Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Rolf Reikvam (SV): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kirke-, utdannings- og forskningsministeren:

«For at yrkessjåførlærlingene under 21 år skal kunne kjøre kjøretøy over 7 500 kg må de i tillegg til førerkort ha eget eksamensbevis. Det er nå over to år siden denne ordningen skulle ha blitt iverksatt. Manglende eksamensbevis gjør det umulig å gjennomføre opplæringen.

Vil statsråden rydde opp slik at godkjent eksamensbevis kan komme på plass snarest?»

Statsråd Jon Lilletun: Eg seier meg lei for at denne saka ikkje har vore løyst tidlegare. Eg kan opplyse representanten Reikvam om at saka endeleg er løyst. Det har allereie gått brev til fylkeskommunane med kopi til partane om den praktiske ordninga med utskriving av kompetansebevis. Sentralregisteret for Yrkesbevis på Braskereidfoss skal stå føre den praktiske ordninga rundt kompetansebevisa. Krava for å få kompetansebevis er at lærlingen har bestått vidaregåande kurs I transportfag og gjennomført modul 1 Trafikksikkerhet i læreplan for opplæring i bedrift, yrkessjåførfaget. Bevisa gjeld fram til lærlingen fyller 21 år.

Etter Kjøre- og hviletidsforskriften kan lærlingar under 21 år utan kompetansebevis køyre tunge køyrety over 7 500 kg innanfor ein radius på 50 km frå heimstaden til køyretyet. Skal lærlingen køyre tunge køyrety utanfor denne radiusen, må dei ha kompetansebevis.

Som sagt: Saka er altså løyst.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret. Jeg er også glad for at saken nå tydeligvis er blitt løst.

Situasjonen har vært ganske vanskelig i de to årene dette har pågått. Det har gått ut over opplæringen. Og hvis en har valgt å la lærlingen kjøre, til tross for manglende kompetansebevis, har jo dette kunnet medføre en bot for den som har ansvaret for opplæringen. Det har vært en veldig uheldig situasjon, og selv om jeg ikke kan dokumentere det her og nå, er jeg ganske overbevist om at manglende bevis har gått ut over opplæringen. Men det er nå historie. Jeg er glad for at det er historie, og jeg er fornøyd med at det er sendt ut brev om dette, og at de formelle ting rundt bevisene – det er det jo en del av – kommer på plass ganske kjapt, slik at de elevene som har VK I, kan få bevisene og dermed kjøre lovlig i henhold til de forskriftene som gjelder.

Statsråd Jon Lilletun: Eg skal ikkje dra ut dette spørsmålet, men berre seie fylgjande i tillegg til det representanten Reikvam sa: Det har teke for lang tid. Saka kan opplagt forklarast, men ikkje forsvarast. Difor: Saka er no løyst.

Presidenten: Og då er alle nøgde!