Stortinget - Møte onsdag den 9. februar 2000 kl. 10

Dato: 09.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg ønsker å stille finansministeren følgende spørsmål:

«Rallybiler med svarte skilt må betale full årsavgift og registreringsavgift selv om disse bilene kun har lov til å brukes til rallykjøring. Kjøring utenom dette er dermed ulovlig.

Kan statsråden vurdere å fjerne eller redusere denne avgiften, da mange utøvere finner denne svært urimelig?»

Statsråd Gudmund Restad: Årsavgiften omfatter kjøretøy under 12 000 kg som er registrert i motorvognregisteret pr. 1. januar. I motsetning til rene banekjøretøy benyttes rallykjøretøy også på offentlig vei. Rallykjøretøy skal derfor registreres i motorvognregisteret og blir derigjennom forpliktet til å betale årsavgift. Årsavgiften er en ren fiskal avgift. Det er ingen direkte sammenheng mellom kostnadene ved veibruk og selve avgiften. At rallykjøretøy bare i begrenset grad benyttes på offentlig vei, er derfor ikke et argument for at rallykjøretøy bør fritas for eller betale redusert årsavgift.

Omregistreringsavgift betales ved omregistrering av motorvogner som har vært registrert i Norge tidligere. Dette gjelder også ved omregistrering av rallybiler. Omregistreringsavgiften oppkreves istedenfor merverdiavgift på omsetning av brukte kjøretøy. Omregistreringsavgiften kan derfor sies å være en forenklet form for oppkreving av merverdiavgift. Jeg ser ingen sterke grunner for å frita rallykjøretøy fra omregistreringsavgift.

Avslutningsvis vil jeg peke på at rallykjøretøy er unntatt fra plikten til å svare engangsavgift ved innførsel. Engangsavgiften utgjør en stor del av de avgifter som legges på bilhold i Norge, og rallykjøretøy er derfor gitt et stort avgiftsmessig fortrinn. I lys av dette ser jeg liten grunn til å foreslå ytterligere avgiftslettelser for rallykjøretøy.

Per Roar Bredvold (Frp): Ja, her var det ikke mye å rope hurra for når man ser med rallyøyer og avgiftsøyer, og det var kanskje heller ikke forventet.

Men jeg har lyst til å trekke noen paralleller. Når det gjelder årsavgift, er det forskjell på om man har en privatbil, om man har en motorsykkel, eller om man har en campingvogn f.eks. Kan det være mulig å se det på den måten? Det samme gjelder omregistreringsavgift, der er det også forskjell. Vi differensierer ulike typer kjøretøy, mens man på rallybiler har høyeste sats på begge to.

Jeg vil også trekke noen paralleller til dette med veteranbiler. Når man har en veteranbil, 30 år eller eldre, kan man også ta den inn fritt. Den har man ikke engangsavgift på, der har man ikke årsavgift, og der har man heller ikke registreringsavgift.

Statsråd Gudmund Restad: Hvis målet er å stimulere til mest mulig bruk av rallybiler i Norge, skjønner jeg jo at det går an å finne innfallsvinkler og sammenlikningsgrunnlag som gjør at man kunne forklare eller forsvare å lette avgiftene ytterligere. Men som det framgikk av mitt hovedsvar, er det allerede en gunstig behandling når det gjelder rallybiler, nemlig fritak for engangsavgift, som faktisk er den største avgiftsbelastningen ved kjøp av biler.

Som jeg også sa i mitt hovedsvar, syns jeg ikke det er rimelig å vurdere slitasje på vei osv. når det gjelder årsavgiften, for det er en ren fiskal avgift. Og når omregistreringsavgiften er istedenfor en merverdiavgift, ser jeg heller ikke der at det skulle være noen veldig gode grunner for å behandle omsetningen av rallykjøretøy på noen annen måte enn omsetningen av andre kjøretøy i samme gruppe.

Per Roar Bredvold (Frp): Jeg prøvde å invitere statsråden til å tenke litt på veteranbiler også, som jeg nevnte avslutningsvis. Når det gjelder den engangsavgiften, er dette altså biler som tas inn på samme måte som en rallybil, men de har ikke registreringsavgift, de har ikke årsavgift, og de har også en meget lavere forsikringsavgift, men den siste skal vi glemme. Dette er biler –1970-modeller eller eldre – som har en rimelig bra standard, og som kan brukes hver eneste dag, 24 timer i døgnet – det kan være både busser, lastebiler og privatbiler – kontra en rallybil, som kanskje brukes noen timer i døgnet. Ganske mange av oss ser en viss forskjell der, og en avgiftsforskjell som dermed er urettferdig.

Statsråd Gudmund Restad: Som jeg sa i det forrige tilleggssvaret, ser jeg jo at det går an å argumentere for at man kunne lette ytterligere på avgiftene hvis det er et veldig viktig mål å stimulere til mest mulig bruk av rallybiler. Jeg har ingen ting imot rallysporten, jeg vil ikke bli misforstått i den retning, men jeg ser heller ikke noen grunn til hvorfor man ved avgiftssystemet skal stimulere til at flest mulig driver med rallybiler. Jeg tror det er andre ting vi i tilfelle skal bruke avgiftslettelse på enn å stimulere til mest mulig rallybilkjøp.