Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 1999 kl. 10

Dato: 12.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«Voldssituasjonen i Oslo er alarmerende og uakseptabel. Ekstraordinære tiltak kreves. Tidligere politimester i Oslo, Willy Haugli, har tatt til orde for å bruke av Oslos 5 000 mann store reservepolitistyrke på lørdager og søndager, for å avhjelpe den akutte situasjonen.

Vil statsråden iverksette et slikt tiltak for å avhjelpe situasjonen?»

Statsråd Jon Lilletun: Etter lov om tjenesteplikt i politiet kan menn som i henhold til sivilforsvarslovgivningen er pliktig til å gjøre tjeneste i sivilforsvaret, i stedet pålegges å gjøre tjeneste i politiet, som politireserve.

Dersom Regjeringen beslutter det, kan denne enheten beordres til tjeneste når militær beredskap eller mobilisering helt eller delvis er satt i verk, eller når det er tale om å avverge eller begrense naturkatastrofer eller alvorlige ulykker. Når viktige allmenne hensyn tilsier det, kan det i statsråd også gis forskrifter om tjenesteplikt for å opprettholde samfunnsordenen.

Jeg er enig i at det er viktig å begrense voldsbruken både i Oslo og i resten av landet. Jeg vil i den sammenheng peke på at det er iverksatt en rekke tiltak for å styrke arbeidet mot volden i Oslo. Dette synes nå å gi resultater. Ressursene til politiet er styrket spesielt.

Regjeringen la i fjor fram en handlingsplan mot vold på offentlig plass, «Trygghet i sentrum». Denne følges opp med flere tiltak i samarbeid med Oslo kommune. Ut fra dette ser jeg det som lite hensiktsmessig å sette politireserven inn i ordinær ordenstjeneste her i byen.

Jeg vil i tillegg peke på at de i dag verken er trent eller utrustet til å kunne være et supplement til det ordinære politi i denne sammenheng.

Dag Danielsen (Frp): Jeg må si at jeg er litt skuffet over statsrådens svar på dette spørsmålet. Jeg synes Regjeringen ikke viser tilstrekkelig handlekraft.

Jeg er fullstendig klar over at disse ikke har den samme utdannelse som vanlige politifolk har, men hvis de f.eks. patruljerer sammen med andre politifolk, tror jeg det er en god løsning. Det er veldig viktig at man får mer politi ute i gatene i Oslo, og særlig på lørdager og søndager, da det er størst grad av vold. Det at man på en måte viser flagget ved å ha politi i gatene, vil i seg selv være et positivt tiltak.

Så da vil jeg spørre: Hvilke andre tiltak, akuttiltak, vil statsråden og Regjeringen iverksette for å ta fatt i den situasjonen som er? Eller mener statsråden at situasjonen er tilfredsstillende slik den er nå?

Statsråd Jon Lilletun: Nei, eg kan bekrefte at eg og Regjeringa ikkje synest at situasjonen er tilfredsstillande. Derimot er vi svært glade for at det ser ut til at den negative trenden har snudd. Kriminalitetsstatistikken i Oslo viser at det no for fyrste gong på svært lenge er ei forbetring i tala. Framleis er situasjonen absolutt slik at det er grunn til uro, men likevel er det gledeleg at utviklinga har snudd.

Den einaste gongen politireserven er nytta, var under krafttaket under OL på Lillehammer. Slik som eg les føresetnaden for denne styrken, er det heilt klart at det skal svært ekstraordinære situasjonar til. Eg vil seie at det er eit feil signal dersom vi seier vi nesten må ha beredskapsmobilisering.

Eg meiner at dei tiltaka som finst i den planen som Regjeringa har lagt fram, oppfylging av dei og bruken av politistudentane, som blir sette i verk no i samband med revidert nasjonalbudsjett, vil vere viktige tiltak.