Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg har et spørsmål til landbruksministeren:

«Omsetningsrådets vedtak 19. mars 1999 om å begrense Tines leveringsplikt til private meierier er i strid med Stortingets intensjon om like konkurransevilkår på foredlingsleddet i melkesektoren. Private meierier som vil utvide virksomheten eller nye meierigründere, vil møte sterke konkurransebegrensninger.

Vil statsråden ta et initiativ slik at Omsetningsrådets sammensetning kan endres til fordel for forbrukerne?»

Statsråd Kåre Gjønnes: Omsetningsrådets sammensetning og oppnevning har vært behandlet av Stortinget flere ganger, og senest i forbindelse med stortingsvedtak av 16. januar 1992. Det ble da bestemt at åtte av Omsetningsrådets 15 medlemmer skal oppnevnes etter innstilling fra jordbrukets faglige og økonomiske organisasjoner, mens ledervervet skal innehas av en statlig valgt person.

Omsetningsloven helt tilbake fra 10. juli 1936 gir fullmakt til å legge avgift på produsentenes salgsproduksjon av visse landbruksvarer og overproduksjonsavgift på melk for å finansiere tiltak for å fremme omsetningen. Omsetningsrådet er oppnevnt av departementet og har som oppgave å kreve inn og forvalte omsetningsavgiftsmidlene.

Jordbruket har i dette systemet det økonomiske ansvar for overproduksjon, og deres økonomiske organisasjoner har et forpliktende ansvar til å følge opp omsetningsloven og jordbruksavtalens prisbestemmelser. I og med at det vesentlige av kostnadene ved Omsetningsrådets virksomhet er finansiert gjennom trekk i produsentprisene, og at det er jordbrukets økonomiske organisasjoner som har et forpliktende ansvar for gjennomføringen, har det vært sett som naturlig at jordbruket også har flertall i Omsetningsrådet.

For å sikre at dette flertallet ikke blir brukt slik at de samfunnsmessige interessene blir skadelidende, oppnevner departementet et tilsynsutvalg som skal kontrollere Omsetningsrådets virksomhet. Jeg vil her særlig peke på at departementet i ny instruks for Tilsynsutvalget av 14. januar 1999 har tatt inn et særskilt punkt om at utvalget skal prioritere spørsmål om konkurransenøytralitet.

Videre kan departementet omgjøre vedtak fattet i Omsetningsrådet dersom det er i strid med loven eller den gjeldende jordbruksavtale. Kongen i statsråd kan også omgjøre vedtak i Omsetningsrådet dersom det åpenbart er i strid med samfunnsinteresser.

Den saken representanten Hedstrøm refererer til, har departementet orientert Stortinget om i St. prp. nr. 75 for 1998-99. Saken er påklaget, og departementet legger til grunn at saken følger normal saksgang.

Jeg vil legge til at Omsetningsrådets sammensetning bør vurderes regelmessig ut fra den aktuelle situasjon. Men på grunnlag av det jeg nå har redegjort for, mener jeg at samfunnets interesser, og dermed også forbrukernes interesser, er ivaretatt gjennom det system vi har i dag.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg registrerte at han ikke ønsket å ta noe initiativ for å endre sammensetningen i Omsetningsrådet. Og da er det kanskje på tide at Stortinget tar et initiativ. Det er jo lenge siden 1992 nå. Og den praktiske situasjonen ut fra det vedtaket som er fattet, er at landbruksorganisasjonene sitter på begge sider av bordet og har en avgjørende betydning når det gjelder landbrukspolitikken innenfor visse områder.

Nå behandlet Stortinget ny markedsordning for melk, og der ble det fremhevet fra Stortingets side at det skulle skapes konkurranse i foredlingen basert på åpne, sammenliknbare og like forhold.

Mener statsråden at dette vedtaket i Omsetningsrådet er forenlig med Stortingets ønske om like konkurransevilkår? Ellers er det alvorlig hvis Omsetningsrådet kan sette seg over stortingsvedtak.

Statsråd Kåre Gjønnes: Jeg finner grunn til å understreke at statsråden naturligvis håndterer dette ut fra det som er Stortingets tidligere vedtak fra 1992. Og jeg vil understreke at de midlene som Omsetningsrådet forvalter, er midler som næringen selv bidrar med for å regulere omsetningen, og dermed har det også ansvaret for den overproduksjonen som en får på enkelte produkter til visse tider.

Når det gjelder vedtaket i Omsetningsrådet, er det påklaget og under behandling, og det vil i sin tur komme til departementet. Og statsråden finner det uriktig å kommentere den behandlingen før saken er havnet i departementet.

Ellers vil jeg vise til, når det gjelder konkurranse, at departementet i ny instruks til Tilsynsutvalget av januar i år har tatt inn et særskilt punkt om at utvalget skal prioritere spørsmål om konkurransenøytralitet. Så statsråden vil påpeke at dette er det tatt initiativ til fra departementets side.

Øystein Hedstrøm (Frp): Jeg takker statsråden for tilleggssvaret.

Han har i flere omganger nå understreket at det er landbruket via omsetningsmidlene som finansierer dette, som liksom en formildende omstendighet. Men det som i realiteten skjer, er at man legger en del av disse varene inn på reguleringslageret, slik at man ikke får for mye landbruksvarer ut i markedet, som kan bidra til å presse prisene nedover. Man ivaretar da kun landbrukets interesser og ikke forbrukernes interesser. Det er det som er mitt hovedpoeng. Vi vet at vi ligger på verdenstoppen når det gjelder priser på matvarer fra før, så hvorfor ikke håndtere dette noe bedre og gi forbrukerne en mulighet i Omsetningsrådet til å si ifra om dette? Mener ikke statsråden det er betenkelig at produsentorganisasjonene sitter på begge sider av bordet i en flertallssituasjon, når det beviselig påvirker prisene på norske landbruksvarer?

Statsråd Kåre Gjønnes: Til slutt vil jeg bare presisere at organisasjonene har et forsyningsansvar og skal sørge for at produktene til enhver tid skal finnes på forskjellige plasser i landet. Og det at det i enkelte perioder vil oppstå en overproduksjon, hvis en skal følge opp det ansvaret, må vi sannsynligvis leve med. Jeg synes derfor ikke dette er en unaturlig organisering, slik som ansvaret er pålagt. I andre land er det staten som har ansvaret for overproduksjonen, her er det altså produsenten som har ansvaret.

I forhold til Omsetningsrådets rolle og eventuelt misbruk av sin makt er det innlagt kontrollorganer som skal gripe inn, eller det er anledning til å påklage de vedtakene som Omsetningsrådet gjør, slik at alle skal få prøvd sin sak i forhold til det som er samfunnsinteressene for øvrig. Og det vil naturligvis bli fulgt opp fra departementets side i forbindelse med konkrete saker som måtte bli påanket.