Stortinget - Møte torsdag den 17. juni 1999 kl. 10

Dato: 17.06.1999

Dokumenter: (Innst. S. nr. 209 (1998-99), jf. Dokument nr. 8:31 (1998-99))

Sak nr. 9

Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Steinar Bastesen, Kenneth Svendsen og Vidar Kleppe om at båteiere/fiskere og fangstfolk som er innvalgt på Stortinget eller sitter i regjering, skal beholde alle sine fiskerettigheter den tid de utfører sine verv

Talere

Votering i sak nr. 9

Presidenten: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at debatten blir begrenset til et hovedinnlegg på inntil 5 minutter på hver gruppe og på statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt høve til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover de fordelte innlegg, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Mimmi Bæivi (A) (ordfører for saken): En enstemmig komite er enig i at det må legges til rette for at også fiskere og fangstfolk kan påta seg både politiske og organisatoriske verv.

Fiskerinæringen blir stadig mer kunnskaps- og kompetansebasert og er stadig under utvikling. Derfor er det også viktig at denne yrkesgruppen er med på å øke verdiskapingen – ikke bare i denne viktige næringen, men også i samfunnet generelt. Et slikt samfunnsengasjement må ikke være et hinder den dagen en ønsker å gå tilbake til fiskeryrket.

I brevet fra statsråden, som er vedlagt innstillingen, nevnes som eksempel at i forskriften om adgang til torskefisket nord for 62oN i 1999, forskrift av 4.desember 1998 nr. 1109, er dette for inneværende år gjort på den måten at Fiskeridirektoratet kan dispensere fra det såkalte aktivitetskravet, dvs. kravet om en viss kvoteutnyttelse i 1997 eller 1998 for å kunne delta i 1999, når kravet ikke er oppfylt på grunn av tillitsverv i fiskeriorganisasjon eller politiske verv. Fiskeridirektoratet kan videre dispensere fra adgangsvilkårene i sin helhet når eier av fiskefartøy har hatt offentlige verv eller verv i fiskeriorganisasjon og disse vervene var årsaken til at fartøyeieren ikke fikk adgang til å delta i fartøykvoteordningen i dette fisket fra 1990.

Komiteen er enig i at direktoratet fortsatt skal kunne dispensere fra aktivitetskravet, og at praksisen med å dispensere fra adgangsvilkårene i sin helhet må fortsette.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

(Votering, se side 4145)

Votering i sak nr. 9

Komiteen hadde innstillet:

Dokument 8:31 (1998-99) – forslag fra stortingsrepresentantene Steinar Bastesen, Kenneth Svendsen og Vidar Kleppe om at båteiere/fiskere og fangstfolk som blir innvalgt på Stortinget eller sitter i regjering, skal beholde alle sine fiskerettigheter den tid de utfører sine verv – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.