Stortinget - Møte onsdag den 19. mai 1999 kl. 10

Dato: 19.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Stortinget vedtok i 1998 å utrede gjennomføring av et forprosjekt for skipstunnel gjennom Stadlandet.

Hvor langt har man kommet i denne utredningen, og når vil den bli fullført?»

Statsråd Peter Angelsen: Et sentralt poeng ved Regjeringens forslag i St. meld. nr. 34 for 1997-98, Om gjennomføring av et forprosjekt for skipstunnel gjennom Stadlandet, var at en gjennom et forprosjekt bør sikre seg et best mulig beslutningsgrunnlag for et mulig vedtak om bygging av skipstunnelen.

Sogn og Fjordane fylkeskommune og Møre og Romsdal fylkeskommune er blant dem som har engasjert seg tidlig som pådrivere for å få realisert en skipstunnel gjennom Stadlandet. Fylkeskommunene har tidligere søkt om midler til forprosjektering av tunnelen. Regjeringen la derfor opp til at forprosjektet skulle finansieres i fellesskap mellom fylkeskommunene og staten.

Fiskeridepartementet anser det derfor som viktig at de regionale og lokale myndighetene blir trukket inn i forprosjektet på en riktig måte. Dette er også viktig for å nyttiggjøre seg de utredninger som allerede er gjennomført for en skipstunnel i lokal og regional regi. Departementet mener dette også kan bidra til å sikre en best mulig kompetanseoverføring fra lokalt hold til forprosjektet.

Fiskeridepartementet har startet en dialog med Styringsgruppa for Stad skipstunnel, hvor både Sogn og Fjordane fylkeskommune og Møre og Romsdal fylkeskommune er representert. Denne dialogen vil bli videreført med fylkeskommunene direkte for derigjennom å få grunnlag for å sette opp bl.a. organisering og framdriftsplan for forprosjektet, samt en kostnadsdeling mellom staten og fylkeskommunene.

Ut fra de opplysninger departementet har i dag, vil forprosjektet kunne startes opp i år 2000. Endelig sluttdato for forprosjektet vil det imidlertid være vanskelig å uttale seg om i dag. Det viktigste må imidlertid være å få et sluttresultat hvor alle forhold knyttet til sikkerhet, miljø og ikke minst økonomi er kartlagt.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg må si at jeg har en følelse av at dette er nesten som å begynne på nytt igjen. Nå sier statsråden at man vil at Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal fylkeskommuner sammen med staten skal gå inn og lage et forprosjekt, og det var da snakk om år 2000. Er ikke statsråden klar over at mye av dette arbeidet er gjort tidligere gjennom selskapet Stad skipstunnel A/S, og at de praktisk talt var ferdig med et forprosjekt, men manglet lite grann for å få det fullgjennomført? I den gruppen som nå nedsettes med representanter fra fylkeskommunene og staten, vil noen representanter fra Stad skipstunnel A/S komme med, eller vil de ikke?

Statsråd Peter Angelsen: Hvorvidt en utredning som er gjort av Stad skipstunnel A/S, er fullgod, får man først rede på fra statens side ved å ta en fullstendig gjennomgang av det materialet som foreligger, og se på hva som eventuelt må gjøres av nye utredninger. Det som jeg ser som viktig i denne sammenhengen, er at i et så pass stort prosjekt, både i kostnader og også det at det egentlig er det første sjøtunnelprosjekt som skal bygges ut som vi kjenner til, bør utredningen være grundig nok, slik at man ikke i ettertid kan komme til det resultat at man har satt i gang et prosjekt uten å ha undersøkt alle forhold som er knyttet til gjennomføringen og driften ikke minst. Derfor synes vi at vi bør ta den tid som trengs, og det er ingen uenighet mellom departementet og fylkeskommunene om at det bør være et samarbeid mellom fylkeskommunene og departementet om å utrede prosjektet.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg er klar over at det vil ta tid, og at man skal være nøye når man skal utrede et slikt stort prosjekt. Men det finnes firmaer, bl.a. Veidekke, som har vært der oppe og sett på det, og som vil gi en fast pris på først å lage en biltunnel, og så vil de komme med en fast pris på resten. Har det vært undersøkt om man skal gå inn sammen med private firmaer og spørre om dette? Mye av dette er utredet, så hvorfor skal man bruke så lang tid?

Statsråd Peter Angelsen: Jeg synes det ligger i sakens natur at når det er et prosjekt som staten skal ha det økonomiske og sikkerhetsmessige ansvaret for, bør staten få det utredet for sin del, slik at man er sikker på at man ikke starter med et prosjekt som det knytter seg både sikkerhetsmessige og andre forhold til ved gjennomføringen, som kan føre til store kostnader. Vi kjenner ikke til at der er private aktører som har utredet og vil gjennomføre prosjektet med egen garanti. Det som er nevnt av representanten Nistad, synes å være forhold som knytter seg til at man har kommet så langt at man har bestemt seg for å gjennomføre et prosjekt, og på hvilken måte det skal gjennomføres. Det er noe man får komme tilbake til. Vi regner med at private entreprenører vil være en viktig del i en utredning om gjennomføringen.