Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 1999 kl. 10

Dato: 03.03.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 39

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fungerende justisminister:

«Den ilagte tvangsmulkt til Oslo kretsfengsel for manglende brannsikring har påløpt siden 1. februar 1998. Døgnmulkten belastes fengselets ordinære driftsbudsjett. Dette er uholdbart.

Når regner statsråden at arbeidet med de pålagte utbedringer er fullført?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Oslo kretsfengsel v/Østre Fengselsdistrikt søkte i november 1998 Oslo kommune, Brann- og redningsetaten om å vurdere en reduksjon av tvangsmulkten med den begrunnelsen at det på det tidspunktet var gjort store branntekniske forbedringer ved fengslet.

Brann- og redningsetaten var enig i at det var gjort store forbedringer, men at det gjenstod en del tiltak før brannsikkerheten var tilfredsstillende, ikke minst når det gjaldt gjenstående arbeider med tetting av rør-, kabel- og ventilasjonsgjennomføringer. De avslo derfor å redusere mulkten, da de anså at det ikke var grunnlag for det sett i forhold til de arbeider som gjenstod for å bringe fengslet opp på et akseptabelt brannteknisk nivå.

Jeg kan forsikre at arbeidet fortsatt pågår for fullt. Dette er komplisert arbeid fordi bygningsmassen er stor og gammel. Det er derfor på det nåværende tidspunkt ikke mulig å angi noe eksakt tidspunkt for ferdigstillelse, men det er sannsynlig at arbeidene som helhet vil fortsette ut år 2000. Det er videre løpende kontakt med Oslo kommune, Brann- og redningsetaten med sikte på å få redusert mulkten etter hvert som arbeidet går fremover, og departementet vil følge denne utviklingen nøye.

Jan Petter Rasmussen (A): Jeg takker for svaret, og registrerer at en etter statsrådens mening er kommet et stykke på vei. Men dette spørsmålet var jo oppe her i Stortinget for et år siden. Allerede da ble det påpekt at det hadde gått langt tid, og nå er det gått ytterligere et år.

Dette går på sikkerheten for de innsatte og for dem som jobber i fengselet, og det går også på arbeidsforhold og belastning for dem som arbeider i fengselet. Dessuten er det uholdbart, som jeg sa i selve spørsmålet, at dette belastes fengselets driftsbudsjett, som er stramt fra før. Oppfølgingsspørsmålet til statsråden må bli: Når det gjelder driftsbudsjettet, vil en se på muligheten for at den urimeligheten at dette skal belastes driftsbudsjettet i Oslo kretsfengsel, faller bort? Jeg føler at det er nødvendig å trykke enda mer på her. At ingen reduksjon av mulkt har skjedd til nå, viser at en ikke har kommet langt nok. Her er det gått lang tid, så jeg må bare oppfordre statsråden til å trykke videre på, slik at brannsikringen kan komme i orden.

Statsråd Dagfinn Høybråten: La meg si meg enig med representanten Rasmussen i at det er sterkt ønskelig med en rask fremdrift i dette arbeidet, ikke minst av hensyn til dem som er direkte berørt.

La meg også presisere at selve brannsikringsarbeidet blir dekket av investeringsmidler, mens den fortsatte dagmulkt så langt dekkes av Østre Fengselsdistrikts ordinære driftsramme.

Vårt primære utgangspunkt er fra departementets side å sikre en god fremdrift i arbeidet, og at en løpende har kontakt med Oslo kommune med sikte på å få redusert og avviklet denne dagmulkten etter hvert som det er grunnlag for det i forhold til de branntekniske vurderinger. Det vil, som jeg sa, departementet følge nøye med på. Og skulle denne dagmulkten løpe over veldig lang tid, er jeg enig i at en må se nærmere på hvordan det skal dekkes inn.