Stortinget - Møte tirsdag den 23. mars 1999 kl. 10

Dato: 23.03.1999

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Trygve Bull

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Trygve Friis Bull er død, 93 år gammel. Med Trygve Bulls bortgang har det politiske Norge mistet en av vårt århundres markante personligheter.

Trygve Bull ble født i Kristiania. Allerede før han fylte 20 år, kom han inn i miljøet rundt «Mot Dag», et miljø som historikeren Trygve Bull senere har beskrevet i bokform. Som historiker virket han i 12 år i Bergen, avbrutt av et to år langt fangenskap i Norge og i Tyskland under siste del av andre verdenskrig. Han var vararepresentant i Stortinget fra Arbeiderpartiet i Oslo i tre perioder fra 1958 til 1969, og møtte fast de første seks årene av denne tiden. Trygve Bull meldte seg inn i det nystiftede Sosialistisk Valgforbund etter EF-striden i 1972.

Likevel er det ikke først og fremst som partipolitiker, men som samfunnsdebattant Trygve Bull vil bli husket. Hans kunnskapsrikdom, kombinert med hans analytiske evner, gjorde ham til en avholdt og mye brukt debattant og kommentator. Ikke minst var Trygve Bull en mann som var skapt for TV-debatter, slik vi kjenner dem fra 1960- og 1970-åra – debatter der det var mer plass til resonnementer og analyser enn til lettvinte poenger og overfladiske problemstillinger.

Trygve Bull ble født på folkeavstemningsdagen i 1905. Nettopp det nasjonale, men samtidig ikke sjåvinistiske, var ledetråden i Trygve Bulls virke som samfunnsdebattant. Denne balansegangen preget hans motstand mot norsk EF- og EU-medlemskap både i 1972 og i 1994. Dette var også grunnlaget for Trygve Bulls engasjement i språkspørsmål. Bull, som selv talte et språk preget av en oppvekst i Kristianias borgerskap, hadde et levende engasjement for et språk sprunget ut av de norske dialekter.

Ett begrep som går igjen i mange av beskrivelsene av Trygve Bull, er ordet «raushet». Han kunne som kanskje ingen annen politiker i sin tid gi anerkjennelse til dem han var politisk uenig med. Han var i ordets beste forstand og betydning en debattant som også fra Stortingets talerstol medgav at det fantes gode argumenter også blant dem som stemte annerledes enn han selv.

Trygve Bull likte gjerne å kalle seg «lektor Bull». Agnar Mykle beskriver på sin side en «lektor Stabell» i sin bok «Sangen om den røde rubin» – en figur Trygve Bull var modell for, og som han kom godt fra.

Inntil ganske nylig var Trygve Bull en fast gjest på Stortinget, ikke minst på biblioteket, der han i mange år var å se på lesesalen med dagens aviser, og med hatten liggende på pulten ved siden av seg. Bull tok også gjerne turen bort i stortingsbygningen for å diskutere samfunnsspørsmål med representanter for ulike partier, eller for å overvære en stortingsdebatt. Det siste var ofte et illevarslende tegn. Det blir sagt at etter 1920 var Trygve Bull tilstedeværende hver eneste gang det så ut til å gå mot regjeringskrise. På den annen side var det aldri fare for regjeringskrise hvis ikke Trygve Bull hadde kommet til Stortinget.

Politikeren, debattanten og kommentatoren Trygve Bull vil bli husket som en av dette århundrets fremste intellektuelle i Norge.

Vi minnes Trygve Bull i dyp respekt og med glede.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra representanten Arne Lyngstad foreligger søknad om permisjon i tiden fra og med 24. mars til og med 26. mars for å delta i en konferanse i Brugge i Belgia.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Astri Wessel, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges tre settepresidenter for Stortingets møter i inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten ber om forslag på settepresidenter.

Carl I. Hagen (Frp): Jeg tillater meg å foreslå Ursula Evje, Per Ove Width og Kenneth Svendsen.

Presidenten: Ursula Evje, Kenneth Svendsen og Per Ove Width er foreslått som settepresidenter. – Andre forslag foreligger ikke, og Ursula Evje, Kenneth Svendsen og Per Ove Width anses enstemmig valgt som settepresidenter for inneværende ukes møter.