Stortinget - Møte onsdag den 2. februar 2000 kl. 10

Dato: 02.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 18

John I. Alvheim (Frp): Jeg har følgende spørsmål til den ærede helseminister:

«Videreutdanningen i stråleterapi er den eneste bedriftsinterne utdanningen som formelt sett ikke er overført høgskolesystemet. Med bakgrunn i de vedtak som ble fattet i Nasjonal kreftplan, har Norgesnettet på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet utredet utdanningstilbud i radiografi og stråleterapi. Utredningen er ferdigbehandlet i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet og overlevert Sosial- og helsedepartementet.

Vil statsråden sørge for at anbefalingene i rapporten iverksettes?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som nevnt i spørsmålet, fikk Norgesnettrådet i begynnelsen av 1999 i oppdrag å utrede framtidig organisering av utdanningstilbud i radiografi og stråleterapi. I slutten av oktober i fjor ble utredningen om radiograf- og stråleterapiutdanningen oversendt fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet til Sosial- og helsedepartementet. I utredningen blir fire ulike modeller presentert:

  • 1. dagens modell med overføring av stråleterapiutdanningen til høgskolesystemet

  • 2. en modulbasert modell for videreutdanning i stråleterapi

  • 3. to separate treårige høgskoleutdanninger i diagnostikk og terapi

  • 4. to spesialiseringer innen en fellesutdanning i radiografi

Utredningen konkluderer med å foreslå at dagens treårige grunnutdanning i radiografi beholdes slik den er i dag. Dagens ordning med en bedriftsintern ettårig videreutdanning i stråleterapi foreslås erstattet med en modulbasert videre- og etterutdanningsmodell i stråleterapi og diagnostisk radiografi ved høgskoler. Alle høringsinstansene støtter modellen med at den treårige radiografutdanningen blir som nå. De fleste høringsinstansene støtter også at videreutdanningen bør overføres til høgskolesystemet som oppdragsundervisning.

Sosial- og helsedepartementet har hatt møte med Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet for å drøfte og avklare hvordan videreutdanningen i stråleterapi eventuelt skal overføres til høgskolesystemet, samt modeller for videreutdanningene innen diagnostikk. Aktuelle problemstillinger som nå drøftes, er hvordan utdanningen skal organiseres og finansieres samt rekrutteringssituasjonen når det gjelder stråleterapeuter.

Jeg vil i løpet av våren gå nøye gjennom de ulike spørsmål i forbindelse med iverksetting av en eventuell videreutdanning i stråleterapi ved høgskolene. For å sikre faglig kompetanse er det en del forhold som må avklares før utdanningen kan igangsettes. I forhold til Kreftplanen er jeg sterkt opptatt av å bedre rekrutteringen av stråleterapeuter. Jeg vil derfor arbeide for en rask iverksettelse.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker helseministeren for svaret, som jeg finner meget positivt.

Videreutdanningen i stråleterapi defineres i utredningen som en spesialistutdanning. I utredningen antydes ulike finansieringsmodeller for dette. Utdanningstilbudet, eller studiet, kan enten finansieres via Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet eller via avtale med sykehuseier som oppdragsgiver. Ettersom det kontinuerlig er behov for etter- og videreutdanning innen radiografi og stråleterapi, bør et slikt studietilbud i sin helhet finansieres over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjetter. Utdanningsdepartementet får da ansvaret for å utdanne det personell samfunnet har behov for til enhver tid.

Mitt spørsmål nr. 2 er da: Er helseministeren enig i dette? – Dette har han for så vidt svart på, men jeg har i tilfelle et nytt oppfølgingsspørsmål.

Presidenten: Ja, da får statsråd Dagfinn Høybråten bekrefte det han tidligere har sagt.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg skal i hvert fall bekrefte at vi drøfter begge de finansieringsmodellene som representanten Alvheim nå er inne på. Det jeg viste til i mitt svar, var at de fleste høringsinstansene støtter modellen med oppdragsundervisning. Jeg har ikke tatt endelig stilling til dette ennå, det er fortsatt en del spørsmål i tilknytning til finansieringen som må avklares, men det skal ikke hindre en rask iverksettelse, slik jeg varslet i mitt hovedsvar.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker igjen for svaret.

Det er i dag stor mangel på radiografer og stråleterapeuter, og overføringen til høgskolesystemet kan være med på å øke interessen for studiet. Det er viktig for de utdannelsessøkende at det studiet de gjennomfører, gir vekttallgodkjenning i akademisk grad, da dette kvalifiserer for opptak til studier i høyere grad på høgskole- og universitetsnivå.

Helseministeren har igjen svart på mitt andre oppfølgingsspørsmål, nemlig at man må få en rask iverksettelse, og det trenger ikke helseministeren igjen bekrefte.

Presidenten: Da anser presidenten at alle nødvendige svar er gitt.

Vi går da tilbake til spørsmål 17, fra representanten Aud Gaundal til helseministeren.