Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato: 09.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 32

Grethe G. Fossum (A): Jeg vil få stille kulturministeren følgende spørsmål:

«Opptakskriteriene for å delta i den nye basketligaen er blant annet økonomi, rekruttering, sportslig nivå, profilering og arrangement/arena. Ett av lagene får ikke lov til å delta fordi hallkapasiteten er for dårlig, selv om de er vurdert sportslig gode nok. Rangeringen innen idretten har til nå vært sportslige prestasjoner, og det er helt ny idrettspraksis i Norge å diskvalifisere idrettsutøvere som er sportslig gode nok.

Kan statsråden støtte en slik usportslig oppsetting av basketligaen?»

Statsråd Åslaug Marie Haga: Basketligaen 2000 er en allianse av klubber tilsluttet Norges Basketballforbund. Bakgrunnen for planene om etablering av den nye basketligaen er et ønske om å øke interessen for basketball i Norge, og å utvikle norsk basketball på herresiden. Ligaen vil bygge på et lisenssystem hvor flere ulike kriterier vil være avgjørende for innvilgelse av lisens til den enkelte klubb. Det er ikke fastsatt noe bestemt tall for hvor mange klubber som skal inngå i ligaen i årene framover, slik at de klubber som ikke får lisens i første omgang, vil kunne komme med etter hvert.

Planene om etablering av Basketligaen 2000 er behandlet både av forbundstinget og styret i Norges Basketballforbund. Det er videre forutsatt at forbundstinget i april dette år formelt vil vedta ligaens vedtekter og gi sin formelle tilslutning. I henhold til Norges Idrettsforbund og Olympiske komites lover er det enkelte særforbund den høyeste faglige myndighet på sin idretts område. NIF har for øvrig klart uttrykt overfor Basketballforbundet at de ser på Basketligaen som en interessant og spennende organisatorisk nyvinning, og at de ikke kan se spesielle lovmessige eller idrettspolitiske problemer i denne sammenheng.

Jeg tolker representanten Fossum dit hen at hun ønsker at Kulturdepartementet skal gripe inn i forhold til forutsetningene for den nye basketligaen. Det ville i så fall innebære et klart brudd i forhold til det tradisjonelle samarbeidet med NIF. Departementet forholder seg til NIF som en paraplyorganisasjon for landets frivillige idrettsorganisasjoner, og forsøker i denne sammenheng å balansere hensynet til statlig styring mot hensynet til idrettsorganisasjonenes autonomi.

Departementet forholder seg i den aktuelle saken til at endringer av konkurranseoppsett og konkurranseregler for de enkelte særidretter primært er en sak for idretten selv. Av de opplysninger departementet har mottatt fra NIF i tilknytning til representanten Fossums spørsmål, framgår det at spillemidler til Norges Basketballforbund, gjennom NIF, ikke er brukt til ligaforberedelser eller aktuelle ligaklubber verken i 1999 eller i år.

I tilfeller hvor forhold strider klart mot forutsetningen for den statlige støtten til idrettsorganisasjonene, vil det kunne være aktuelt for departementet å fremme særskilte synspunkter overfor NIF. I den aktuelle sak kan bruddet med opp- og nedrykkssystemet, et kjennetegn ved europeisk idrett, i høyeste grad diskuteres. Det samme gjelder kravene til medietilpasning av arenaer og arrangement, og eventuell tilsidesetting av sosialpolitiske hensyn.

Imidlertid kan jeg ikke se, ut fra min kjennskap til den nye basketligaen, at det i dag foreligger omstendigheter som skulle tilsi at departementet griper inn i den aktuelle sak.

Men jeg kan forsikre representanten Fossum om at departementet vil følge utviklingen innen idretten nøye i tiden framover, spesielt med hensyn til konsekvensene av den sterke markeds- og mediatilpasning av både topp- og breddeidretten.

Grethe G. Fossum (A): Jeg hadde vel ikke ventet meg noe annet svar enn det jeg fikk fra statsråden nå.

Spørsmålet mitt gikk ikke på om man skulle gripe inn i dette, men om man hadde noen synspunkter på at man har forandret en idrettspolitisk kurs. Vi har til nå sett på Norge som uproblematisk i forhold til f.eks. seriesystem – de som deltar, er sportslig kvalifisert – men her i basketligaen har vi fått et system som går ut på at klubbene kan søke. Så blir de plukket ut, og de får lisens for to år. Da vil det veldig ofte være slik at det ikke er en «stang ut – ikke skåring» som diskvalifiserer deg for å være med videre, men det er om du har hallkapasitet, økonomi osv., som er begrunnelsen. Hva synes statsråden om en slik måte å drive idrett på, uansett om det gjelder basketliga, ishockeyserie eller fotball – har hun ikke noen synspunkter på akkurat den problematikken?

Statsråd Åslaug Marie Haga: Som jeg sa i mitt første svar til representanten Fossum, er de forhold hun nevner, spørsmål som vi er opptatt av og følger nøye. Jeg sa i svaret mitt at mitt utgangspunkt er at den nye basketligaen i utgangspunktet er et anliggende for idretten, men det kan selvfølgelig stilles spørsmål ved et seriesystem som ikke baseres på det tradisjonelle opprykks- og nedrykksprinsippet, og hvor også andre elementer enn idrettslig nivå ligger til grunn for utvelgelse av deltakende klubber.

Det er imidlertid sånn at det er ikke noe helt nytt i norsk idrett at det stilles krav til økonomien i toppidrettsklubber, f.eks. har flere toppklubber i fotball i de senere årene blitt truet med nedflytting i divisjonssystemet som følge av store underskudd og dårlig økonomisk styring. Så også i andre tilfeller har det vært situasjoner hvor ikke-sportslige forhold har blitt tillagt vekt.

Grethe G. Fossum (A): Ja, jeg legger merke til at statsråden har lyttet nøye til Basketballforbundet når hun gir sitt svar til meg i dag. Men det må være noe som gjør at vi som er idrettspolitikere, sier fra om en del viktige prinsipper. Vi har gjort det en gang før. Det var i et vinter-OL, hvor man sendte 93 trenere og idrettsledere og 91 av dem var menn. Da påpekte Stortinget at det burde man gjøre noe med, og det har skjedd.

Det jeg ønsker at statsråden skal si – for jeg føler på en måte at hun er enig med meg i akkurat det – er at publikum er nødt til å føle spenningen i en kamp. I en kvalifiseringskamp er det det siste målet som avgjør om man vinner eller ikke, men her er det en lisens og en søknad som skal avgjøre om man skal få være med eller ikke. Ved ikke å ta standpunkt i denne saken, tar ikke statsråden spenningen fra publikum og er dermed indirekte med på å ødelegge norsk idrett?

Statsråd Åslaug Marie Haga: Jeg er opptatt av at vi må finne den rette balansen mellom idrettens autonomi og styringsproblematikk sett fra vår side. Det er et litt spesielt forhold i denne saken, i lys av at Basketballforbundet viser til at man ikke har brukt tippemidler til å utvikle ligaen.

Men jeg tror, som representanten Fossum, at vi ikke er veldig uenige i denne saken. Jeg håper at de spørsmål som er reist i denne debatten, vil det bli tatt høyde for både i Norges Idrettsforbund og Basketballforbundets videre arbeid i denne saken, for som jeg også gjorde rede for i mitt første svar, er man fortsatt i en prosess.