Stortinget - Møte onsdag den 16. februar 2000 kl. 10

Dato: 16.02.2000

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg skal få lov å stille kommunal- og regionalministeren følgende spørsmål:

«Fortsatt må man i flere kommuner vente opptil et halvt år for behandling av byggesøknader, i enkelte kommuner enda lenger, viser en undersøkelse foretatt av Huseiernes Landsforbund. Målsettingen om en raskere saksbehandlingstid synes ikke i vesentlig grad å være nådd. Det må av flere grunner betegnes som uakseptabelt å vente over et halvt år på behandling av en byggesøknad.

Viser ikke dette nok en gang at det er behov for ytterligere forenklinger i den nye plan- og bygningsloven og tilhørende skjemavelde?»

Statsråd Odd Roger Enoksen: Det er selvsagt ikke akseptabelt å vente over ett år på behandling av en byggesøknad. Dette er heldigvis imidlertid en virkelighet som svært få søkere opplever. Bildet er mer nyansert enn dette. Av 20 utvalgte kommuner som var med i en undersøkelse, er det fire kommuner som oppgir en gjennomsnittlig saksbehandlingstid for byggesaker på inntil seks måneder, og kun én kommune som oppgir lengre saksbehandlingstid enn dette. Ikke uventet er dette saksbehandlingstider fra presskommuner rundt Oslo. Undersøkelsen viser imidlertid også at kommuner i pressområder kan behandle byggesaker raskt. Jeg nevner noen eksempler på det: Ski 4-5 uker, Kristiansand 4-6 uker og Trondheim 1-2 måneder.

På denne bakgrunn mener jeg at byggesaksreglene i seg selv ikke nødvendigvis er årsaken til lange saksbehandlingstider i enkelte kommuner. Knappe ressurser hos plan- og bygningsmyndighetene, uavklart plansituasjon med behov for dispensasjoner og omreguleringer samt vanskelige interesseavklaringer ved økende fortetting er elementer som er vel så avgjørende for tidsbruken.

Det er imidlertid fortsatt et behov for forenklinger. Ved innføring av byggesaksreformen i 1997 var hovedmålsettingen å redusere omfanget av byggefeil og byggeskader. Så sent som 13. desember i fjor fastsatte departementet ytterligere endringer i byggeforskriftene med sikte på å gjøre det enklere å bygge. Parallelt ble det foretatt en betydelig bearbeiding av den såkalte godkjenningskatalogen samtidig som skjemaene for byggesøknader ble gjort vesentlig enklere.

Vi vil imidlertid gå videre. Allerede inneværende år tar jeg sikte på å sende på høring forslag som bl.a. vil omfatte ytterligere utvidelse av tiltak som kan behandles etter melding, dvs. uten full søknad. Jeg vil også se nærmere på om kommunene, ut fra lokale forhold, bør kunne gis en viss frihet til selv å bestemme behandling og dokumentasjon av byggesaker. Som del av Regjeringens program «Et enklere Norge» er det også satt i gang flere prosjekter på dette området som vil gi forbedringer. Jeg nevner bl.a. videreutvikling av informasjon om byggeregelverket og gode eksempler på Internett. I denne sammenheng forbereder nå Statens bygningstekniske etat å gjøre alle skjemaer i byggesaker fritt tilgjengelige på Internett. Jeg ser dette som et viktig steg mot mulighet for full elektronisk behandling av byggesøknader.

Alt dette burde gi grunnlag for raskere og bedre byggesaksbehandling.

Torbjørn Andersen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og det var en del ting som jeg oppfattet som rimelig positivt. Regjeringen har forståelse for at det må foretas et ytterligere forenklingsarbeid på dette området.

Det å måtte stå i kø og vente et halvt år på å få tillatelse av myndighetene til å bygge seg hus eller hytte i dette landet, er ikke akseptabelt, som statsråden sa. Det er ikke akseptabelt i Norge i år 2000. Vi har hatt nesten to år på å tilrettelegge for dette. Jeg vil si at det på ingen måte er akseptabelt med dette køsystemet i store deler av den offentlige sektor. Vi har både polkøer og – langt verre – lange sykehuskøer i Norge, og da vil det bli galt dersom vi i tillegg nå er i ferd med å etablere et offentlig køsystem for å få tillatelse til å bygge boliger, hytter eller hus. Det kan vi ikke godta. Statsråden kan ikke vri seg unna med å bagatellisere og unnskylde dette på noen måte. Han må sørge for, som han var inne på, at lovverket på en del områder forenkles, slik at disse flaskehalsene kan bli fjernet.

Statsråd Odd Roger Enoksen: På nytt: Vi har gjort forenklinger og vi vil fortsatt gjøre forenklinger, men når situasjonen er at enkelte kommuner bruker fire uker på å behandle en byggesøknad og andre kommuner bruker ett år, er det ikke bare lovverket som skal ta skylden for at dette tar lang tid, for det viser at det faktisk også er mulig å gjøre det raskt dersom kommunen er interessert i å gjøre det raskt, setter inn de nødvendige ressurser for å gjøre det raskt, har reguleringsplaner som gjør det mulig å gjøre det raskt, og søknaden er av en slik karakter at det ikke oppstår store konfliktsituasjoner. Dette er derfor ikke bare et spørsmål om utforming av lovverk, men det er også et spørsmål om hvordan den enkelte kommune legger til rette for behandling av byggesøknader. Det er ikke statens ansvar, det er den enkelte kommunes ansvar. Vi fortsetter forenklingsarbeidet med sikte på å legge til rette for en enklest mulig behandling for den enkelte bruker som skal søke om byggetillatelse for å oppføre bygningen. Det er vårt primære mål, samtidig som vi selvsagt også ønsker å legge til rette for at kommunene skal gi en enkel og fleksibel behandling.