Stortinget - Møte onsdag den 26. mai 1999 kl. 10

Dato: 26.05.1999

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg vil få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I Budsjett-innst. S. nr. 13 (1997-98) heter det under kapittel Vegvesenets egenproduksjon: «Flertallet vil peke på at det mange steder er ledig kapasitet i denne delen av anleggsbransjen. Flertallet mener derfor at investeringer i nytt materiell kan reduseres gjennom økt bruk av anbud, lokale entreprenører og innleie av utstyr.»

Hvorledes er dette fulgt opp fra Samferdselsdepartementets og Vegvesenets side?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: I St.meld. nr. 41 for 1993-94, Nytt overordnet styringssystem for Statens vegvesen, er det forutsatt at effektivitet og dokumentasjon av konkurranseevne er et sentralt krav for produksjonsvirksomheten i Vegvesenet. En forutsetning for å være konkurransedyktig er at maskinparken både dimensjoneres og fornyes slik at driften blir mest mulig lønnsom. Jeg legger til grunn at Stortingets forutsetning om effektivitet og dokumentasjon av konkurranseevne står ved lag.

Jeg kan opplyse om at Vegvesenet har fulgt opp budsjettinnstillingen ved å pålegge vegsjefene ikke å investere i maskiner som det er god tilgjengelighet på i det private markedet. Maskininvesteringene har i stedet blitt rettet mot maskintyper som det er vanskelig eller kostbart å leie i det private markedet. Dette har medført en modernisering og utskifting av gammelt og utrangert materiell. Vegvesenets egenproduksjon har derfor redusert maskinkostnadene i 1998 i forhold til i 1997. Innleie av private maskiner og bruk av private underentreprenører har på den annen side økt med 170 mill. kr eller 11 pst. i 1998 i forhold til i 1997.

Videre kan jeg opplyse om at Vegvesenets investeringsrammer for egne maskiner er redusert med 26 pst. fra 1998 til 1999. Videre har Vegvesenet igangsatt et omstillingsarbeid i produksjonsavdelingen, hvor en legger stor vekt på å tilpasse organisasjonen til det forventede oppgavevolumet i tiden framover.

Når det gjelder departementets oppfølging, kan jeg opplyse at Statskonsult er engasjert for å gjennomgå konkurranseforholdene i Statens vegvesen. Blant annet er Statskonsult gitt i oppdrag å vurdere mulige tiltak for å øke konkurransen dersom denne ikke er tilfredsstillende. Etter planen skal rapporten foreligge i løpet av sommeren, og jeg tar sikte på å omtale disse spørsmålene nærmere i budsjettproposisjonen.

Thore Aksel Nistad (Frp): Jeg takker samferdselsministeren for svaret, som jeg er meget godt fornøyd med. Det var virkelig brukbare tall han her hadde fått.

Jeg er også glad for at investeringene er vridd over til mer spesielt utstyr, og at det generelle utstyret som Vegvesenet bruker, blir innleid fra private bedrifter og entreprenører. Jeg er også godt fornøyd med at man her har gått til utstrakt bruk av anbud og mindre firmaer til ulike oppdrag. Jeg hører også at statsråden skal komme med en melding om dette videre, og det er jeg også godt fornøyd med.

Jeg har da bare et lite tilleggsspørsmål. Når det gjelder det som formodentlig er innsparte midler i vegvesenet, er det da spesielle fylker som er flinke på dette området, eller er det generelt over hele landet at man har vært så flink? Det hadde vært fint å få opplyst om det er noe som peker seg ut som et meget positivt område.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: La meg først si at det var hyggelig at både representanten Nistad og statsråden hadde samme innfallsvinkel og denne gangen så ut til å være både på samme linje og trekke samme positive konklusjoner.

Det kunne vært fristende i dag å framlegge en skryteliste som det nå er bedt om, men jeg ber om å få lov til å gjøre det først når vi kommer til budsjettbehandlingen og gjennomgangen av teksten der. Det vil tidsmessig også være det mest naturlige. Jeg har tatt oppfordringen, men ber om henstand med presentasjonen.