Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Aud Gaundal (A): Jeg takker for velvillighet.

Jeg har følgende spørsmål til helseministeren:

«Meråker Sanitetsforenings Kurbad og Meråker videregående skole har et felles prosjekt for rehabilitering. Hensikten er å iverksette tiltak slik at flest mulig ut fra en individuell oppfølgingsplan kan delta/komme tilbake til arbeidslivet/utdanning så snart som mulig. Prosjektet er helt i tråd med intensjonene i rehabiliteringsmeldinga, fordi opplegget er behandling, motivering, aktivisering og utdanning.

Vil statsråden være positiv til søknaden om statsstøtte, eventuelt konkret ta den opp i revidert nasjonalbudsjett?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Meråker Sanitetsforenings Kurbad og Meråker videregående skole søkte i 1999 om 3,1 mill. kr til et prosjekt som omtalt i representanten Gaundals spørsmål. Prosjektet ble nærmere presentert for Sosial- og helsedepartementet i møte 3. november i fjor. Departementet gav da bl.a. uttrykk for at prosjektet virket interessant, men at beløpet det ble søkt om, var for høyt, gitt de midler som var satt av til forsøksvirksomhet på rehabiliteringsområdet. I møtet ble det vist til at en fornyet søknad ville bli seriøst vurdert, men at utfallet av en slik vurdering ikke var gitt. På bakgrunn av den interesse for rehabilitering som er vist i kjølvannet av St. meld. nr. 21 for 1998-99, Ansvar og meistring, og Stortingets behandling av denne, har Sosial- og helsedepartementet mottatt mange søknader om prosjektstøtte på dette området. For å få støtte må prosjekter være på prioriterte områder, de må ha en faglig god innretting og de må ha en forsvarlig kostnadsramme. Meråker Sanitetsforenings Kurbad og Meråker videregående skole har i sin fornyede søknad om prosjektmidler opprettholdt den opprinnelige søknadssummen. Departementet vil ved vurdering av søknaden se den innenfor en samlet vurdering av hvilke rehabiliteringsprosjekt som skal få støtte ut fra de kriterier jeg her har redegjort for. Et nytt svar til Meråker Sanitetsforenings Kurbad og Meråker videregående skole vil kunne påregnes i løpet av kort tid.

Aud Gaundal (A): Jeg takker statsråden for svaret. Som det ble sagt både i spørsmålet mitt og fra statsråden, har dette prosjektet som det her snakkes om, som målsetting å iverksette tiltak i en tidlig fase i et trygdeforløp. Og det er hevet over enhver tvil at det er viktig. Likeså sa vi da vi behandlet St. meld. nr. 21, at det ville være riktig at brukerne kan få et mest mulig helhetlig behandlings- og rehabiliteringstilbud, og ikke minst har opptreningsinstitusjonene fått en utfordring om å videreutvikle sine tilbud.

Når dette prosjektet som vi her snakker om, er så viktig, er det fordi at det er en nyskapning – i alle fall i Nord-Trøndelag – at Meråker videregående skole kommer inn med sin kompetanse. Kompetansen til skolen er det ingen tvil om, den utdanner i dag gode idrettsfolk. Spørsmålet mitt blir derfor: Vil det være mulig for departementet å vri midlene fra en rehabilitering vi i dag kanskje ikke tror fungerer, over på en nyskapning vi er overbevist om vil fungere?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Behandlingen av stortingsmeldingen om rehabilitering legger jo nettopp opp til en omlegging av rehabiliteringspolitikken med sikte på større helhet i tilbudet for den enkelte, og en enda sterkere faglig forankring og kvalitet på det som tilbys. Hele oppfølgingen av meldingen vil dreie seg om den type dreining av politikken som det her refereres til.

Jeg viser til at departementet har vurdert dette prosjektet som interessant, men jeg kan ikke på dette tidspunkt konkludere den søknadsbehandlingen, så hvilke konsekvenser det vil få for den konkrete søknaden, er det for tidlig å avklare her og nå.

Aud Gaundal (A): Jeg takker igjen for svaret. En nyskapning innen rehabilitering vil også – tror jeg – trekke med seg en del andre grupper som kan være interessert i å få gode resultater av rehabilitering. Og spørsmålet mitt er: Hvordan vil departementet vurdere forsikringsselskapenes rolle i det å være med på å utøve og på en måte være litt nyskapende i slike typer prosjekt? For det er ingen tvil om at også når det gjelder Meråker, har forsikringsselskapene vært positive til at slike prosjekt kommer i gang.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Noe av tanken med rehabiliteringspolitikken er jo at aktører med ulike roller skal samarbeide og samspille om et helhetlig og koordinert tilbud for den enkelte. Og jeg for min del er positiv til at både forsikringsselskaper og andre som har klare interesser av å medvirke til gode tilbud, får anledning til det innenfor rammen av de retningslinjer og planer som offentlige myndigheter trekker opp.