Stortinget - Møte torsdag den 4. mars 1999 kl. 10

Dato: 04.03.1999

Sak nr. 4

Forslag fra stortingsrepresentant Vidar Bjørnstad på vegne av Arbeiderpartiet oversendt fra Odelstingets møte 18. februar 1999: (Jf. Innst. O. nr. 30)
«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gir den som er gitt innsyn etter innsynsloven mulighet til å kreve makulering/sletting av uriktige eller ulovlig innhentede opplysninger.»

Talere

Votering i sak nr. 4

Ågot Valle (SV): Jeg vil bare uttrykke et ønske om at vi når vi kommer til votering, får lov til å stemme på vårt forslag først, som er sak nr. 5, og deretter subsidiært på Arbeiderpartiets forslag, sak nr. 4.

Presidenten: Det er i orden.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 2268)

Votering i sak nr. 4

Presidenten: Det blir så votert over forslaget fra representanten Vidar Bjørnstad på vegne av Arbeiderpartiet oversendt fra Odelstingets møte 18. februar 1999:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag som gir den som er gitt innsyn etter innsynsloven mulighet til å kreve makulering/sletting av uriktige eller ulovlig innhentede opplysninger.»

Jan Simonsen – til stemmeforklaring.

Jan Simonsen (Frp): Fremskrittspartiet stemte, sammen med Høyre, mot den nye loven om innsyn i overvåkingspolitiets arkiver, men nå er denne loven vedtatt, og da er det naturlig å ta stilling til det foreliggende forslaget. Fremskrittspartiet mener at det av personvernmessige grunner vil være riktig å kunne kreve makulering av uriktige eller ulovlig innhentede opplysninger, spesielt siden dette er opplysninger overvåkingspolitiet ikke lenger har behov for. Alternativet er å sende disse opplysningene over til Riksarkivet. Jeg vil derfor anbefale Fremskrittspartiets medlemmer å stemme for dette forslaget, og jeg antar at det samme vil gjelde for Høyres medlemmer.

Presidenten: Det nikkes fra representanten Hernæs – og det betyr vel at han ikke trenger å gi noen ytterligere forklaring enn den hr. Simonsen har gitt.

Hr. Marthinsen – til stemmeforklaring.

Finn Kristian Marthinsen (KrF): Av hensyn til historien og historieskrivningen i fremtiden ønsket vi at det skulle nedtegnes på dokumentet at innholdet i det var uriktig. Når vi ikke får dette til slik som det er foreslått, vil jeg likevel anmode sentrumspartienes representanter om å stemme mot forslaget.

Presidenten: Dermed skulle behovet for stemmeforklaringer være tilfredsstilt, og vi kan da gå til votering.

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet bifaltes med 75 mot 30 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.27.33)