Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 15

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Lunner kommune, Lunner allmenning og naturvernorganisasjoner har i lengre tid bedt om at tunnelen for Rv 35 kan bli 250 meter lengre, blant annet for å unngå ei 17 meter høy steinfylling midt i et fint friluftsområde. Vegvesenet/departementet har avvist tanken på grunn av stram økonomi, men de samme etatene vil nå påføre prosjektet 50-60 mill. kroner i renter for å få anlegget ferdig ett år tidligere.

Er det ikke da også rom for ca. 10 mill. kroner til litt lengre tunnel for bedre miljø og trafikkåre til Gardermoen?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg vil vise til at premissene for utbygging og delvis bompengefinansiering av ny Rv 35 på strekningen Lunner-Gardermoen er lagt gjennom stortingsbehandlingen av St.prp. nr. 85 for 1997-98, Om delvis bompengefinansiering av ny Rv 35 Lunner-Gardermoen i Oppland og Akershus. Som omtalt i proposisjonen, er det tatt hensyn til miljøforhold i planene for prosjektet.

Det framgår av bompengeproposisjonen at endelig planavklaring for parsellen fra Grualia til fylkesgrensen mellom Oppland og Akershus kom høsten 1997. Etter innsigelse fra Statens vegvesen Oppland til Lunner kommunes vedtak om lang tunnel gjorde Miljøverndepartementet i oktober 1997 vedtak om statlig reguleringsplan for parsellen. I vedtaket går det fram at strekningen skal ha kort tunnel. Senere forslag om omgjøring av denne beslutningen ble avvist av Miljøverndepartementet i februar 1998.

Jeg er kjent med at bompengeselskapet arbeider med forskotteringsspørsmålet. Samferdselsdepartementet er i utgangspunktet villig til å vurdere forskottering. Forskottering må imidlertid vurderes i hvert enkelt tilfelle i henhold til gjeldende retningslinjer og ut fra behovet for å innfri øvrige forpliktelser. En eventuell forskottering må ha basis i lokale vedtak, og departementet avventer derfor at lokale myndigheter eventuelt tar opp denne saken.

Etter mitt syn er det imidlertid ikke riktig å stille økte utgifter for å få tidligere nytte av vegen opp mot dyrere planløsninger.

Steinar Bastesen (TF): Jeg takker statsråden for svaret.

Rv 35 i Jevnaker kan bli om lag 50-60 mill. kr billigere om en går bort fra linjen gjennom sentrum, der en må flytte/krysse jernbanelinjen tre ganger. Påstanden om at det er lokalsamfunnet som har bestemt det, er feil. Når det gjelder tunnelen i Lunner, går et stort flertall i kommunestyret inn for lang tunnel. Hvis det er krav om at kommunestyret skal fatte et tilleggsvedtak, tror jeg ikke det er det som er problemet i denne saken.

Jeg ber statsråden se nærmere på dette og finne den beste løsningen både for miljøet og økonomien.

Statsråd Odd Einar Dørum: Kjernen i problemet, for å holde meg til representantens uttrykksmåte, er at Stortinget har fattet et vedtak. Statsråder skal følge stortingsvedtak, spesielt når de i saksbehandlingen har gjort rede for de konflikter som ligger til grunn, og som er avklart ved saksbehandlingen i Stortinget.

Det spørsmålet representanten tar opp, er et forsøk på omkamp i en sak som er reist gjentatte ganger. Det er det lov til å gjøre, men til sjuende og sist kan man ikke sette seg til doms over stortingsvedtak når sakene er framlagt og behandlet på en skikkelig og ryddig måte. Det hører også med til historien at jeg som statsråd, på vegne av Regjeringen, la fram det forslaget som ble vedtatt, og som fikk bred tilslutning her i Stortinget. Det er utgangspunktet. Andre planløsninger for andre parseller får komme i sin tur senere – dersom og når dette skulle bli aktuelt.