjonalt vurderingssystem og spørsmål om likeverdig skoletilbud, i tråd med enhetsskolens prinsipper. Denne stortingsmeldinga er varsla i mars.

Mitt spørsmål til statsråden er om han vil holde sitt løfte og legge fram en sak om elevenes arbeidsmiljø og en arbeidsmiljølov for elever, sånn at Stortinget får anledning til å behandle det parallelt med stortingsmeldinga om nasjonalt vurderingssystem.

Statsråd Jon Lilletun: Det eg har sagt tidlegare, er at eg vil kome tilbake til Stortinget med ei vurdering av om denne saka best vert løyst i den helse- og miljøforskrifta som tredde i kraft 1. januar i år, eller om det trengst ei eiga lov. Vi held no på i samarbeid med Sosial- og helsedepartementet, som er hovudansvarleg for den lova eg akkurat nemnde, å innhente eit oversyn over korleis det ser ut ute i kommunane etter at forskrifta tredde i kraft. Det vil gje oss ein bakgrunn.

Akkurat slik som eg har sagt, vil dette verte omtalt i den stortingsmeldinga som representanten Konglevoll refererte til. Eg har aldri sagt at eg kjem til å leggje fram eit forslag til lov på det tidspunktet, men eg har sagt at sjølve problemstillinga vil kome til å verte omtalt. Den arbeidsgruppa som representanten Konglevoll òg refererte til, er i avslutninga av sitt arbeid no.

Synnøve Konglevoll (A): I spørretimen 20. januar sa statsråden at han først ville vurdere om en forskrift var nok. Men tidligere, altså før det, har statsråden sagt at denne gjennomgangen av lovverket skulle Stortinget få behandle på samme tid som stortingsmeldinga om nasjonalt vurderingssystem. Forskriften om miljøretta helsevern har jo statsråden kjent til lenge, for kommunene hadde som kjent tre år på seg for å oppfylle kravene i denne. Og oppdraget med en gjennomgang av lovverket har Stortinget gitt Utdanningsdepartementet, så det oppdraget lå på pulten til Lilletun da han ble statsråd for et og et halvt år siden.

Det virker som om statsråden har blitt litt svakere i sine løfter siden sist når han nå sier at han først skal vurdere om en forskrift er nok, når Stortinget faktisk har bedt om en gjennomgang av lovverket.

Statsråd Jon Lilletun: Det som er mitt poeng, er at vi må klare å sjå til at vi ikkje gjer fleire ting på ein gong som berre forvirrar. Når ein gjekk inn i forskrifta og såg på det som begynte å kome både frå Barneombodet og frå ein del andre undersøkingar, var det grunn for oss til å gå tungt inn i og undersøkje denne saka.

Eg meiner at di lenger ein arbeidde med saka, jo klarare vart det at ein fyrst må sjå korleis dette fungerer, og så må ein sjå kva som eventuelt ikkje er dekt ved forskrifta. For det er heilt opplagt at vi skal sikre eit betre arbeidsmiljø, som eg er heilt samd med representanten Konglevoll i at er viktig. Men samstundes er det viktig at vi ikkje lagar så mange forskjellige lover på same tidspunktet at den eine på ein måte slår den andre i hel.

Dette vil kome tilbake til Stortinget i den rekkjefylgja som eg orienterte om fyrst.

Presidenten: Då går vi til siste hovudspørsmål.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

Selskapet Naturkraft fikk nylig utslippstillatelse av SFT for sine to planlagte gasskraftverk på Kårstø og Kollsnes. I utslippstillatelsen fra SFT stilles det krav om at 90 pst. av CO2-utslippene fra gasskraftverkene må fjernes, eventuelt at det må anskaffes kvoter for utslippene. Konsekvensen av SFTs krav er at gasskraftverkene ikke lar seg realisere i henhold til konsesjonsbetingelsen, fordi det i dag ikke finnes kommersiell teknologi for fjerning av CO2, og innføring av et nasjonalt og internasjonalt kvotesystem ligger langt fram i tid og er høyst usikkert.

Som kjent har Norge et betydelig underskudd av kraft, og mitt spørsmål blir derfor: Vil statsråden sørge for at Naturkraft får en midlertidig tillatelse til utslipp inntil kvotesystem og andre mekanismer er på plass, slik at vi unngår å importere sterkt forurensende dansk kullkraft?

Statsråd Guro Fjellanger: Hvis jeg nå kommer i skade for å gjenta meg selv, kan det ha sammenheng med at spørsmålet er relativt likt noe jeg allerede har svart på. Jeg kan ikke svare så veldig annerledes nå.

Som representanten er kjent med, behandler vi altså nå en klage på SFTs avgjørelse på Naturkrafts utslippssøknad. Som jeg tidligere har sagt, har vi på det fått klager fra flere hold.

Det er viktig for oss at klagen blir skikkelig behandlet. Vi tar sikte på å komme fram til en avgjørelse på dette før sommeren. Det er fra min side verken mulig eller ønskelig å foregripe klagebehandlingen fra talerstolen her i dag.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og da vil jeg stille et spørsmål på prinsipielt grunnlag.

Etableringen av kvotesystemet er myndighetenes ansvar. Etter Fremskrittspartiets syn vil det være helt feil at industrien skal bære den belastningen som det er å vente på en gjennomføring av en eventuell ny Kyoto-avtale. Hvis utslippstillatelse ikke kan gis før et kvotesystem er innført, vil det kunne få som konsekvens at industriutvikling i Norge som medfører klimagassutslipp, og hvor reduksjonsmulighetene i eget anlegg er begrenset, vil stoppe opp i mange år fremover. Hva er statsrådens syn på den prinsipielle problemstillingen?

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få si at når det gjelder etableringen av kvotesystemer, skal det kvoteutvalget som er satt ned her hjemme, legge fram sin innstilling ved årsskiftet. Så vil det være opp til det videre arbeid i regjering og ikke minst storting når et slikt kvotesystem kan være på plass. På samme måte er det meningen at det internasjonale kvotesystemet skal være på plass høsten 2000. Når det tar litt tid å få på plass et kvotesystem, er det fordi det er store og vanskelige utfordringer vi står foran. Vi skal bl.a. ta stilling til hvordan man skal kunne sertifisere kvoter, og vi skal ta stilling til hvordan den private sektor kan delta i et system hvor det er landene som er forpliktet. Derfor må det ta tid. Det som er viktig, er at industrien forholder seg til to ting: Det ene er at vi også må sette i verk tiltak på hjemmebane. Det andre er at kvotene vil få en pris, og at forpliktelsene vil bli strengere i framtiden.

Presidenten: Tida for den munnlege spørjetimen er no omme, og vi går over til den ordinære spørjetimen.